Dzūkija ir Sūduva susitiks rugiapjūtės talkoje per Šv. Oną. Tokio susiėjimo, kuris vyks šią vasarą Siponių dvarvietėje, dar nebuvo. Renginį sumanė Prienų krašto muziejus ir LR Seimo narys Andrius Palionis.

kalendoriui 2013 059

Prienų krašto muziejuje vykdomą etninės kultūros sklaidą pastaraisiais metais papildė populiari mokomoji programa „Duonos kelias iki stalo“. Duonelė muziejuje kepama iš ekologiškai užaugintų grūdų Siponių kaime (Birštono seniūnija). Siponių dvarvietė atvira ir aplinkinių kaimų bendruomenių veiklai – tradicinių švenčių metu vietos bendruomenės dvarvietėje vykdo senųjų amatų, kulinarinio paveldo edukacijas. Muziejininkai taip pat dalyvauja atkuriamos Siponių dvarvietės teritorijoje organizuojamuose kultūriniuose renginiuose.

Abipusis bendradarbiavimas ir subrandino idėją parengti regioninį projektą – „nutiesti” etnografinį tiltą tarp Dzūkijos ir Sūduvos (Suvalkijos) regionų. Kodėl tai verta ir aktualu daryti dabar? Būtina išlaikyti atgaivintas namų duonos kepimo tradicijas, puoselėti senuosius su duonele susijusius papročius. Šiais metais išryškinsime, užfiksuosime ir paskleisime rugiapjūtės papročių ir tradicijų savitumus abiejuose regionuose. Prienuose Greimų tiltas per Nemuną gražiai sujungia Dzūkijos ir Suvalkijos (Sūduvos) regionus, todėl ir pasirinkta forma – kaimynų iš abiejų Nemuno pusių susitikimas rugiapjūtės talkoje – labai natūrali ir dėkinga projekto uždaviniams įgyvendinti. Džiaugiamės, kad šį sumanymą geranoriškai suprato ir įvertino naujoji Kultūros taryba, skyrusi dalinį finansavimą projekto įgyvendinimui. Etnografinės rugiapjūtės talka bus graži pradžia, įžengiant į 2015-uosius, kuriuos LR Seimas paskelbė Regionų metais.

Svečius iš įvairių Lietuvos regionų verta supažindinti su vieta, kurioje vyks projektas. Siponių dvarvietė, arba į registrą įtraukti Siponių dvaro sodybos fragmentai, yra kompleksinis kultūros paveldo objektas, kurį sudaro tvartas ir parko fragmentai. Dabartinė Siponių valda išlikusiuose senuosiuose Lietuvos šaltiniuose vadinama Sipovičiais arba Sipovščizna. Jos istorija siekia XVI a. Valdos pavadinimas kilo nuo asmenvardžio Sipovičius ar Sipavičius. Nėra aišku, kokiu būdu Sipavičiai pateko į Birštoną, tačiau neabejotina, kad šioje vietovėje jie įsikūrė bent jau XVI a. pradžioje, o gal ir anksčiau. Buvo žemvaldžiai. Šios dvaro sodybos fragmentai įrašyti į Kultūros vertybių registrą kaip turintys architektūrinę, želdynų, taip pat kraštovaizdinę vertę. Dvaro teritorija patenka į Nemuno kilpų regioninio parko teritoriją.

Projekto vykdytojai ir jų partneriai yra Suvalkijos (Sūduvos) ir Dzūkijos etninės kultūros vertybių gaivintojai ir puoselėtojai – savotiškas šios veiklos atlikėjų branduolys. Marijampolės kraštotyros, Prienų, Zanavykų, Vilkaviškio krašto muziejai vykdo mokomąsias etninės kultūros gyvosios sklaidos programas. Abiejų regionų savivaldybėse ir savivaldybių bendruomenėse veikiantys saviveiklos meno kolektyvai – Birštono kultūros centro folkloro ansamblis „Raskila“, Punsko senjorų ansamblis „Tėviškės aidai“, Prienų kultūros centro vokalinis ansamblis „Gija“, Šakių kultūros centro folkloro ansamblis „Šakija”, Birštono vienkiemio kaimo, Matiešionių, Siponių kaimo bendruomenės, Nemajūnų bendruomenės santalka ir kiti – taip pat propaguoja savo krašto dainas, muziką, papročius ir tradicijas. Tikimės pritraukti į etninės kultūros renginį įvairaus amžiaus, išsilavinimo, socialinės sudėties žmonių, taip pat dalyvių iš etninių Lietuvos žemių. Rugiapjūtėje dalyvaus senjorų ansamblis iš Punsko „Tėviškės aidai“.

Numatyta ir projekto rezultatų sklaida: sukursime DVD ir informacinį leidinį, kuriuose būtų užfiksuotas atkurtos rugiapjūtės vyksmas ir projekte dalyvaujančių dviejų regionų partnerių patirtis.

Senolių išmintis byloja: „Šventa Ona – duonos ponia“. Po šv. Onos atlaidų duonos augintojai eidavo į rugių laukus – patikrinti, ar rugeliai varpose jau prinokę, ar galima juos kirsti. Net vaišių nešdavosi, pagerbdami naujos duonos sutikimą.

Kaip ir dera pagal senuosius papročius, rugiapjūtės šventė rengiama liepos 26 dieną. Renginio programą paskelbsime vėliau, nes „Naujasis Gėlupis“ yra informacinis šio projekto rėmėjas.

Anelė Razmislavičienė, Prienų krašto muziejaus vyr. muziejininkė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close