Biblioterapija ir meno terapija – dvasinės sveikatos stiprinimui

Biblioterapijos ir meno terapijos grupė veiklą pradėjo 2010 m., kai Birštono miesto savivaldybės paskelbtam konkursui Birštono viešoji biblioteka ir VŠĮ sanatorija sanatorija „Tulpė” pateikė bendrą projektą „Biblioterapijos ir meno terapijos taikymas Birštono miesto savivaldybės gyventojams”. Tais metais organizuota 12 meno terapijos ir biblioterapijos užsiėmimų, kuriuose dalyvavo Birštono savivaldybės gyventojai.

 

                 Meno terapija ir biblioterapija yra naudojamos, siekiant didinti sąmoningumą, atpažinti psichoemocines būsenas, išreikšti tikslus ir poreikius. Kadangi grupės moterys rodė iniciatyvą ir norą pratęsti biblioterapijos ir meno terapijos veiklą, „Tulpės” sanatorijos psichologė Brigita Gelumbauskienė sutiko vesti užsiėmimus be jokio atlygio. Tęsiant savanorišką grupės veiklą, 2011-2012 m. susitikta 24 kartus.

                 2012-2013 m. tęsiama savanoriška grupės veikla. Grupės branduolį sudaro  moterys, kurios šią grupę lanko jau antrus arba trečius metus. 2012 m. grupę papildė dvi naujos narės. Šiuo metu grupę lanko 10 moterų, kurių amžius 27-56 metai. Susitikimai vyksta kiekvieną antradienį 17.30 val. VŠĮ „Tulpės“ sanatorijos patalpose. Susitikimus planuojama baigti 2013 m. vasario 5 dieną.

                 Grupė vadovaujasi konfidencialumo, įsipareigojimo pranešti grupės vadovei apie negalėjimą dalyvauti tos dienos užsiėmime taisyklėmis. 2012 m. kalėdiniu laikotarpiu į grupės susitikimą buvo pakviestas monsinjoras Jonas Dalinevičius. Grupės dalyvės turėjo galimybę diskutuoti įvairiais tikėjimo klausimais. Monsinjoras mielai kalbėjo apie tikėjimo reikšmę, atsakė į susirinkusiųjų pateiktus klausimus. Viena iš grupės narių pravedė meditacinių užsiėmimų įvadą ir pačią meditaciją. Planuojami dar keli susitikimai. Į vieną iš jų pakviestas Birštone įsikūrusio Humanistinės ir egzistencinės psichologijos instituto direktorius prof. Rimantas Kočiūnas.

Grupės vadovė Brigita Gelumbauskienė, sanatorijos „Tulpė“ psichologė, sako:

– Siekiu intensyvaus ir produktyvaus darbo, tačiau tai labai priklauso ir nuo dalyvių. Patirtis auga kiekvienais metais. Temos meno terapijos ir biblioterapijos užsiėmimams renkamos pagal tai, kas aktualu grupei, skatinama išsikalbėti apie kliūtis, siekiant tikslo, ieškoma sprendimų, kaip pagerinti ar keisti situaciją. Ateityje tikiuosi, kad psichoterapinė grupė bus naudinga ir veiksminga žmonėms, kurie tiki knygos ir meno terapijos galia.

                 Štai keletas Brigitos surinktų grupės lankytojų atsiliepimų.

„Projektas leido geriau save pažinti, pagal grupės vertinimus pasitikrinti savo vertinimus. Atsirado didesnis pasitikėjimas savimi. Didžiausią įspūdį paliko meno terapijos užsiėmimai. Dažnai grupės dalyvių pastebėjimai būdavo taiklūs.”

„Pasirodo, galima pagal tavo nupieštą piešinį spręsti apie savijautą, požiūrį į save ir kitus.”

„Stipriausias įspūdis – žmonių, grupės dalyvių atsivėrimas.”

„Neįsivaizdavau, kad būna toks ryšys ir panašumas tarp piešinių, pieštų skirtingu laiku.”

„Aktualu sumažinti savo jautrumą, išmokti galvoti viena valanda į priekį. Suvokiau savo požiūrį į kitus, pyktį, laimę, meilę.“

„Man aktualu, kad reikia gyventi čia ir dabar.”

„Užsiėmimuose didžiausią įspūdį paliko kitų išreikšta nuomonė apie mano piešinius, pačios pažiūrėjimas į save iš šalies visai man nepatirtu būdu.“

 „Biblioterapijos ir meno terapijos grupę lankau nuo pat jos veiklos pradžios. Jau trečią sezoną. Šioje grupėje puiki atmosfera, gera būti, bendrauti. Džiaugiuosi, kad per šiuos metus sužinojau daug naujo, labiau pasitikiu savimi, atviriau žvelgiu į gyvenimą. Grupėje yra galimybė atsiskleisti, giliau pažvelgti į savo vidų, iškelti į paviršių skaudžias situacijas ir jas pabandyti spręsti, greitam gyvenimo ritme rasti laiko sau – tiesiog  pabūti pačiai su savimi. Užsiėmimuose atvirai kalbame apie savo problemas, įvairias sudėtingas situacijas, nes žinome, kad viskas, apie ką kalbame, lieka tik tarp grupės dalyvių. Konfidencialumas – viena iš grupėje galiojančių taisyklių.“

„Grupėje, sukūrus tinkamą atmosferą (pasitikėjimo, nuoširdumo, atvirumo), mes mokomės giliau pažinti savo fenomenalųjį pasaulį, jausmus, mokomės juos išsakyti. Tai leidžia mums giliau analizuoti savąjį „Aš”, ieškoti tinkamų sprendimų. Labai svarbu baime ir skausmu, sėkme ir nesėkme pasidalinti su kitais žmonėmis. Grupės užsiėmimų metu mes mokomės refleksyviai mąstyti. Tai leidžia suprasti, kad ir kiti susiduria su panašiomis problemomis. Tu daliniesi, atsiveri, taip padėdamas ne tik sau, bet ir kitam asmeniui. Susitikimas su monsinjoru J. Dalinevičiumi įtakojo naujai apmąstyti mano pačios tikėjimo prasmę ir labai sustiprino mane, suteikė galimybę atsirinkti, atsisakyti šalutinių dalykų, kurie „dengia Dievo veidą”.

                 „Mūsų susitikimai – bandymas pažinti save ir kitus skaitant, aptariant perskaitytus tekstus, piešiant, tuos piešinius „skaitant“ savo ir kitų akimis, širdimis. Tai bendrumo jausmas, tai susitikimai, pokalbiai su grupės narėmis ir su kitais žmonėmis. Tai šiek tiek įvairesnis gyvenimas. O juk būti tarp bendraminčių – tai jau stiprinti savo dvasios sveikatą.“

Laukdamos kitų grupės susitikimų ir žinodamos, kad viskas turi pradžią ir pabaigą, grupės narės dėkoja grupės vadovei Brigitai Gelumbauskienei, buvusiai grupės vadovei Stefanijai Puskunigienei už pastangas kuriant palankiausias sąlygas grupės narių darbui „ieškant savęs“.

 Už suteiktas puikias patalpas grupės susitikimams, už supratingumą, palaikymą, platų požiūrį į žmogų grupės narės dėkoja Liucijai Patinskienei, sanatorijos „Tulpė“ direktorei, ir Alinai Jaskūnienei, Birštono viešosios bibliotekos direktorei.

 

 Grupės vardu N. Raiskienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close