Prienų katilinė susipainiojo valdininkų voratinklyje

Nors žiema šiais metais lepina pavasario orais, tačiau prieniečiai su nerimu laukia pirmojo šaltuko su kuriuo, kaip ir kiekvienais metais, atkeliaus įspūdingos sąskaitos už šildymą. Jau rašiau, kodėl šiais metais Prienai liko be biokuro katilinės, pigesnės šilumos kainos ir kas už tai turi prisiimti atsakomybę. Rasti siūlo galą šioje painioje istorijoje sudėtinga. Susirūpinimą kelia Prienų katilinės viešųjų pirkimų konkursai, iš kurių du nesėkmingai įvykdyti Prienų rajono savivaldybėje, dabar užstrigo AB ,,Prienų šilumos tinklai“ koridoriuose.

 

Kodėl Prienų valdininkai nesugebama tinkamai organizuoti pirkimo ir kas už tai turi atsakyti? Dar lapkričio mėnesį Prienų rajono savivaldybės Tarybos posėdyje išsakiau abejones dėl trijų pirkimų konkursų, kuriuose dalyvavo tie patys dalyviai, tačiau pirkimo kaina, užuot mažėjusi, pakilo beveik du kartus. Pastebėjimus išdėsčiau ir apie dūmų kondensacinio ekonomaizerio įsigijimą. Mano nuomone reikėjo vykdyti du atskirus pirkimų konkursus – vieną katilinės rekonstrukcijai, kitą ekonomaizeriui, kuriam Savivaldybė planuoja išleisti per 3 milijonus litų. Šį įrenginį galima buvo nusipirkti kitaip, t. y. pastačius katilinę ir vykdant atskirą pirkimą, pateikus paraišką LIFE programai, ką daro kitos savivaldybės. Tokiu būdu nereikės imti iš privatininkų 3,15 milijono lėšų, jų galima prašyti ir iš minėtos programos, kuri finansuoja apie 690 000 Lt, t. y 50 proc. jo vertės. Šiai nuomonei pritaria ir Viešųjų pirkimų tarnyba. Lapkričio mėnesį Tarnyba raštu kreipėsi į perkančiąją organizaciją AB ,,Prienų šilumos tinklai“ dėl 2013 metais supaprastintų neskelbiamų derybų būdu vykdomo Prienų miesto katilinės pirkimo. Buvo prašoma sutarties sudarymo procedūrų sustabdymo, kol bus įvertinti perkančiosios organizacijos pateikti dokumentai ir sprendimai. Kiek man žinoma, AB ,,Prienų šilumos tinklai“ dar gruodžio pradžioje rašte Tarnybai nepateikė visos prašomos informacijos t.y. visų pirkimo komisijos protokolų, sprendimų dėl pirkimo laimėtojo nustatymo, todėl Viešųjų pirkimų Tarnyba informaciją apie pirkimo baigtį paprašė pateikti pakartotinai.

Koks bus Prienų katilinės likimas? Ar pagaliau Prienų valdantieji sugebės tinkamai suorganizuoti pirkimus? Tai atviri klausimai į kuriuos valdžios elitas turėtų kuo skubiau atsakyti prieniečiams, nes gali užklupti ir antroji pigesnės šilumos laukimo žiema. Na, o man susidaro įspūdis, kad rajono vadovams, valdančiai koalicijai neįdomu, kokia bus galutinė katilinės rekonstrukcijos ir šilumos kaina. Manau, kad šilumos kaina nesumažės, o finansinė našta suguls ant Savivaldybės biudžetinių įstaigų, Prienų gyventojų pečių. Kad taip neatsitiktų valdžios vyrai turėtų mesti visas ambicijas, galimus interesus ir pagaliau ūkiškai pradėti spręsti šį klausimą.

 

 

Lietuvos Respublikos Seimo narys Vytautas Kamblevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close