Keičiantiems asbestinius stogus: atsiskaitymai su tiekėjais grynaisiais pinigais negalimi

Atšilus orams kaimo gyventojai jau suskubo pradėti sveikatai pavojingų asbestinių stogų dangų keitimo darbus. Dalis jų patirtų išlaidų bus kompensuota Europos Sąjungos (ES) paramos lėšomis.

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ bus finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, o didžiausia paramos suma vienam projektui sieks iki 10 tūkst. Lt.

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai primena, kad pareiškėjai atsiskaitymus su tiekėjais vykdytų tik per finansines institucijas – grynaisiais pinigais apmokėtos sąskaitos nebus tinkamos finansuoti paramos lėšomis. Taip pat negalimi ir atsiskaitymai iš kito asmens sąskaitos.

Svarbu nepamiršti, kad prekės, paslaugos arba darbai būtų įsigyjami pagal nustatytus didžiausius įkainius, o jei didžiausi įkainiai nenustatyti – pagal Projekto vykdytojo, pretenduojančio gauti paramą iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės prekių, paslaugų ar darbų pirkimų taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu.

Įsigyjamos prekės turi būti naujos, nenaudotos ir atitikti Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos (ES) teisės aktų nustatytus reikalavimus, o visos faktiškai patirtos išlaidos bei jų suma turi būti pagrįsta atitinkamais dokumentais, kurie yra nurodyti priemonės įgyvendinimo taisyklėse bei paramos paraiškoje.

Po kiekvieno projekto įgyvendinimo etapo paramos gavėjai nieko nelaukdami NMA teritoriniams skyriams turėtų teikti mokėjimo prašymus, nes tik tuomet NMA galės išmokėti jiems priklausančią paramą. Kartu su mokėjimo prašymais reikia pristatyti išlaidas pagrindžiančius, apmokėjimą įrodančius ir kitus reikiamus dokumentus. Jei buvo atliekami pirkimai pagal prekių, paslaugų ar darbų pirkimų taisykles, tuomet atliktų pirkimų dokumentai turi būti pateikiami NMA iš anksto – dar prieš mokėjimo prašymo pateikimo datą.

ES paramą asbestinių stogų pakeitimui gavę kaimo gyventojai turės laikytis ir tam tikrų įsipareigojimų. Visų pirma, be rašytinio NMA sutikimo jie negalės keisti projekto įgyvendinimo vietos, parduoti ar kitaip perleisti kitam asmeniui už paramos lėšas įgyto turto. Paramos gavėjai taip pat įsipareigoja savo lėšomis atstatyti stogo dangą, jei ji bus sunaikinta arba sugadinta. Šie įsipareigojimai galioja penkerius metus nuo NMA sprendimo skirti paramą priėmimo dienos. Taip pat svarbu nepamiršti kuo skubiau pranešti apie bet kurių paramos paraiškoje nurodytų duomenų ar paramos gavėjo rekvizitų pasikeitimus. Tai reikėtų padaryti ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo įvykusių pasikeitimų datos.

Šiuo metu NMA paramą patvirtino jau daugiau kaip 7,4 tūkst. pareiškėjų, o patvirtinta paramos suma siekia apie 46 mln. Lt. Likusių paraiškų vertinimas bus baigtas, kai pareiškėjai atsakys į jiems išsiųstus paklausimus ir patikslins NMA specialistų prašomus duomenis. Iš viso pagal KPP priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ buvo pateikta beveik 8 tūkst. paraiškų, kuriose prašoma apie 50,4 mln. Lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close