Lengvatos ir kompensacijos pensininkams

Sulaukę pensinio amžiaus ir turintys mažas pajamas asmenys turi teisę pasinaudoti įstatymų suteikiamomis lengvatomis. Tik ne visi suspėja susipažinti su naujovėmis arba būna primiršę ir senesnius galiojančius teisės aktus. Tad rajono gyventojų pageidavimu apie esamas ir taikomas lengvatas kalbamės su Prienų savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Eugenija Sadauskiene.

Kokiomis lengvatomis gali pasinaudoti sulaukę pensinio amžiaus ir turintys mažas pajamas žmonės?

Lengvatų, kuriomis gali pasinaudoti pensinio amžiaus žmonės, yra nemažai. Populiariausios yra kompensacija už šildymą ir vandenį, kompensacija už transportą, šiukšlių išvežimą, vaistus, žemės mokesčio kompensacija ir kt.

Daugiausiai žmonių į Socialinės paramos skyrių kreipiasi dėl būsto šildymo kompensacijos. Pas mūsų skyriaus specialistus tenka ateiti du kartus: spalio–lapkričio mėnesį, kai prasideda šildymo sezonas, ir pavasarį – dėl kompensacijų už vandenį. Kompensacija skaičiuojama atsižvelgiant į turimą turtą ir gaunamas pajamas. Ateinant rašyti prašymo dėl kompensacijos reikia atsinešti tik inventorizacijos bylą ir turėti asmens dokumentus.

Kaimiškoje vietovėje gyvenantys pensininkai dėl kompensacijos kurui turi kreiptis į savo seniūniją. Ši kompensacijos rūšis irgi priklauso nuo turimo turto ir gaunamų pajamų. Beje, dirbantys pensininkai pažymas apie darbo užmokestį turi pateikti kas trys mėnesiai.

Šiuo metu Socialinės paramos skyriaus darbuotojai yra priėmę apie 800 prašymų kompensacijai už šildymo išlaidas gauti.

 

Kokie asmenys gali naudotis transporto kompensacija?

Teisę įsigyti vienkartinį važiavimo tolimojo reguliaraus susisiekimo autobusais, vienkartinį arba terminuotą vardinį važiavimo vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais ir troleibusais, keleiviniais traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais bilietą su 50 procentų nuolaida turi asmenys, pripažinti iš dalies darbingais, arba asmenys, sukakę senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas vidutinių specialiųjų poreikių lygis (iki 2005 m. liepos 1 d. pripažinti II grupės invalidais), o sulaukę 80 metų ir daugiau turi teisę važiuoti su 80 proc. kompensuojamu bilietu. Kaip numatoma įstatymuose, perkant bilietą reikia pateikti tai įrodantį dokumentą.

Kokių dar yra kompensacijų ir lengvatų?

Visi gyventojai turi kompensuojamųjų vaistų knygeles. Daugeliui pensinio amžiaus žmonių, sergančių sunkiomis ligomis, vaistai kompensuojami įstatymų numatyta tvarka ir už kai kuriuos vaistus priemokos visai gali ir nebūti.

Nuo žemės mokesčio atleidžiami žemės savininkai – asmenys, kuriems nustatytas 0–40 proc. darbingumo lygis (iki 2007 m. birželio 30 d. – ir I bei II grupės neįgalieji), kai minėtų savininkų šeimose apmokestinamojo laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir jiems priklausančio žemės sklypo dydis neviršija savivaldybių tarybų nustatytų neapmokestinamųjų dydžių. Teikiant lengvatą, prie darbingų asmenų nepriskiriami mokymo įstaigų dieninių skyrių moksleiviai bei studentai. Pensinio amžiaus žmonėms taikomos žemės mokesčių lengvatos, kurių dydį patvirtina kiekviena savivaldybė.

Nuolaidos taikomos ir už asmens tapatybės kortelės ir paso išdavimą bei pakeitimą. Nuo valstybės rinkliavos atleidžiami asmenys, kuriems nustatytas 0–40 proc. darbingumo lygis, ar senatvės pensijos amžiaus asmenys, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis.

Už komunalinių atliekų surinkimą pensinio amžiaus žmonėms reikia mokėti kaip ir visiems kitiems asmenims, tačiau ne daugiau kaip 1 proc. gaunamų pajamų. Be to, kiekvienos savivaldybės taryba gali priimti atskirus sprendimus dėl kitokių lengvatų taikymo.

Pensinio amžiaus ir neįgalumą turintys žmonės gali kreiptis ir dėl socialinių paslaugų. Ar tokios paslaugos reikalingos, nustato ir išvadą parašo šeimos gydytojas, o tada jau reikia kreiptis į Prienų socialinių paslaugų centrą, kuris yra Vytenio g. Nr. 2.

Taigi žmonės turėtų pasiskaičiuoti savo gaunamas pajamas, o apie turimą nekilnojamą turtą duomenys yra internetinėse duomenų bazėse, kurios specialistams prieinamos. Kaimo žmonės dėl kompensacijų turi kreiptis į savo seniūnijų specialistus, kurie suteiks visą reikalingą informaciją.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close