Kol valdžia snaudžia, šilumos kaina jiezniečiams sparčiai kyla

Jau ne kartą spaudoje pasisakiau apie nuostabą keliantį šilumos ūkio valdymą Prienų mieste. Tačiau šilumininkų neūkiškumas ir valdininkų neveiklumas šįkart perpildė jiezniečių kantrybės taurę. Praradę viltį Jiezno miestelio gyventojai kreipėsi ne tik į mane, bet ir į žiniasklaidą. Anot jų, mokėti už šildymą (48,81 kv. m plotas) su gyvatuko mokesčiu vidutiniškai po 459,88 Lt, kai kambario temperatūra siekia tik 9 laipsnius šilumos, mažų mažiausiai – absurdas.

 

Apsilankius gyventojų butuose visiškai nesuprantama, kaip viduje gali būti tokia žema temperatūra, nors sudėti plastikiniai langai, apšildyti balkonai. Nesuvokiami ir valdžios vyrų bei šilumos atstovų pasiteisinimai. AB „Prienų šilumos tinklai“ direktorė A.Minciuvienė teigia, kad vien tik per laikotarpį, kai Jiezno šilumos ūkis buvo perduotas savivaldybės žinion (tai buvo padaryta 2011 m.), 1 kWh kaina Jiezno katilinėje sumažėjo nuo 43 centų iki 32,06 cento. Anot administracijos direktoriaus A. Marcinkevičiaus, kaina sumažėjo 3,43 cento. Tačiau gyventojų sąskaitos rodo priešingai. 2010 metais sausio mėnesį vidutiniškai už 2 kambarių (49,19 kv. m plotas) butą jiezniečiai mokėjo 261 Lt.,2011 m. – 254 Lt. Šias metais sąskaita įspūdinga625,95 Lt. Norisi dar priminti, kad sumažinti kuro kainą buvo žadama atsisakius brangaus dyzelino bei įrengus biokuru kūrenamą katilinę ne tik Jiezno, bet ir Balbieriškio miestelyje. Mano žiniomis, Balbieriškio gyventojų piniginės mokant už šildymą, kai naudojama,,pigesnė“ kuro rūšis, taip pat gerokai ištuštėjo. Tai kaip suprasti – kuras pigesnis, o šildymo kaina daugiau negu dvigubai didesnė!

Į jokius kritikos rėmus netelpa ir valdininkų komentarai dėl patiriamų šilumos nuostolių trasose. Pasak Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus A. Marcinkevičiaus, šie nuostoliai daro įtaką šilumos kainai. Tačiau A. Minciuvienė aiškina, kad AB „Prienų šilumos tinklai“ bendrovei perėmus šilumos tiekimą Jiezne, nuostoliai trasose šiek tiek sumažėjo ir siekia 15 proc. Jeigu nuostoliai mažesni, tai ir kaina turėtų būti mažesnė. Nieko konkretaus nepaaiškinama, kodėl kuras iki šiol saugomas po atviru dangumi, kodėl aikštelėje suverstas durpes ir medžio atliekas bei pelenų kauburius merkia lietus, pusto vėjas. Dėl šios situacijos kaltų, pasirodo, taip pat nėra. A.Minciuvienė teigia, kad UAB „Roalsa“, be abejonės, atsilieka nuo sutartų terminų: dengta kuro saugykla ir automatinė kuro padavimo linija jau turėjo būti įrengta, dabar bendrovė terminą prašo pratęsti. Absurdiška ir tai, kad apie stoginę, ar ji tvarkingai įrengta, nežino nei savivaldybės administracijos direktorius A.Marcinkevičius, nei kiti atsakingi specialistai, nors ne už kalnų jau pavasaris. Užuot išsiaiškinę susiklosčiusią situaciją, atsakingi valdininkai puola ginti kolegų. Anot A. Minciuvienės, bendrovės vadovai nekalti, nes savivaldybė vėluoja atsiskaityti už biudžetinėms įstaigoms tiekiamą šilumą. Prienų rajono savivaldybė už pagamintą ir pateiktą šilumą bendrovei skolinga beveik 0,5 mln. litų.Apmaudu, kad valdančiosios daugumos priimtame 2014 metų savivaldybės biudžete neatsirado vietos įsiskolinimams už šilumą kompensuoti, tačiau net 50 tūkstančių didesne (2050000 Lt) suma buvo pamaloninti komunalinių atliekų tvarkytojai. Nieko konkretaus nepaaiškinama ir apie žadėtą automatinę kuro padavimo liniją, patvirtintus investicijų planus, jų vykdymą.

Pinigų taupyti ir ūkiškai tvarkytis nesuinteresuoti ir UAB ,,Roalsa“ atstovai, nes jie vis tiek gauna savo pelno dalį. Sunku komentuoti A. Minciuvienės pasakymą, kad šilumos ūkis Jiezne išlieka nuostolingas ir dėl vartotojų nemokumo, nežymiai ją lemia ir šilumininkų pasiimama pelno dalis. Ji yra kiek mažesnė nei 5 proc. norma, bet pagrįsta ekonominės logikos principais, pagal kuriuos įdėtos investicijos turi atsipirkti.

Mielieji, tai į ką gi investuoja ši bendrovė, jeigu Jūs patys teigiate, kad investiciniai įsipareigojimai nevykdomi. Gal investuojama į netinkamai saugomą ir nekokybišką kurą? O gal vadovaujamasi tokia taisykle kuo daugiau sudeginsim kuro, tuo daugiau pelno liks? Tokia netvarka negali nepiktinti. Gal ir pasikartosiu, tačiau akivaizdu, kad savivaldybė, atidavusi katilinę privatininkams, „nusiplovė rankas“. Jokie specialistai dabar nekontroliuoja, ar tinkamai pasiruošta kūrenimo sezonui, kaip vykdomi įsipareigojimai. Jiezno gyventojų teigimu, valdžios ir šilumininkų reakcija į kritiką spaudoje buvo žaibiška. Nors dar ne pavasaris, bet ledai pajudėjo. Jau savaitės pradžioje subruzdusi ,,Roalsos“ brigada pradėjo intensyviai darbuotis. Tik ar iš to bus naudos? Nejau vykdyti savo tiesiogines funkcijas imamasi tik tuomet, kai paviešinamas aplaidumas? Apmaudu, tačiau greičiausiai ir vėl sulauksime tik pasiteisinimų. Manau, kad tokia situacija ilgiau tęstis negali. Ketinu kreiptis į Savivaldybės, AB „Prienų šilumos tinklai“, UAB „Roalsa“ vadovus, kad paaiškintų priežastis, dėl kurių kenčia Jiezno miesto gyventojai. Esu įsitikinęs, kad kiekvienas turime dirbti savo darbą atsakingai ir profesionaliai.

 

Lietuvos Respublikos Seimo narys

Vytautas Kamblevičius

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close