Birštono muziejuje atidaryta tarptautinė paroda

Rugsėjo 18 dienos rytą Birštono savivaldybės aikštėje buvo pakelta vėliava ir paskelbta apie Europos paveldo dienų atidarymą, o 14 val. birštoniečiai ir miesto svečiai rinkosi į parodos „Žmonės, gatvės ir namai. Kultūra ir istorijos paveldas Baltijos pajūrio kurortuose“ atidarymą muziejuje.

Birštono muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė pristatė parodą, kuri buvo parengta įgyvendinant bendrą projektą su parneriais: Latvija (Jūrmala), Estija (Pernu), Rusija (Sankt Peterburgas), Lenkija (Sopotas), Suomija. Ši paroda jau pabuvojo Lenkijoje, Latvijoje. Kiekviena iš šių šalių parengė stendus apie savo kurortą, o Europos paveldo dienų proga net 60-ies stendų paroda iš Jūrmalos atkeliavo į Birštoną. Kadangi paroda didelė, tad muziejuje eksponuojamos Birštono ir Jūrmalos kurortų ekspozicijos, po dvi kurortų ekspozicijas įsikūrė savivaldybėje ir Sakraliniame muziejuje.

Birštono stende eksponuojami Birštono kurortinę dvasią ir jos ryšį su kultūros paveldu liudijantys objektai: J. Basanavičiaus aikštė su tautos patriarcho, 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro, visuomenės veikėjo Jono Basanavičiaus biustu, rekonstruotas kurhauzas, „Tulpės“ sanatorijos senosios gydyklos, senoji Birutės gatvė, taip pat dokumentai ir nuotraukos apie gydytoją balneologą Jurgį Venckūną, dantistą Igną Šablauską, dailininką, akademiką Nikodemą Silvanavičių, Vytauto parką ir kitus didesnius ir mažesnius išliekamąją vertę turinčius objektus.

Parodoje stengiamasi parodyti, kuo Baltijos šalių kurortai panašūs, kuo skiriasi, kad kurorte žmonės semiasi ne tik sveikatos, bet idėjų bei įkvėpimo sąlytyje su gamta sukurti daug įspūdingų kūrinių.
Europos paveldo dienų renginiuose dalyvavo svečiai iš Jūrmalos – projekto vadovė Inga Sarma ir muziejaus specialistės Baiba Freimanė ir Diana Juosta, kurios pristatė savo kurortą, pasakojo, kas svarbaus užfiksuota ir sudėta į parodos stendus.

Apie Lenkijos, Rusijos, Estijos, Suomijos kurortus pasakojo muziejaus direktorė V. Šalomskienė ir fondų saugotoja Angelė Sabaliauskaitė. Birštono kurortą pristatė, apie jo istoriją ir ištakas pasakojo muziejaus direktorės pavaduotojas Vytautas Šeškevičius.

Parodos atidaryme dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus ir inspektorė Asta Naureckaitė.

S. Stoškus pasveikino susirinkusiuosius su Europos paveldo diena ir priminė, kad šiemet šios dienos šūkis yra labai prasmingas „Paveldėkime mūsų ateitį“.

Savivaldybės merė N. Dirginčienė apžiūrėjusi parodą pasidžiaugė, kad muziejus įdėjo daug darbo rengdamas savo ekspoziciją, atspindinčią mūsų kurorto dvasią ir svarbiausius objektus nuo senų, kurorto gyvavimo pradžios laikų iki šių dienų. Merė patikino, kad „savivaldybė remia ir rems įdomias ir vertingas idėjas“.

Renginio metu koncertavo Birštono meno mokyklos mokiniai.

DSCF8340

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close