Vakaras su aktore Nijole Narmontaite ir Povilu Kovu

Gruodžio 10 dieną turėjo vykti Birštono Trečiojo amžiaus universiteto paskaita – susitikimas su žinoma aktore Nijole Narmontaite. Į renginį atvyko ir aktorės sutuoktinis Paulius Kovas, tad susitikimas su šia žymių žmonių pora buvo surengtas Birštono „Eglės“ sanatorijos koncertų salėje.

 

Susitikimas su Lietuvos tūkstantmečio odisėjos dalyviu

Pirmasis savo knygą „Gyvenimas audroje“ pristatė Paulius Kovas, žinomas vadovas, verslo konsultantas, Lietuvos tūkstantmečio odisėjos 9-ojo etapo jachtos „Ambersail“ kapitonas.

P. Kovas pasakojo, kaip vieną kartą kapitonų susirinkime kilo mintis Lietuvos tūkstantmečio proga apiplaukti apie pasaulį. Netrukus atsirado palaikančiųjų ir savanorių leistis į tokį žygį, atlikti kilnią misiją – aplankyti pasaulio lietuvių bendruomenes, jas suvienyti ir pakviesti kartu švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį. Laiko buvo nedaug, keliautojams visų reikėjo patikimos jachtos, kuri ištvertų tokią ilgą kelionę. Pasak P. Kovo, per 9 mėnesius pavyko įsigyti greitą sportinę jachtą, kuri atlaikytų ralį aplink pasaulį.

„Išplaukėme 2008 metų spalio 5 dieną, o sugrįžome tūkstantmečio minėjimo išvakarėse – 2009 m. liepos 5 dieną. Per devynis mėnesius jachta „Ambersail“ aplankė 19 šalių 5 žemynuose, 26 pasaulio lietuvių bendruomenes. Nuplaukėme daugiau kaip 40 jūrmylių. Savo misiją atlikome, o misija – svarbiau už gyvenimo tikslą, nes eina iš širdies, tai lyg malda Lietuvai“, – sakė P. Kovas.

Kalbėdamas apie savo išleistą knygą, patyręs buriuotojas sakė, kad tai yra lyg vadovėlis, lyg kelionės žinynas. Kelionėse įgyjama patirtis yra nepakartojama. Nežinai, koks bus oras – štilis ar audra, nežinai, kaip elgsis bendrakeleiviai vienoje ar kitoje situacijoje. Keliaujant jūra reikalingas šaltas protas, ramumas ir santūrumas, sugebėjimas blaiviai mąstyti ir įvertinti situaciją. Pasak knygos autoriaus, laive galioja savos tradicijos ir savi – rašyti ar nerašyti – įstatymai. Tačiau laive kur kas greičiau išsigrynina visi dalykai, ekstremaliose situacijose atsiranda tikrumas, čia itin svarbu susitelkti, tad nelieka vietos jokiam balastui. Todėl ilgainiui supranti, kad laivas – tai lyg mažytis valstybės ar įmonės modelis, kur įgula yra darbuotojai, o kapitonas – vadovas. Kelionės metu labai aiškiai supranti, kuo galima pasitikėti ir pasikliauti.

„Kaip nepasiduoti panikai ir stresui? Ko mus moko štormas? O štilis? Koks turėtų būti kapitonas, kad juo pasitikėtų? Kaip suvaldyti ir sutelkti kūrybingam darbui skirtingų žmonių komandą? Kas geriau – štilis ar audra?“ – klausė P. Kovas ir papasakojo, kaip jo tėvas buriuotojas išsigelbėjo su vyresniais draugais štormo metu. Kiti trys jauni vyrai nuskendo, nes pasidavė panikai ir baimei. Žinoma, daugelį susirinkusiųjų nustebino, kad geriau audra, o ne štilis. Buriuotojas paaiškino, kad štilio metu žmonės atsipalaiduoja, o audros metu susitelkia bendram darbui…

Knygos autoriaus kalba ir pats pasakojimas daugelį sugundė įsigyti ir knygą „Gyvenimas audroje“. Ir tai nėra paprasta knyga, nuotykiai, tai – ir tam tikras žmogaus gyvenimo vadovėlis, parodantis, kaip atskirti, kas tikra, o kas – ne.

 

Žavi ne tik Nijolės Narmontaitės vaidyba, bet ir kūryba

Nijolė Narmontaitė – visiems žinoma ir pažįstama puiki lietuvių aktorė, renginių vedėja, žavinti žmones ir žurnalistiniais gebėjimais. Vos paėmęs į rankas jos knygą „Aktoriai, režisieriai ir kasininkės. Ko nemato žiūrovas“ pajunti, kad čia bus smagių dalykėlių. Visi žinome, kad tai, kas įdomiausia, ne visada matoma. Juk kiek įdomių, smagių ir linksmų istorijų nutinka kiekvieno gyvenime, o ką jau kalbėti apie aktorius, režisierius, juolab smalsias ir visų gyvenimais besidominčias kasininkes.

Aktorė pasakojo, kad jai pačiai yra tekę išgirsti daug juokingų istorijų ir situacijų, tad pagalvojo, kodėl gi jų neužrašius? Taip surinktos į vieną vietą teatro legendos, smagios istorijos ir sugulė į šios knygos puslapius. Kaip pati knygos autorė sako, jeigu liūdna ar nuobodu, griebk į rankas šitą knygą, ir kaip mat nuotaika pasitaisys.

Ir šio susitikimo dalyviams teko nemaža juoko dozė besiklausant, kokių išdaigų žinomi aktoriai iškrečia kolegoms, kaip „ant kabliuko“ užkimba ir rimti žmonės.

N. Narmontaitė pasakojo, kokį pokštą aktorė Gražina Balandytė iškrėtė kolegai Algimantui Voščikui. Nors viskas baigėsi gerai, bet tuo metu jokios linksmybės nerūpėjo nei pokšto sumanytojai, nei jos aukai…

Knygą labai tikroviškais piešiniais iliustravo Rimas Valeikis.

Pasakodama, kaip kilo mintis rašyti knygą, aktorė prisipažino, kad šis darbas visai patiko. „Man patinka rašyti, rinkti medžiagą, bendrauti su kolegomis aktoriais. Visi noriai pasakojo savo istorijas, ir ne po vieną ar dvi valandas. Medžiagą pradėjau rinkti jau prieš dvejus metus. Man buvo didžiulis malonumas susitikti ir pabendrauti su kolegomis, kurių seniai nebuvau mačiusi“, – sakė aktorė, prisimindama savo pašnekesius su Galina Dauguvietyje, labai laukusia šios knygos. Deja, šiek tiek paskubėjo į Amžinybę.

Juokingus ir linksmus savo artistiško gyvenimo nutikimus N. Narmontaitei pasakojo Gražina Balandytė, Andrius Bialobžeskis, Juozas Budraitis, Olita Dautartaitė, Eglė Gabrėnaitė, Sergejus Gamovas, Vytautas Juozapaitis, Jurgita Jurkutė, Rimgaudas Antanas Karvelis, Dainius Kazlauskas, Albinas Keleris, Virginija Kochanskytė, Oskaras Koršunovas ir daug kitų daugiau ar mažiau žinomų režisierių, aktorių ir, žinoma, kasininkių.

Labai didelę dozę geros nuotaikos padovanojo pati N. Narmontaitė, papasakojusi apie savo stojimą į konservatoriją ir įvairius kitokius nutikimus.

Renginio pabaigoje abu knygų autoriai įsigijusiems knygas pasirašė autografus. Tai puiki dovana kiekvienam, mėgstančiam skaityti ir daugiau sužinoti. Ir mokėti būti linksmam, pasijuokti ne tik iš kito, bet ir iš savęs.

DSCF0152

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close