Birštono PK pareigūnų darbas vertinamas labai gerai

Sausio 18 dieną Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Birštono PK pareigūnai į savivaldybės didžiąją salę susirinko aptarti praėjusių metų darbo rezultatų ir numatyti veiklos prioritetų šiems metams.

Birštono PK viršininkas Rolandas Stiklius pristatė ataskaitiniame susirinkime dalyvaujančius svečius: Alytaus apskrities VP komisarą Česlovą Mulmą, vyriausiojo prokuroro pavaduotoją Rolandą Juškevičių, Prienų rajono apylinkės teismo pirmininkę Irmutę Kliučinskienę, Kauno apygardos Probacijos tarnybos skyriaus Prienų ir Birštono savivaldybių teritorijose vyresniąją inspektorę Aušrinę Jasinskienę, Birštono savivaldybės merės pavaduotoją Juozą Aleksandravičių, seniūną Joną Kederį, Birštono vienkiemio darželio mokyklos direktorę Reginą Gustatitienę, Siponių bendruomenės pirmininkę Vijolę Skorodumovienę, saugos firmų vadovus: Vytautą Lankevičių ir Vytautą Vaitkevičių.

 

Padėka už sąžiningą darbą

Pirmiausia Birštono PK viršininkas R. Stiklius paskelbė, kad šiandien paskutinę darbo dieną dirba VP pareigūnas Rolandas Vaitauskas, vidaus reikalų sistemoje išdirbęs 25 metus ir 10 mėnesių. Jis išleidžiamas į užtarnautą poilsį. R. Stiklius paskelbė du Alytaus apskrities VP komisaro įsakymus. Pirmuoju pranešama apie R. Vaitausko atleidimą iš tarnybos, o antruoju išreiškiama padėka už nepriekaištingą ir sąžiningą darbą.

 

Sulaukiama visuomenės paramos

Pranešimą apie Birštono PK veiklą 2012 metais pateikė laikinai atliekantis VP poskyrio viršininko pareigas Egidijus Treigys. Jis pažymėjo, kad Alytaus apskrities VPK Birštono policijos komisariato veikla yra orientuota į visuomenės saugumą bei viešosios tvarkos užtikrinimą tiek kurortinėje, tiek kaimiškoje teritorijoje.

Policijos veiklai įtakos turi Birštono savivaldybės specifika – sanatorinis ir kurortinis gydymas bei turizmas. Esamos sanatorijos, viešbučiai, kavinės yra plečiamos ir renovuojamos, Birštono savivaldybė rūpinasi įvažiuojamojo ir medicininio turizmo plėtra. Birštono kurorto sanatorijose, viešbučiuose, svečių namuose, privačiame sektoriuje, kaimo turizmo sodybose priskaičiuojama daugiau kaip 1 200 miegamų vietų, dauguma jų būna nuolat užimtos.

Pasak pranešėjo, ir Birštono mieste, ir Birštono seniūnijos teritorijoje aktyviai vystomas kaimo turizmas, yra nemažai poilsinių, kuriose nuolat negyvenama, vyksta statybos, nėra reikiamos apsaugos, todėl iš jų dažnai vagiama. Birštone dažnai, ypač vasaros metu, vyksta įvairūs renginiai, tarp jų ir tarptautiniai: konferencijos, seminarai, koncertai, šventės, sporto varžybos, stovyklos.

Be specifinio kurorto faktoriaus, pagrindiniai išoriniai nusikalstamumo veiksniai yra socialinis ir ekonominis nestabilumas bei aukštas nedarbo lygis. Savivaldybės gyventojų pragyvenimui nemažą įtaką daro nuolat didėjanti infliacija ir mažas darbo užmokestis. Nepakankamas žmonių užimtumas, alkoholizmas ir narkomanija formuoja tam tikrų gyventojų grupių, ypač nepilnamečių, antisocialines nuostatas, o taip pat sudaro palankias sąlygas pasipelnyti neteisėtais būdais.

PK veiklai teigiamos įtakos turi augantis gyventojų visuomeniškumo jausmas, aktyvus bendradarbiavimas su policijos pareigūnais, bendruomenių indėlis kuriant saugios kaimynystės aplinką. Nemažai teisės pažeidimų atskleisti padėjo visuomenė. Tai rodo, kad yra apipusis ryšys ir pasitikėjimas policijos pareigūnais. Policijos komisariatui taip pat talkina ir savivaldos institucijos, visuomeninės organizacijos, policijos rėmėjai, visuomeninė taryba prie policijos komisariato bei saugos tarnybos.

 

Birštono savivaldybė – saugiausia šalyje

Kriminogeninė situacija Birštono savivaldybės teritorijoje 2012 metais išliko stabiliai gera, o savivaldybė išlieka saugiausia vietove ne tik Alytaus apskrityje, bet ir respublikoje.

2012 m. Birštono PK buvo užregistruotos 38 nusikalstamos veikos.2011 m. buvo užregistruotos 33, o2010 m. – 121 (iš jų 1 byla su 71 nusikalstama veika). Nusikalstamumo lygis per pastaruosius 10 metų turi tendenciją mažėti. Nors, lyginant2012 m. ir2011 m., pastebimas kai kurių nusikalstamų veikų didėjimas, kuris gali būti tiesiogiai siejamas su Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo įgyvendinimu, o taip pat su pareigūnų papirkimu arba bandymu papirkti.

2012 m. buvo užregistruoti 34 nusikaltimai, o ištirta 19. Tai sudaro 55,9 proc.2011 m. iš 31 nusikaltimo buvo ištirta 18 arba 58,1 proc.

Kaip teigiama pranešime,2012 m. sumažėjo vagysčių, kurios sudarė 36 proc. visų registruotų nusikalstamų veikų. Praėjusių metų laikotarpiu buvo jų įvykdyta 12,  ištirta 25 proc. Reikia pasidžiaugti, kad2012 m. sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, tokių kaip nužudymai, išžaginimai, Birštono PK teritorijoje nebuvo.

Metinėje ataskaitoje pažymėta, kad2012 m. pasiektas aukštas nusikalstamų veikų ištyrimo procentas – 63,2 proc.2011 m. buvo 57,6 proc. Absoliučiai2012 m. ištirtos 24 nusikalstamos veikos, nutrauktas 24 nusikalstamų veikų tyrimas.2012 m.  teismui perduota 17 nusikalstamų veikų. Iš visų teismui perduotų nusikalstamų veikų 9 nusikalstamos veikos ištirtos pagreitinto proceso tvarka, 4 su pareiškimu dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu, 4 nusikalstamos veikos surašant kaltinamąjį aktą.2011 m. buvo perduota teismui 12 nusikalstamų veikų, 3 pagreitinto proceso tvarka ir 9 surašant kaltinamąjį aktą.

 

Eismo saugumo problemos

Eismo saugumo būklė 2012 metais pablogėjo. Užregistruotų įskaitinių eismo įvykių praėjusiais metais, lyginant su2011 m. išaugo nuo 3 iki 7.2012 m. eismo įvykių metu 1 žmogus žuvo, 7 buvo sužeisti.2011 m. 1 žuvo ir 1 buvo sužalotas.  2012 m. 1 eismo įvykis įvyko dėl neblaivaus vairuotojo kaltės.

 Užregistruotų eismo įvykių skaičius, lyginant su2011 m., sumažėjo nuo 33 iki 22. Vieną eismo įvykį sukėlė neblaivus vairuotojas.2011 m. tokių buvo 3.

2012 m. išaiškinti 358 kelių eismo taisyklių pažeidimai (2011 m. – 320). Per2012 m. nustatyta 16 neblaivių vairuotojų  (2011 m. – 20), 5 asmenys, neturintys teisės vairuoti transporto priemones, (2011 m. – 9 asmenys). Už greičio viršijimą nubausta 150 vairuotojų. Nubausta 20 pėsčiųjų eismo dalyvių, iš jų 5 neturėjo atšvaitų ar liemenių tamsiu paros metu. Nustatyti 5 neblaivūs dviratininkai, 1 vadeliotojas. Pradėti 4 ikiteisminiai tyrimai pagal LR BK 227 str. (papirkimas) dėl kyšio davimo Viešosios policijos poskyrio patruliams.2012 m. Birštono PK suorganizavo 74 saugaus eismo akcijas, kurių metu buvo aktyviau kontroliuojami eismo dalyviai. Problemų eismo saugumui kelia tai, kad automobilių nuolat daugėja. Birštono savivaldybės teritorija eina magistralinis kelias, todėl eismas labai intensyvus. Tai sudaro prielaidas didesniam avaringumui ir eismo įvykiams.

 

Geriau vyksta darbas su nepilnamečiais

Po dvejų metų pertraukos birštono PK pradėjo dirbti nepilnamečių reikalų specialistė Milda Vokietaitytė. Tad galima pasidžiaugti, kad vėl gerai vyksta prevencinis darbas, vaikams organizuojama daugiau įvairių renginių.

2012 m. nusikalstamas veikas įvykdė 2 nepilnamečiai. Į policijos komisariatą už įvairius teisės pažeidimus buvo pristatyti 6 nepilnamečiai. Už nepilnamečių chuliganizmą jų tėvams buvo surašyti 3 administracinės teisės pažeidimų protokolai. Per praėjusius metus policijos pareigūnai vaikams surengė 8 prevencinius renginius, skaitė 4 paskaitas Birštono gimnazijoje.

 

Policijos pareigūnų darbas vertinamas gerai

Po E. Treigio pranešimo ir policijos komisariato veiklos pristatymo, metų rezultatus apibendrino Birštono PK viršininkas R. Stiklius. Jis pasidžiaugė, kad pasiekti rezultatai yra geri, nors problemų kelia eismo priežiūra. Taigi ateityje reikės daugiau dėmesio skirti eismo priežiūrai magistraliniuose keliuose. PK vadovas pripažino, kad darbo organizavimas pagerėjo, kai pasikeitė pavaldumas ir nuo balandžio mėnesio Birštono PK priklauso Alytaus apskr. VPK.

Alytaus apskr. VPK viršininkas Č. Mulma taip pat pagyrė birštoniečius už gerą darbą. Viršininkas apžvelgė Alytaus apskrities PK veiklos rezultatus, kriminogeninę situaciją, kalbėjo apie finasavimą. Taip pat Č. Mulma kalbėjo apie tai, kad Birštono PK turės savo patalpas, kad jos bus tinkamai įrengtos. Alytaus apskr. VPK viršininkas padėkojo birštoniečiams už gerą darbą, palinkėjo sėkmės ir šiais metais.

Kalbėdamas Alytaus apskr. VPK vyriausiojo prokuroro pavaduotojas R. Juškevičius sakė, kad priekaištų Birštono PK pareigūnams neturi. Jų administruojamoje teritorijoje nusikalstamumas nedidelis, išaiškinamumo rodikliai taip pat geri, bylos į teismą atiduodamos tinkamai paruoštos.

Prienų rajono apylinkės teismo pirmininkė I. Kliučinskienė pasveikino pareigūnus su metų užbaigimu ir puikiais rezultatais. Ji pasidžiaugė, kad dirbant su Birštono PK pareigūnais problemų nekyla, atiduodamos medžiagos būna gerai įformintos, o patys policijos darbuotojai tinkamai atstovauja savo institucijai, atsakinėja į klausimus ir gražiai bei tvarkingai atrodo. Pasak teismo pirmininkės, ne visiems policijos komisariatams taip sekasi.

Birštono policijos komisariato pareigūnų darbu buvo patenkintas ir savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius. Jis pateikė turizmo statistinius duomenis, pasidžiaugdamas, kad per praėjusius metus Birštone pabuvojo beveik 36 tūkstančiai turistų ir poilsiautojų. Tad vienas iš svarbiausių policijos pareigūnų uždavinių – užtikrinti jų saugumą. Merės pavaduotojas pastebėjo, kad mieste saugumas padidėjo, kai buvo įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Jų buvimas mieste saugumo jausmą suteikia ne tik turistams, bet ir gyventojams, drausmina asmenis, linkusius nusikalsti. J. Aleksandravičius padėkojo Alytaus apskr. VPK viršininkui už paramą ir pasiūlė kartais pasinaudoti Birštono kurorto sanatorijų ir sporto bazės paslaugomis.

A. Jašinskienė kalbėjo apie Birštono savivaldybėje gyvenančius nuteistuosius ar paleistus iš įkalinimo vietų asmenis, dėkojo už bendradarbiavimą ir paramą.

Padėkos žodžius policijos pareigūnams išsakė ir Birštono vienkiemio darželio mokyklos direktorė R. Gustaitienė, seniūnas J. Kederys ir Siponių bendruomenės pirmininkė V. Skorodumovienė. Apie bendradarbiavimą ir pagalbą vieni kitiems kalbėjo saugos firmų atstovai V. Lankevičius ir V. Vaitkevičius.

Birštono PK viršininkas R. Stiklius padėkojo savo kolektyvui už gerą darbą, susiklausymą ir bendro tikslo siekimą.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close