Klaipėdiečių spektaklyje – nenugalimas moteriškumas

Klaipėdos dramos teatras gegužės 22 d. viešės Birštono kultūros centre. Čia bus rodoma komedija Neilo Saimono pjesių motyvais „Saugokite Florą“. Spektaklio pradžia 19 val.

Į teatrinį rūbą literatūrinį veikalą įvilko režisierius Arvydas Lebeliūnas, dailininkas Artūras Šimonis, kompozitorius Gintaras Kizevičius, režisieriaus padėjėjas Vaidas Jočys. Spektaklyje vaidina Sigutė Gaudušytė, Eglė Jackaitė, Renata Idzelytė, Toma Gailiutė, Igoris Reklaitis, Vaidas Jočys, Edvardas Brazys, Rimantas Pelakauskas. Eglė Barauskaitė, Rimantas Pelakauskas, Regina Šaltenytė, Vaidas Jočys, Renata Idzelytė, Liudas Vyšniauskas.

Pjesė „Saugokite Florą“ turi ilgą, kelis dešimtmečius trunkančią savo gimimo priešistorę. Jos pradžių pradžia reikėtų laikyti N. Saimono pjesę „Keista pora“, 1965 m. pastatytą Brodvėjuje. Pjesės siužetas gimė N. Saimonui stebint vieną ne itin linksmą legendinio amerikiečio režisieriaus bei aktoriaus Melo Brukso gyvenimo etapą – kai šis, ką tik išsiskyręs su savo pirmąja žmona, keletui mėnesių apsigyveno pas savo bičiulį rašytoją. Apsigyveno, žinoma, lydimas įprastų tokio periodo palydovų – visokio plauko neurozių, pereinančių į paranoją, chroniškos nemigos ir kitokių smagumynų. Atrodytų, kad istorija apie du nelaimingus žmones, aplinkybių priverstus gyventi po vienu stogu ir iki beprotybės erzinančius vienas kitą, vargu ar galėtų tapti pagrindu komedijai – bet tik ne N. Saimonui.
Paakintas pjesės sėkmės 1985 m. N. Saimonas parašo ir antrąjį pjesės variantą – „Keista pora: moteriškoji versija“, , į tą pačią situaciją įmurkdydamas jau nebe vyrus, o porelę moterų. Tenka pripažinti, jog šis N. Saimono ėjimas buvo ne mažiau sėkmingas už pirmąjį, vyriškąjį variantą, o tobulai nepriekaištingos namų šeimininkės Floros personažas tapo tiesiog amerikietiškojo folkloro dalimi. Dramaturgas pjesėje akivaizdžiai demonstruoja, jog moteriškumas iš tiesų nenugalimas kaip pati gamta. Ir kad nuo tobulo moteriškumo iki tobulos maniakės – tik vienas žingsnis.

„Saugokite Florą“ – tai istorija apie dvi drauges, dvi vyrų paliktas moteris. Viena jų – pedantiška, nepriekaištinga namų šeimininkė Flora, kita – visiška jos priešingybė žurnalistė Oli. Abi aplinkybių priverstos gyventi po vienu stogu, tampa komiškų situacijų aukomis, o būdamos labai skirtingos jos priveda viena kitą iki neprognozuojamų poelgių. Gera dozė smagaus humoro, šmaikštaus teksto, žavingų personažų, pradedant dar viena keista draugių porele ir baigiant “iš proto varančiais” ispanais, leis ne tik smagiai praleisti vakarą, bet ir pamąstyti, kad viską gyvenime galima pakeisti į gerą, jei tik pradedi nuo savęs.

Klaipėdos dramos teatro informacija

Nuotraukose scenos iš komedijos „Saugokite Florą“.

_KUB5387

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close