Birštono vasaros menų akademijoje nuskambėjo himnas Birštonui

Visą rugpjūčio pirmąją savaitę trukusi Birštono vasaros menų akademija ne tik pavergė tikro garso bei klasikinių muzikos instrumentų muzikos mylėtojus, bet ir pateikė daug siurprizų.

 

Jau treti metai Birštono vasaros menų akademiją organizuojanti Lietuvos muzikų sąjunga, Birštono savivaldybė ir Kauno Vytauto Didžiojo universitetas į dešimt dienų trukusius meistriškumo kursus sukvietė tarptautinį pripažinimą pelniusius atlikėjus-pedagogus. Studentams bei laisviems paskaitų klausytojams gabumus tobulinti padėjo pianistai Gintaras Januševičius (Vokietija), Nikita Fitenko (JAV) ir Edvinas Minkštimas (JAV), dainininkai Vladimiras Prudnikovas, Eseno Alto operos solistas Almas Švilpa (Vokietija) Eglė Juozapaitienė bei koncertmeisterio praktikos užsiėmimams vadovavusi Nijolė Ralytė. Atviras paskaitas-diskusijas aktualiais Lietuvos profesionaliosios operos, muzikos ir technologijų sintezės bei viešųjų ryšių klausimais vedė kompozitoriai Giedrius Kuprevičius ir Audronė Žigaitytė-Nekrošienė bei viešųjų ryšių specialistė Nika Puteikienė. Scenos judesio bei jogos užsiėmimus vedė Simona Marija Šimulynaitė ir pakistanietis Ahsan Nadeem Sheikh, šiuo metu gyvenantis Vokietijoje. Scenos menine patirtimi dalinosi renginio svečiai dainininkai Vytautas Juozapaitis ir Ieva Prudnikovaitė, dirigentas Modestas Pitrėnas bei viešnia iš Belgijos Micheline Heyse, pati daugiau nei dvidešimt metų rengusi panašias vasaros akademijas.

Kiekvieną vakarą klausytojus „vakaro serenadose“ sanatorijos „Eglė“ foje žavėjo ne tik profesionalūs mokytojai, menų akademijos studentai iš kitų miestų, bet ir gabumų nestokojantys jaunieji birštoniečiai. Daugeliui jų fortepijonu akompanavo taip pat birštonietė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje mokslus kremtanti Aleksandra Kolpakovaitė.

Kiekvieną vakarą visų kurorto gyventojų bei Birštono svečių laukė pasaulyje žinomų profesionalų pasirodymai.

Rugpjūčio 8 ir 9 dienomis Birštono kultūros centre vyko garso ir vaizdo instaliacijos „Traviata 95“ seansai. Šio sumanymo idėja – sugretinti archyviniai ryškiausių praeities lietuvių operos solistų lietuvių kalba įdainuoti G. Verdi operos „Traviata“ įrašai bei naujausiomis technologijoms kuriamas vaizdas. Projektą rengė jaunų, entuziastingų kūrėjų komanda. Projekto koncepcijos autorė – Audronė Žigaitytė-Nekrošienė, režisierė – Marija Simona Šimulynaitė, garso režisierius – Giedrius Litvinas, vaizdo režisieriai – Rimas Sakalauskas ir Donatas Norušis, scenografė – Vita Eidimtaitė, šviesų dailininkas – Vilius Vilutis. Pasak Lietuvos muzikų sąjungos prezidentės, jau treti metai Birštono vasaros menų akademiją organizuojančios A. Žigaitytės-Nekrošienės, šiemet sukanka 95 metai lietuviškąjai „Traviatai“, todėl ir pagrindiniu šių metų vasaros menų akademijos akcentu tapo lietuviškoji „Traviata“, apipinta šviesos ir technologijų tinklu.

Vienu ryškiausiu akcentu paskutinėmis akademijos akimirkomis tapo jaunųjų birštoniškių – Adrijos ir Austėjos Suchockaičių sukurtas himnas Birštonui. Himne atgimė tai, ką Birštonas turi brangiausio – gamta. Dainos priedainiuose šniokštė vėjas bei čiulbėjo paukščiai, kuriuos su dideliu azartu, Vladimiro Prudnikovo paskatinti, savo balsais perteikė žiūrovai ir patys akademijos mokytojai.

Paskutinį vakarą menų akademija su žiūrovais ir studentais išsiskyrė bendra visų vasaros menų akademijos studentų daina bei akordeonistų ansamblio „Consona“ koncertu.

11873619_1670664439823831_775910940701479825_n

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close