Vietos veiklos grupių lyderiai gali pakeisti kaimą

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) Prienuose organizavo seminarą „Leader“ metodo įgyvendinimo aktualijos“. Kaimo bendruomenių atstovai ir Vietos veiklos grupių (VVG) pirmininkai bei projektų vadovai iš įvairių šalies regionų susipažino su jiems aktualiomis naujovėmis.

 

ŽŪM kaimo plėtros departamento alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Sadovskaitė susirinkusius supažindino su „Leader“ metodo taikymo taisyklių pakeitimo projektais, išdėstė aktualias problemas, su kuriomis VVG susiduria įgyvendindamos vietos plėtros strategijas, papasakojo apie VVG ir kaimo bendruomenių galimybes, o taip pat ir priežastis, kurios sąlygoja priemonės „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ atrankos ir administravimo taisyklių esminius pakeitimus.

 

Laukia pokyčių

Pranešėja supažindino su kokiomis problemomis ir pažeidimais susiduriama įgyvendinant kaimui labai naudingą „Leader“ metodą. Audito metu kai kuriose VVG buvo nustatyta pažeidimų, galimų viešųjų ir privačių interesų konfliktų, neskaidrių viešųjų pirkimų. Diskutuojant ieškota galimybių sklandžiau spręsti problemas.

„Leader“ metodą įgyvendinančios ir Europos Sąjungos skiriama parama norinčios pasinaudoti VVG, privalo parengti veiklos strategijas. Pranešėja supažindino su atrankos taisyklių papildymais, privalomais mokesčiais, įkainiais. Susirinkusieji turėjo daug klausimų, jiems rūpėjo išsiaiškinti visas detales, kad vėliau nekiltų nesusipratimų. Aktyviai įsijungę į diskusijas kaimo bendruomenių ir VVG atstovai uždavė daug jų konkrečią veiklą liečiančių klausimų. Ypač aktualu buvo išsiaiškinti numatomų taisyklių pakeitimus.

 

Klausimų netrūko

ŽŪM specialistė I. Sadovskaitė išaiškino, kokios klaidos daromos finansuojant VVG administravimą. Pagal taisyklių projektą siūlytina, kad komandiruotės išlaidos turėtų būti apmokamos vadovaujantis biudžetinėms įstaigoms taikomais teisės aktais; dienpinigiai bus skiriami tik VVG darbuotojui, dirbančiam pagal darbo sutartį; asmenys turės būti deleguoti VVG valdymo organo; į renginį užsienyje galės vykti ne daugiau kaip 2 VVG nariai ar darbuotojai ir kt. Diskutuojant apie tai, kilo nemažai klausimų ir pasiūlymų. Diskutuojama buvo viso pranešimo metu. Tai rodė, kad žmonės, kurie atstovauja ar vadovauja VVG, yra kompetentingi ir nori, kad darbai ir projektai bei pasirengimas jų įgyvendinimui vyktų sklandžiai.

Kaip sakė Kalvarijos VVG atstovas, prieš tvirtinant taisykles, atsakingi ŽŪM darbuotojai turės atsižvelgti į tai, ką mano dauguma vietos veiklos grupių, dirbančių jau ne pirmus metus.

 

Kaip naudotis parama

Apie priemonės „Parama VVG veiklai, įgūdžiams įgyti ir aktyviai pritaikyti“, KPP trečios  ir ketvirtos veiklos sričių įgyvendinimo numatomus pakeitimus naudingos informacijos susirinkusiesiems pateikė ŽŪM kaimo plėtros departamento vyr. specialistė Jolanta Vaičiūnienė. Ji priminė, kad VVG administracijos darbuotojas yra pagal darbo sutartį įdarbintas asmuo, užsiimantis „Leader“ metodo įgyvendinimu. Pranešėja akcentavo veiklos skirtumus: pagal KPP trečios veiklos sritį turi būti ugdomi VVG administracijos darbuotojai ir valdymo organų  narių gebėjimai, o pagal KPP ketvirtos veiklos sritį – negali būti ugdomi VVG administracijos darbuotojų gebėjimai.

 J. Vaičiūnienė papasakojo apie tinkamų finansuoti išlaidų sąlygas, išaiškino, kokios mokomojo renginio organizavimo išlaidos yra pateisinamos, o kokios ne, kaip gauti finansavimą VVG projektus administruojančių asmenų mokymams bei su „Leader“ metodu susijusioms konferencijoms rengti.

Konferencijos metu vienas aktyviausių buvo Jurbarko VVG „Nemunas“ pirmininkas Egidijus Giedraitis, kėlęs daugiausia klausimų dėl VVG tarpusavio bendravimo, dalijimosi gerąja patirtimi. Pasak jo, jeigu kažkas kažkuo piktnaudžiauja, tai nereikia suabsoliutinti ir bausti visų. „Kas gali būti blogo, jeigu žmonės susirenka neformaliam bendravimui. Iniciatyva turi būti iš apačios“, – teigė jis.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close