Birželį numatoma grąžinti nepriemokas 1995–2002 metais dirbusiems pensininkams arba jų turto paveldėtojams

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) Alytaus skyriaus specialistai sulaukia gyventojų klausimų dėl nepriemokų grąžinimo. Atsakome į aktualius išmokų gavėjams klausimus.

– Kada bus išmokėta likusi invalidumo ir senatvės pensijų nepriemokų dalis 1995–2002 metais dirbusiems pensininkams?
– 1995–2002 metais dirbusiems ir draudžiamųjų pajamų turėjusiems pensininkams, gavusiems ne viso dydžio senatvės ar invalidumo pensiją, likusios nepriemokos numatomos išmokėti birželio mėnesį. Daliai dirbusių pensininkų šios nepriemokos buvo išmokėtos ankstesniais metais, todėl birželį bus baigtos mokėti likusios nepriemokos dalys.
Pensijų nepriemokos bus išmokėtos asmenims, kurie 2008 m. sausio 1 d. (2007 m. lapkričio 6 d. Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir invalidumo pensijų dalies išmokėjimo įstatymo įsigaliojimo dieną) nebuvo sukakę 70 metų. Visus reikalingus duomenis, kad susidariusi nepriemoka šiems gavėjams būtų išmokėta, „Sodra“ turi, tad jiems niekur nereikia dėl to kreiptis ir teikti prašymų. Tačiau, jei išmokų gavėjai pakeitė kredito įstaigą ar anksčiau išmokas gaudavo per „Snorą“, teritoriniam skyriui jie turi pateikti prašymą pervesti nepriemoką į atitinkamą sąskaitą. Tai galima padaryti atvykus į skyrių, per Elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą (EGAS) arba kredito įstaigoje, kurioje atidaroma sąskaita.
– Jei asmuo, kuriam priklausytų nepriemoka, jau miręs, ar jam priklausančią išmoką gali atsiimti paveldėtojas? Kur jam kreiptis?
– Pensijų nepriemokos bus išmokėtos ir iki 2008 m. sausio 1 d. mirusių invalidumo ir senatvės pensijų gavėjų turto paveldėtojams. Pastarieji dėl nepriemokos išmokėjimo turi kreiptis į „Sodros“ teritorinį skyrių, kuris mirusiajam mokėjo pensiją, ir pateikti rašytinį prašymą dėl negautos mirusiojo pensijos dalies apskaičiavimo, asmens tapatybės dokumentą, sąskaitos Lietuvos Respublikos teritorijoje esančios kredito įstaigos rekvizitus ir atitinkamai paveldėjimo teisės liudijimą ar nuosavybės teisės į bendrą sutuoktinių turtą liudijimą. „Sodros“ teritorinis skyrius, gavęs šį rašytinį prašymą, apskaičiuos pensijos dalies sumą ir išsiųs pažymą notaro biurui pagal asmens gyvenamąją vietą iki mirties.
Jei paveldėtojas prašymą dėl mirusiajam priklausančios senatvės ar invalidumo pensijos dalies pateiks po 2012 m. birželio 31 d., pensijų dalies sumos paveldėtojui bus išmokamos per 30 kalendorinių dienų nuo prašymo kartu su reikiamais dokumentais pateikimo dienos, bet ne vėliau kaip iki 2012 m. gruodžio 31 d. Todėl į teritorinį „Sodros“ skyrių dėl negautos mirusiojo pensijos dalies apskaičiavimo reiktų kreiptis nelaukiant teisės aktais nustatytos mokėjimo termino pabaigos.
VSDFV Alytaus skyriaus inf.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close