Po bažnyčios skliautais skambėjo baroko muzika

Penktadienį į Jiezną susirinko Birštono, Prienų ir Kauno muzikos mokyklų jaunieji atlikėjai dalyvauti I respublikiniame jaunųjų atlikėjų festivalyje „Baroko ritmu“. Šis gražus renginys buvo skirtas Jiezno muzikos mokyklos įkūrimo 25-osioms metinėms paminėti. Renginys vyko Jiezno Šv. arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo bažnyčioje.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jiezno muzikos mokyklos direktorė Aida Puraitė pasveikino atlikėjus ir jų mokytojus, susirinkusius į I respublikinį festivalį „Baroko ritmu“. Pasak direktorės, idėja surengti tokį muzikinį renginį kilo seniai, nes Jieznas ir jo istorija glaudžiai siejasi su kilminga Pacų dinastija bei muzika. Dar XVII a. grafo nurodymu buvo reikalaujama Jiezne turėti muzikos kapelą ir rūpintis jaunimo muzikiniu išsilavinimu.

Jiezno parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas sveikindamas festivalio dalyvius sakė, jog muzika, ypač sakrali, pakylėja žmogaus dvasią, verčia būti geresniais.

Jiezno muzikos mokyklos kolektyvą jubiliejaus proga sveikino Prienų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė. Ji įteikė padėkos raštus muzikos mokyklos direktorei A. Puraitei ir seniūnui Algiui Bartusevičiui.

Seniūnas pasidžiaugė, kad vyksta gražus bendravimas tarp muzikos mokyklos ir bažnyčios, kad klebonas noriai priima jaunuosius atlikėjus po maldos namų stogu.

Pasveikinti jiezniečių su švente atvyko ir Jiezno gimnazijos direktorius Povilas Veteris su komanda bei Birštono meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė.

Po gražių sveikinimo žodžių prasidėjo koncertas. Festivalį pradėjo Veiverių A. Kučingio meno mokyklos duetas – Mantas Mocevičius ir mokytoja Agnė Sipavičienė, atlikę J. Ofenbacho „Barcarolle“.

Daugiausiai atlikėjų buvo iš Jiezno muzikos mokyklos. Aurelija Šimkutė ir Emilija Rudytė, akomponuojant mokytojui Arnoldui Tarasevičiui, atliko L. Bethoveno kūrinį „Šunelis“, Gerda Švedaitė – Ch. Neffe „Senovinis šokis“, mergaičių vokalinis ansamblis – D. Ekodze-Ž. Ekerio, S. Favaro žodžiais „Menuetas“, smuikininkų ansamblis – C. Franck „Panis Angelicus“, Emilija Rudytė – F. Kupereno „Siciliana“. Visi buvo sužavėti Dalios Kisielienės sudainuotu „Garbės himnu“, kuris po bažnyčios skliautais skambėjo nuostabiai.

Birštono meno mokyklos mokinės smuikininkė Augustė Zubavičiūtė ir pianistė Emilija Žentelytė atliko J.S. Bacho „Siciliana“, o smuikininkų ansambliai – L. Mocarto „Dūdmaišis“ ir B. Dvariono „Antante cantabile“.

Savo muzikinę programą pristatė Prienų meno mokyklos, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos, Kauno 1-osios muzikos mokyklos, Kauno „Vyturio“ katalikiškosios vidurinės mokyklos, Kauno M. Petrausko muzikos mokyklos jaunieji atlikėjai.

I respublikinis jaunųjų atlikėjų festivalis – tai tik graži pradžia, kada skamba baroko ir artimų jai stilių kūriniai bažnyčioje. Tokie festivaliai, kai nėra konkurencinės įtampos, leidžia ir klausytojams, ir patiems atlikėjams atsiduoti muzikai ir jaustis pakiliai.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close