Prienų rajono ir Birštono savivaldybės diabeto klubui „Versmė“ – 20 metų. Tas nesaldus cukrinis diabetas…

Minint diabeto klubo jubiliejų, prisimename gana sunkią sergančiųjų diabetu padėtį, kuri ir vertė burtis vieno likimo žmones į visuomenines organizacijas.

Klubas buvo įkurtas1992 m. balandžio mėn. 29 d. gydytojo Antano Šato iniciatyva. Jo tikslas – padėti cukriniu diabetu sergantiesiems išmokti gyventi ir gydytis, siekti gyvenimo kokybės. Nepaisant mokslų pasiekimų ir gydymo kokybės pagerėjimo, cukrinio diabeto tema išlieka aktuali.

Šiuo metu Pasaulyje 285 milijonai žmonių serga diabetu, tai sudaro 6,6 proc. visų 20–79 metų amžiaus žmonių. Europos Sąjungoje šis skaičius siekia net 33 mln., dar mažiausiai 32 mln. priklauso rizikos grupei. Kasmet ES nuo šios ligos miršta apie 325 000 žmonių. Lietuvoje diabetu šiuo metu serga 5 proc. gyventojų, t. y. apie 150 000 žmonių. Daugiau kaip 50 proc. iš jų nežino, kad serga šia liga. Per 10 metų sergančiųjų diabetu skaičius Lietuvoje beveik padvigubėjo. Kas antras sergantysis diabetu – vyresnis kaip 65 metų amžiaus.

Prienų rajone ir Birštono savivaldybėje cukriniu diabetu serga apie 1800 žmonių. Per 2011  metus vien tik Prienų ligoninės endokrinologiniame kabinete diagnozuoti 92 nauji diabeto  atvejai. Remiantis Lietuvos sveikatos statistikos departamento duomenimis, sergamumas cukriniu diabetu Prienų rajone yra didesnis už kaimyninių rajonų. Šie skaičiai rodo, kad Prienų rajone yra daug geresnis ligos išaiškinamumas. Už tai reikia pagirti rajono šeimos gydytojus.

 

Išskirtinis dėmesys cukriniam diabetui

Jungtinių Tautų (JT) organizacija pripažino, kad cukrinio diabeto epidemijos mastai kelia grėsmę visai žmonijai. JT Generalinės asamblėjos 2009–2013 m. kampanija kviečia visus, atsakingus už diabeto priežiūrą, pažinti diabetą ir jį kontroliuoti:

1. Sergantiesiems diabetu būtina gilinti savo žinias apie šią ligą.

2. Vyriausybėms pranešama apie būtinybę įdiegti efektyvias diabeto profilaktikos ir kontrolės programas bei priemones, kurios užtikrintų, kad visi sergantieji ar esantys rizikos susirgti grupėje būtų prižiūrimi bei gydomi.

3. Sveikatos priežiūros specialistams siūloma tobulinti savo žinias ir mokslu pagrįstas naujausias rekomendacijas taikyti praktikoje.

4. Visuomenei suteikiama informacija, kaip išvengti diabeto, kaip atpažinti ligą, tinkamai ją gydyti, kad būtų išvengta ligos komplikacijų.

2011 m. rugsėjo 19 d. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos aukšto lygio susitikimo dėl neužkrečiamų ligų prevencijos ir kontrolės politinėje deklaracijoje pripažinta, kad diabetas yra viena iš keturių pagrindinių neužkrečiamų ligų pasaulyje. 2011 m. lapkričio 29 d. Europos Parlamentas patvirtino rezoliuciją dėl kovos su diabeto epidemija, kuri ragina Europos Komisiją parengti ir įgyvendinti tikslinę ES diabeto strategiją ir koordinuoti bendrus veiksmus.

Lietuvos Respublikos Seimas paruošė nutarimo projektą 2013 m. paskelbti „Sveikatos metais“. Projekto tikslas – valstybės mastu skatinti Lietuvos žmones sveikai gyventi, stiprinti sveikatą ir saugotis ligų, kurių atsiradimą lemia paties žmogaus gyvenimo būdas.

 

Kaip išsivysto cukrinis diabetas?

Kad žmogus galėtų gyventi, būtina energija. Greičiausia jos suteikia gliukozė (paprastas cukrus), kurią organizmas gauna su maistu. Iš virškinamojo trakto gliukozė patenka į kraują, bet tam, kad ji pasiektų ląsteles ir organizmas gautų energijos, reikalingas insulinas – kasos gaminamas hormonas. Jei ši liauka insulino neišskiria arba išskiria per mažai ar ląstelės į jį nereaguoja (šis reiškinys vadinamas atsparumu insulinui), cukrus, užuot pasiskirstęs audiniuose ir organuose, kaupiasi kraujyje ir trikdo viso organizmo veiklą. Kai organizme neišsiskiria insulinas, susergama 1 tipo diabetu, kai insulino yra per mažai ar jis neįsisavinamas, susergama 2 tipo diabetu.

Diabetas gali būti paveldimas, bet dažnai juo susergama dėl netinkamo gyvenimo būdo ir nepakankamo rūpinimosi sveikata. Rizika padidėja vyresniems nei 45-erių metų asmenims. Ypač atidūs turėtų būti žmonės, kurių artimieji sirgo cukriniu diabetu. Jiems kartą per metus būtina tikrintis gliukozės kiekį kraujyje. Riziką susirgti dar padidina per didelis kraujospūdis, nutukimas, širdies veiklos ir kraujo apytakos sutrikimai.

Reguliariai lankytis pas gydytoją turėtų moterys, kurioms buvo nustatytas nėščiųjų diabetas arba kurių kūdikis gimė didesnio nei4 kgsvorio. Nors nėščiųjų diabetas praeina po kelių savaičių,  tokioms moterims galimybė susirgti antro tipo cukriniu diabetu yra didesnė.

Gliukozės kiekį kraujyje pasitikrinti privalo vyresni nei 45 m. žmonės, turintys padidintą kraujospūdį, tie, kuriems kraujyje rastas padidintas cholesterolio ir kitų lipidų kiekis, sergantys širdies ligomis ir, be abejo, turintys cukrinio diabeto požymių.

Cukrinio diabeto požymiai:

  • gausus šlapinimasis ir troškulys;
  • padidėjęs apetitas ir svorio kritimas;
  • nuovargis ir silpnumas;
  • raumenų spazmai;
  • naktinis šlapimo nelaikymas vaikams;
  • potencijos sutrikimas;
  • blogai gyjančios žaizdos;
  • infekciniai susirgimai;
  • mėnesinių ciklo sutrikimai;
  • odos ir lytinių organų niežėjimas;
  • neryškus regėjimas;
  • pilvo skausmai, pykinimas. 

 Ligos požymiai atsiranda pažengus ligai, esant kraujagyslių pažeidimams, inkstų funkcijos nepakankamumui, regos sutrikimams, koronarinei širdies ligai.

 

Kodėl daugėja sergančiųjų cukriniu diabetu?

Moksliniai tyrimai rodo, kad sergančiųjų diabetu skaičius didėja dėl to, kad daugėja pasaulio gyventojų (30 proc.),  didėja nutukusių žmonių skaičius (30 proc.), senėja populiacija (20 proc.), daug mišrių tautų santuokose gimusių vaikų (11 proc.), padidėjęs žmonių, kurie serga cukriniu diabetu, išgyvenamumas (9 proc.). Vienintelis pakeičiamas veiksnys yra nutukimas.

Materialinė gerovė,  mažesnis fizinio darbo krūvis taip pat skatina diabeto atsiradimą.

Anksti diagnozavus diabetą, galima išvengti daugelio ligų, o jei delsiama, kyla pavojus patirti infarktą, susirgti hipertonija, ateroskleroze, gali sutrikti inkstų veikla, ima blogai gyti žaizdos, galima visai apakti.

 

Ar galima apsisaugoti nuo cukrinio diabeto?

Ar galima apsisaugoti nuo 1 tipo diabeto? Labai gaila, bet atsakymas neigiamas.

Ar galima apsisaugoti nuo 2 tipo diabeto? Nėra vaistų, galinčių apsaugoti nuo šios ligos, nėra skiepų nuo diabeto. Mes negalime pakeisti  amžiaus, šeimos istorijos ar paveldimumo, bet GALIME pakeisti savo gyvenimo būdą. Veiksniai, padedantys išvengti cukrinio diabeto:

  • sveika mityba;
  • svorio korekcija;
  • fizinis aktyvumas;
  • atsisakymas žalingų įpročių;
  • stresinių situacijų vengimas.

 

Fizinis aktyvumas ir diabetas

Šiuolaikinis mūsų gyvenimas tapo sėslesnis. Kai per dienas vien sėdima, ne tik nesudeginamos  riebalų atsargos, bet  organizmas negali susidoroti su kraujyje esančia gliukoze.

Mankšta ir judėjimas sveika visiems.Tai – svarbi profilaktikos priemonė nuo nutukimo ir nuo 2 tipo cukrinio diabeto. Sportuojant gliukozė sudeginama,  kūno audinių ląstelės tampa jautresnės insulinui. Fizinis aktyvumas sumažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Endokrinologai teigia, kad dėl 30–40 min. greito ėjimo (5 kartus per savaitę), diabeto rizika sumažėja 40 proc. Eksperimentais įrodyta, kad jei žmogus su antsvoriu sulieknėja 7–10 proc. ir dar 5 kartus per savaitę pasivaikščioja po 30 min., diabeto rizika sumažėja 58 proc.

 

Antsvoris pavojingas

Riebalinio audinio perteklius trukdo insulinui atlikti jo darbą: nors šio hormono nutukusių žmonių kraujyje yra labai daug, gliukozės koncentracija lieka per didelė. Koks turi būti normalus svoris, galima sužinoti apskaičiavus kūno masės indeksą (KMI), t. y. svorį (kg) padalijus iš ūgio (m), pakelto kvadratu. Jei KMI didesnis nei 25, turima antsvorio, o jei  didesnis negu 30, žmogus yra nutukęs. Reikia atkreipti dėmesį į juosmens apimtį. Moterų ji neturi būti didesnė nei88 cm, vyrų – iki102 cm. Didesni skaičiai liudija apie pilvo tipo nutukimą ir riziką susirgti. Atsikračius vos keleto nereikalingų  kilogramų cukraus kiekis kraujyje sumažėja.

 

Mitybos klaidos

Mityba – vienas iš svarbiausių mūsų sveikatos veiksnių. Bendri sveikos mitybos principai:

Valgykite bent 3–4 kartus per dieną. Dažniau prisiminkite  vaisius ir daržoves. Jie yra neatsiejama sveiko maitinimosi dalis. Stenkitės valgyti lėtai – tai padės suvalgyti mažiau.

Valgykite visada tuo pačiu metu. Gerkite sveikatai naudingus gėrimus. Vanduo yra pats sveikiausias gėrimas, kurio visada reikalauja kūnas. Dažniau gerkite šviežiai spaustas sultis. Venkite saldžių gazuotų gėrimų. Svarbiausia – tausokime kasą: nevartokime per daug cukraus, riebalų, alkoholio. Pakeiskime karamelę džiovintais abrikosais, slyvomis, razinomis, šokoladą – medumi. Meduje yra beveik lygios dalys gliukozės ir fruktozės, vos ne visa Mendelejevo lentelė mikroelementų,  fermentų, vitaminų. Nedaug medaus gali vartoti ir sergantys cukralige. Tačiau bene populiariausias šiuo metu cukraus pakaitalas – fruktozė.  Fruktozė yra angliavandenis, labai paplitęs gamtoje, jo gausu visuose saldžiuose vaisiuose ir uogose. Išgryninta fruktozė 2–3 kartus saldesnė už cukrų. Jei organizme pakanka insulino, fruktozė nedidina cukraus kiekio kraujyje. Ja ypač turėtų susidomėti linkę tukti. Valgykite daug baltymų, bet mažai riebalų turintį maistą – liesą mėsą, žuvį, paukštieną, pieno produktus. Iš riebalų rinkitės turtingus polinesočiosiomis riebalinėmis rūgštimis: saulėgrąžų, rapsų, sojos aliejus, jūros žuvies patiekalus. Vartokite nerafinuotus angliavandenius: rupaus malimo duoną, juoduosius ryžius, patiekalai, pagaminti iš grubaus malimo miltų.

Siekdami subalansuoti mitybą ir atsikratyti nereikalingų kilogramų, turime žinoti, koks yra kiekvieno žmogaus paros kalorijų poreikis. Tai galima apskaičiuoti vyrams ir moterims atskirai. Kaip jas apskaičiuoti,  kaip mesti svorį – į šiuos klausimus Jums atsakys gydytojai.

 

Alkoholis ir diabetas

Alkoholis – tai narkotikas, kurio nedidelis kiekis veikia svaiginamai, atpalaiduojamai, gerina nuotaiką. Alkoholis yra slopinanti cheminė medžiaga. Dažnas alkoholio vartojimas taip paveikia nervų sistemą, kad be alkoholio ji nebegali gerai funkcionuoti: žmogus patiria vadinamuosius abstinencijos reiškinius. Su nesaikingu alkoholio vartojimu siejasi daug fizinių problemų, tarp jų ir cukrinis diabetas. Alkoholis nėra maistas.  Su alkoholiu elgtis reikia atsargiai, jį geriau vartoti, kai valgome. Jeigu vartojame antidiabetinius ar prediabetinius vaistus ar turime genetinį polinkį susirgti, nuo alkoholio vartojimo reikėtų atsisakyti visiškai.

 

Miegas ir diabetas

Mokslininkai nustatė ryšį tarp miego trūkumo ir prieš diabetą susiformuojančių žmogaus organizme sąlygų. Kelerius metus stebėję 1455 pacientų sveikatą, britų mokslininkai priėjo išvados, kad tais atvejais, kai reguliariai naktimis miegama mažiau nei šešias valandas, tikimybė susirgti diabetu išauga tris kartus.

 

Stresas ir diabetas

Manoma, kad ilgai patiriamas stresas gali sukelti cukrinį diabetą,  pabloginti jo kontrolę. Streso metu per nervines galūnėles reguliuojama kasos veikla, mažėja insulino sekrecija ir darbas, todėl organizme gausėja  gliukozės. Jei žmogus neserga diabetu, tai gliukozė greitai tampa normali. Jei  serga, gliukozė nemažėja, todėl sunkiau siekti geresnės sveikatos.

 

Kur kreiptis?

Kiekvienas žmogus gali pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje pas savo šeimos gydytoją.

Jei bus cukrinio diabeto požymių, šeimos gydytojas Jus nukreips endokrinologo konsultacijai. Jei žmogus turi rizikos veiksnių susirgti cukriniu diabetu, gliukozės kiekį kraujyje reikia tirti 1 kartą per metus, jei neturi – kas 2 metai.

Tik imantis išankstinių veiksmų galima laiku užkirsti kelią didesnėms šios ligos komplikacijoms bei bendram diabeto paplitimui.

Smarkiai pervertiname gydytojų ir farmacijos galimybes, nes 80 proc. mūsų sveikatos ir ilgaamžiškumo priklauso nuo mūsų pačių sprendimų. Turime rinktis, ar palikti didžiausią savo turtą sveikatos priežiūros  specialistų malonei, ar prižiūrėti jį taip, kaip pridera. 

Nelikime abejingi savo sveikatai – tausokime ją.

Gegužės 30 d. (trečiadienį) 13 val. Birštono „Versmės“ sanatorijos konferencijų salėje vyks diabeto klubo „Versmė“ 20-mečio paminėjimas. Kviečiami dalyvauti visus, kurie neabejingi savo ir artimųjų sveikatai.

VšĮ Prienų ligoninės vyr. gydytojos pavaduotoja medicinai,

gyd. endokrinologė Jūratė Milaknienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close