Gatvių šviestuvus pakeitusios savivaldybės galėtų sutaupyti iki 50 proc. išlaidų elektrai

Elektros skirstymo bendrovė AB LESTO praktiškai įvertino, kad savivaldybės, pakeitusios iki šiol gatvių apšvietimui naudojamas senas natrio lempas moderniais LED technologijos žibintais, galėtų sutaupyti maždaug 50 proc. gatvių apšvietimui naudojamos elektros energijos. Birštone vykdomas gatvių apšvietimo projektas atskleidžia, kad investicijos atsiperka daugmaž per 3.7 metų.

 

LESTO kartu su Birštono savivaldybe ir Italijos viešojo apšvietimo kompanija „Enel Sole“ Birštone nuo pernai lapkričio mėn. 19 d. vykdo LED technologijų šviestuvų efektyvumo bandomąjį projektą. Šio projekto metu pusė įprastų gatvių šviestuvų (14 vnt.) buvo pakeisti LED technologijos šviestuvais, o kitoje pusėje gatvės liko senos natrio lempos. Kiekvienai gatvės pusei įrengta metrologiškai patikrinama apskaitos įranga, kuria kasdien renkami duomenys apie elektros energijos suvartojimą.

 

Pirmų trijų bandomo mėnesių duomenys rodo, kad modernus gatvės apšvietimas gali sutaupyti iki  50 proc. elektros energijos.

 

„Sausį įvertinome, kad modernūs šviestuvai pasižymi žymiai geresne apšvietimo kokybe ir tuo labai patenkinti miesto gyventojai. Preliminarūs skaičiavimai parodė, kad LED tipo šviestuvai suvartoja perpus mažiau elektros energijos, nei įprastiniai – palyginimui, atitinkamai: 785,41 ir 1479,87 kWh. Tai reiškia, kad per mėnesį vos 14 pakeistų šviestuvų savivaldybei sutaupo maždaug 270 Lt, priklausomai nuo turimų elektros kainų“, – teigia Mantas Vaskela, AB LESTO Inovacijų skyriaus vadovas.

 

Pasak jo, per bandomąjį laikotarpį siekiama įvertinti sutaupomos elektros energijos kiekį, investicijų atsipirkimą, o taip pat ir apšviestumą, jaukumą, kurį suteikia naujos technologijos lempos.

 

„Šio projekto metu planuojame sukurti realios LED šviestuvų teikiamos naudos pavyzdį kitiems Lietuvos miestams“, – pažymi M. Vaskela.

 

Bandomojo projekto biudžetas sudaro apie 30 tūkst. Lt, o vien 14 šviestuvų keitimas kainuotų 11000 Lt – esant dabartiniams sutaupymams, preliminariai skaičiuojama, kad šviestuvų keitimas savivaldybėms atsipirktų daugmaž per 3.7 metų. Viešojo apšvietimo kompanija „Enel Sole“ projektui pateikė naujausio modelio LED technologijos šviestuvus, todėl pingant technologijoms ateityje atsipirkimo laikas dar labiau sutrumpės.

 

Šiuo metu daugumoje Lietuvos miestų yra įrengta apie 150–160 tūkst. šviestuvų ir daugumoje jų naudojamos natrio lempos, kurių galingumas sudaro nuo 70 iki 250 kW. Preliminariais vertinimais, vien per 2012 m. savivaldybės gatvių apšvietimui sunaudojo 63,127 mln. kilovatvalandžių elektros energijos, o už sunaudotą elektros energiją sumokėjo apie 25 mln. Lt, todėl šią sumą būtų galima sumažinti perpus.

 

LESTO šiemet tęsia socialinę iniciatyvą „Tiek, kiek reikia“, kuri skirta didinti įvairių organizacijų, o šiuo atveju – būtent savivaldybių – susidomėjimą elektros energijos taupymo sprendimais. Birštone vykstantis projektas – racionalaus energijos vartojimo iniciatyvos „Tiek, kiek reikia Miestui“ dalis.

 

Racionalaus elektros energijos vartojimo skatinimas yra viena iš prioritetinių bendrovės LESTO socialinės atsakomybės krypčių, prisidedanti prie aplinkos ir energetinių išteklių tausojimo bei šalies įsipareigojimų vykdant Europos Sąjungos klimato kaitos programą.

 

Pranešimą paruošė

Ernestas Naprys

AB LESTO atstovas ryšiams su visuomene

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close