Pareiškinius dokumentus dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą pateikė 18 partijų

Balandžio 5 d. 17 val. baigėsi pareiškinių dokumentų teikimo terminas rinkimuose į Europos Parlamentą. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, dalyvauti artėjančiuose rinkimuose iš 19 užsiregistravusių politinių partijų  dokumentus pateikė 18.

Taip pat likus parai iki termino pabaigos dvi politinės partijos atsiuntė VRK prašymą jungtis į koaliciją pavadinimu „Taikos koalicija (Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Žemaičių partija)“. 

Pasibaigus pareiškinių dokumentų teikimo etapui VRK pradeda tikrinimą, ar partijų keliami kandidatai atitinka Rinkimų kodekse nustatytus reikalavimus.

Taip pat tam, kad galėtų toliau dalyvauti rinkimuose, 9 politinės partijos iki balandžio 25 d. turi surinkti po mažiausiai 10 tūkstančių rinkėjų parašų. 8 partijos, kurios pareiškinius dokumentus pateikė anksčiau, rinkėjų parašus jau renka. Paskutinę termino dieną dokumentus pateikusiai Lietuvos liaudies partijai parašų rinkimo lapai bus išduoti pirmadienį. 

Savo parašu paremti kandidatuojančias partijas rinkėjai gali ČIA.

Politinių partijų, keliančių kandidatų sąrašus rinkimuose į Europos Parlamentą, sąrašas:  

  1. Darbo partija;
  2. Demokratų sąjunga „Vardas Lietuvos“ (renka rinkėjų parašus);
  3. Krikščionių sąjunga (renka rinkėjų parašus);
  4. Laisvės partija (renka rinkėjų parašus);
  5. Liberalų sąjūdis;
  6. Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija (renka rinkėjų parašus);
  7. Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (renka rinkėjų parašus);
  8. Lietuvos liaudies partija (rinkėjų parašus pradės rinkti pirmadienį);
  9. Lietuvos regionų partija;
  10. Lietuvos socialdemokratų partija;
  11. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;
  12. Lietuvos žaliųjų partija;
  13. Nacionalinis susivienijimas (renka rinkėjų parašus);
  14. Partija „Laisvė ir teisingumas“;
  15. Politinė partija „Lietuvos sąrašas“ (renka rinkėjų parašus);
  16. Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai);
  17. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai;
  18. Žemaičių partija (renka rinkėjų parašus).

Dalyvauti rinkimuose užsiregistravusi, tačiau pareiškinių dokumentų iki nustatyto termino nepateikusi Sąjūdis už miškus (Jaunoji Lietuva) toliau rinkimuose dalyvauti nebegalės.

Kiekviena rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvaujanti politinė partija ar koalicija gali kelti kandidatų sąrašą, kuriame yra ne mažiau kaip 5 ir ne daugiau kaip 22 kandidatai.

Galutiniai rinkimuose dalyvaujančių politinių partijų ir jų keliamų kandidatų sąrašai paaiškės ne vėliau kaip gegužės 9 d., kai VRK priims sprendimus dėl registravimo.

Likus mėnesiui iki rinkimų, bet ne vėliau kaip gegužės 10 d., VRK svetainėje www.vrk.lt atvers privalomus skelbti kandidatų duomenis: biografijas, turto, pajamų, privačių interesų deklaracijas ir kt.

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks birželio 9 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close