Prienų krašto muziejus kviečia…

Į Alytaus kraštotyros muziejaus dailininkės-muziejininkės Gintarės Markevičienės parengtą parodą „Ir po šimto metų tamsoj žiba“ (XX a. pradžios dzūkiški marškiniai ir dar kai kas).

Paroda muziejuje jau vyksta, o jos pristatymas ir susitikimas su autore vyks birželio 3 d. 13.30 val. …

Tai dzūkiškų marškinių originalų, nešiotų XX a. pradžioje, pristatymas miesto visuomenei. Tikslas – parodyti šios rūšies etnografinio paveldo, esančio Alytaus kraštotyros muziejuje, tam tikrus aspektus, kaip išskirtinai įdomius, kažkuo netgi ir unikalius. Parodos koncepcija – suteikti jiems tam tikrą patrauklumo atspalvį, pristatyti įmanomo pritaikomumo galimybę ir šiems laikams. Senieji marškiniai, kadaise pasiūti rankomis ir tik jomis, žavi tobulais kruopštumo, siūlių santykių, detalių ir dekoro elementų proporciniais deriniais. Parodoje rasite trejų marškinių, priklausančių Alytaus kraštotyros muziejaus etnografiniam fondui, sugrįžimo istorijas:

a) senieji originalūs marškiniai (AKM fondai);

b) šių marškinių kopijos, atliktos rankomis (siuvo Laima Bagdanavičienė);

c) šiuolaikinės senųjų marškinių improvizacijos (siuvo dailiųjų amatų profesinės mokyklos moksleivės. Mokytojai Gintarė Markevičienė ir Onutė Abromaitienė).

Kad žiūrovui būtų patraukliau (t. y. senieji marškiniai paslaptingai kvėpuotų, o šiuolaikiškieji spinduliuotu žaismingumu, juoku, ir gyvybingumu), paroda pagyvinama kiekvieno eksponato nuotraukomis. Trejų marškinių nuotykius: autentikos etapo, jų virsmo į naujus bei persikūnijimo į šias dienas būdus perteikia trijų merginų žaismingos fotosesijos (M. Žiemytė, R. Pavilonytė ir D. Daškevičiūtė – jos ir siuvo šiuolaikišką versiją).

Rimtieji nagingo amato atstovai gali įsitraukti į naująjį žaidimą, galbūt naują judėjimą Lietuvos mastu „Siuvame marškinius rankomis“. Čia muziejus pasiūlys autentiškus siūlių pavyzdžius, paruoštas iškarpas, galimybę pasimatuoti marškinius bei konsultaciją, kaip kokybiškai pritaikyti – jei ne etnografinio ansamblio rūbuose, tai tikrai šiuolaikinių marškinių detalėse – etninius autentiškus akcentus ar elementus. Išdidintos senųjų marškinių siūlės, kaip ikonos, įkvėps jus šiam „antrajam jaunatviškam žaidimui“. …O gal tai puikus „auksarankių“ namų interjero akcentas? Ateikite pasižiūrėkite filmuką, pagyvenkite trijuose laikotarpiuose ir, jei užteks …kantrybės, – audinio gabalėlį su siūlu ir adata parodos autorė sako palikusi…

 

***

Nuo birželio 7 d. į muziejaus parodų salę sugrįžta Aurelijos Būgaitės-Končienės karpinių paroda.

Ši paroda įdomi tuo, kad darbai iš tolėliau žiūrint atrodo lyg būtų ne karpyti, o raižyti.

Muziejus kviečia apsilankyti parodoje ir pasigrožėti meniškais karpiniais.

 Prienu krasto muziejus

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close