Nuotaikos su iliustruotoja Ula Šimulynaite

Nepaisydami karščio bangos, rugpjūčio 7 d. rytą į Birštono viešąją biblioteką gausiai rinkosi birštoniečiai ir miesto svečiai. Čia vyko susitikimas su dailininke, rašytoja Ula Šimulynaite, išleidusia vaikams 6 knygas: apie privatų vaiduoklį, Kotonus, aviną Liudviką. Jos knygos ypatingos ir savo dizainu, ir popieriumi, ir iliustracijomis, ir mintimis.

Už pirmąją knygą „Privataus vaiduoklio gyvenimas“ autorė 2009 m. pelnė premiją Knygos meno konkurse, o 2010 m. už knygą „Kotonai Paryžiuje“ gavo Gražiausios metų knygos konkurso Vilniuje diplomą, jos iliustracijos keliavo į „Illustrarium“ parodą Bolonijoje. Knygas autorė kūrė viešėdama įvairiose menininkų rezidencijose užsienyje: Anglijoje, Prancūzijoje, Ukrainoje. Šiuo metu įvairiuose Lietuvos miestuose ir kaimuose autorė sėkmingai vykdo edukacinių kūrybinių užsiėmimų vaikams programą. Ula siekia sukurti gražius ir įdomius leidinius, viską daro pati: piešia veikėjus, kuria istorijas, jaučia, kaip būsima knyga turi atrodyti, kokios bus piešinių spalvos, kokį popierių naudos ir t. t. Jos kūriniai – tai pieštinės novelės. „…Aš pati dažniausiai pradedu nuo knygos popieriaus ir kitų medžiagų pasirinkimo. Pirma ateina vaizdas, o po to jį aprašau, daugelyje personažų įkūniju visokius piktus arba gerus kažkada matytus žmonių bruožus“, – pasakoja autorė apie savo kūrybą. Jos kūriniuose daug filosofijos, todėl jie įdomūs įvairaus amžiaus skaitytojams.

Ula balsiai skaitė susirinkusiesiems ištraukas iš savo knygų, naudodama elektronines priemones. Jai skaitant ekrane matėme nuotaikingus herojus, girdėjome paukščių čiulbėjimą, kaip sraigės šlamščia bazilikus, vaiduoklio juoką, garsą, kai „cinkteli“, t.y. į galvą ateina puiki mintis ir įvairius kitus garsus. Gal skaitomi tekstai pilni filosofijos ir humoro, o gal tai, kad dabar vasara, šviesu ir karšta, klausytojų negąsdino nei Privataus Vaiduoklio paslaptingos kelionės, nei bazilikų auginimo ir jų nykimo paslaptys, o nuo veidų nenyko šypsenos. Antrosios susitikimo dalies, t.y kūrybinių dirbtuvėlių metu, viešnia demonstravo ekrane knygos herojus – o vaikai spėliojo, kokios jų nuotaikos, – mokė vaikus, kaip išreikšti norimas nuotaikas. Dar vėliau itin susikaupę renginio lankytojai patys kūrė savo herojus, rašė jų vardus ir savo vardus, aiškino Ulai, kodėl vieno ar kito piešinio herojaus būtent tokia nuotaika. Dailininkė ir rašytoja Ula Šimulynaitė džiaugėsi visais piešiniais, buvo sunku atrinkti „pačius pačiausius“, t. y. gražiausius, darbus, todėl burtų keliu traukė sukrautus į krepšį vaikų piešinius, aiškinosi jų autorius ir laimingiems jauniesiems dailininkams padovanojo po knygą. Pora valandų pralėkė akimirksniu, kūrėja iškeliavo, o susitikimo nuotaikos tebesklando. Vieni tebegaudo jas skaitydami šios autorės knygas, kiti – kalbėdamiesi su draugais apie susitikimą… Ištikimas skaitytojas Žygimantas apgailestavo, kad nepaprašė autografo…

Birštono viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus vedėja Nijolė Raiskienė

DSCF4944

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close