Muziejų naktis kvietė į Prienų krašto muziejų ir Davatkyną (GALERIJA)

Gegužės 21 d. nuo 18 iki 24 valandos Prienų krašto muziejaus ir Davatkyno erdves pripildė Muziejų nakties lankytojai. Kai kurie rajono gyventojai ir svečiai muziejus lankė pirmą kartą, šeštadienio vakarą ir savo gyvenimą praturtinę ypatinga patirtimi.

Tarptautinėje muziejų bendruomenės akcijoje Lietuvos muziejai dalyvauja nuo 2005 metų. Šiais metais apie 100 Lietuvos muziejų vienijo pavadinimas „Rožės pražydėjimas tamsoj“, kuris buvo pasirinktas pagal to paties pavadinimo Romualdo Granausko pjesę.

Ypatinga kūrinio metafora susieta su bendrąja grožio idėja, nes rožė yra ne tik tobuliausia gėlė, bet ir estetinio tobulumo vaizdinys, svarbus kultūros, meno simbolis, o muziejai saugo ne tik vertingiausius meno kūrinius, kultūrinius unikumus, bet ir įsikūrę ypatingo grožio erdvėse – rūmų menėse, istoriniuose salonuose, reprezentacinėse erdvėse, kurių interjerai išreiškia ypatingą grožio aplinką. Dar viena sąsaja – neįprastumas. Naktį muziejai nedirba, kaip ir nežydi rožės, tačiau gegužės 21-ąją muziejai atvėrė savo duris.

 

Muziejų naktis Prienų krašto muziejuje

Keičiantis veidą Prienų krašto muziejus kvietė apsilankyti atnaujintose etnografijos, tautodailės ir Laisvės kovų Prienų krašte ekspozicijose. Muziejininkai pristatė ekspozicijas, supažindino lankytojus su dar laisvomis, paslaptingomis muziejaus erdvėmis, laukiančiomis naujų ekspozicijų.

…ir Šilavoto Davatkyne

Muziejų nakties organizatoriai žadėjo patrauklią renginio programą ne tik besidomintiems šiuolaikiniu menu ir istorija, bet ir visiems, nusprendusiems šeštadienio vakarą praleisti neįprastoje aplinkoje. Ir tikrai, vakaro programa, užsitęsusi iki vidurnakčio, pranoko lankytojų lūkesčius.

Netradiciniame renginyje įvairiose muziejaus erdvėse buvo kuriamas kompleksinis erdvinis kūrinys. Harmoningą visumą kūrė subtili žodžio, garso ir vaizdo dermė: įspūdingas, lyg specialiai Davatkyno gamtai kurtas, Justino Marcinkevičiaus ir Vinco Mykolaičio-Putino išverstas Adomo Mickevičiaus tekstas (iš poemos „Ponas Tadas“), su vietos ypatingumo, šventumo akcentais, sodrus žemo tembro aktorės Almos Masiulionytės balsas, susipinantis su aidu iš tolumos atsikartojančiu lietuviškų sutartinių skambesiu ir kaskart vis kitame Davatkyno kampelyje pasigirstančiais dūdmaišio garsais, dainuojamoji poezija, meno instaliacija. Net šimtamečiai medžiai ir paslaptimis apgaubta Davatkyno gamta, kurią tarsi regi epiniame A. Mickevičiaus kūrinyje, parašytame prieš beveik kelis šimtus metų (1834 m.), dar romantizmo epochoje, o, rodos, čia ir dabar. „Atrodo, kad tekstas pritaikytas šiai konkrečiai vietai ir vaizdui – miškui, saulės laidai, vėjo proveržiui. Žavi aktorės profesionalumas, pademonstruota aukšta kultūra, be jokio kičo atspalvio. Mes nesame dažnai vaišinami tokiais performansais“, – taikliai pastebėjo viena iš renginio dalyvių.

Teatrinės kompozicijos metu kūrybinis procesas vyko ir kitose erdvėse. Ant vieno iš namelių sienos gimė dailininkės Aušros Andziulytės spalvinga meno instaliacija ir sumažinti jos darbai, dienos, vakaro, ryto nuotaikas atspindintys meno kūriniai, kurie buvo simboliškai paaukoti šventajai ugniai. Į kūrybines dirbtuves „Piešimo šviesa“ kvietė Mantė Jaruševičiūtė su talkininku Ignu Marčiukaičiu. Mažame davatkėlių namelyje dailininkas Žymantas Katinas pristatė meno instaliaciją „Tarp šviesos“, kuri 2015 m. jaunųjų menininkų renginyje „PIN diena: kultūros maratonas „Kablys“ laimėjo pirmąją vietą. Vakarinio renginio dalyvius užsukti ir sodinukais dalintis kvietė „Sodinukų mainų mugė“, ištvermingiausieji dalyvavo žaidime „Lobių paieškos.

Muziejų nakties programą tęsė mokytojų Virginijos Maščinskienės ir Lijanos Sarnickienės organizuojamas Dainuojamosios poezijos festivalis „Po Davatkyno dangum“, kuriame pasirodė jaunieji atlikėjai iš Prienų rajono bendrojo lavinimo ir meno mokyklų. Tautišką nuotaiką kūrė ir visus linksmino Skriaudžių muzikantai.

Vėlai vakare renginio dalyviai nusikėlė į Šilavoto istorinius laikus. Į juos nukėlė laužo šviesoje, ant kalvos, būgną mušantis ir ugnies šokį šokantis medinčius Petras Dabrišius, jo lūpomis kalbėjusi šio seno jotvingių krašto istorija ir legendos.

Sugrįžusius iš „praeities“ į Davatkyną parviliojo ant laužo keptos kiaušinienės ir žuvienės kvapai, kuriems atsispirti buvo neįmanoma. Gardžiais patiekalais vaišino žuvies virimo meistras, Lietuvos žuvienės virimo čempionato nugalėtojas Vidas Dereškevičius ir jo pagalbininkė Rita. Už žuvį Muziejų nakties Davatkyne organizatoriai ir pačią didžiausią naštą šiemet prisiėmusi muziejininkė Danguolė Lincevičienė dėkinga Šilavoto žuvininkystės ūkiui. Organizatoriai nuoširdžiai dėkojo ne tik rėmėjams, bet ir visiems čia nepaminėtiems  bičiuliams-renginio rėmėjams, pagalbininkams, programos dalyviams ir visiems, kurie iš begalės renginių, vykusių šeštadienio vakarą, pasirinko dalyvauti Muziejų naktyje Šilavoto Davatkyne.

 DSC_0062

galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close