Naujiena – ankstyvojo karvių veršingumo nustatymas kartu su infekcinių ligų tyrimais

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai (NMVRVI) šiandieną jau gali pasiūlyti ūkininkams, kartu su galvijų infekcinių ligų stebėsenos tyrimais, atlikti ir ankstyvąjį karvių veršingumo tyrimą nuo 28 paros po karvės sėklinimo. Tai pirmas patikimas ir Lietuvoje patikrintas veršingumo baltymo nustatymo imunologiniais tyrimais metodas.

Per pastaruosius dešimtmečius, tiek veterinarijos, tiek biomedicinos, žemės ūkio ar kitose srityse mokslininkai sukūrė ir pateikė nemažai racionalių pasiūlymų, naujų, pažangių tyrimo metodų, diegiant juos į gamybą. Viena iš šių sričių, kur kreipiamas didelis dėmesys jos gerinimui ir tobulinimui – gyvulininkystės sektorius.

Gyvulininkystė nuo seno buvo svarbi žemės ūkio sritis, aprūpinanti gyventojus maisto produktais bei suteikianti galimybę eksportuoti galvijus į kitas šalis.

 

Tiksliai, profesionaliai ir operatyviai

 

Vienas iš pagrindinių tikslų, su kuriais šiandieną susiduria ūkininkai auginantys galvijus – ankstyvasis karvių veršingumo nustatymas. Tai vienas iš svarbiausių veiksnių lemiančių galvijų bandos reprodukciją ir pelningumą.

Savaime suprantama, kad ūkininkams, auginantiems galvijus, didžiausias turtas yra jų prieauglis, tai yra, gimę veršeliai, kurie didina bandą ir džiaugsmą, juos auginant bei intensyvi karvių laktacija – pelną nešantis laikotarpis po apsiveršiavimo.

Karvės veršingumas, kaip aiškina NMVRVI Serologinių tyrimų skyriaus vedėja dr. Jūratė Buitkuvienė, nustatomas pagal: karvės išvaizdą, klinikinius požymius, anamnezės duomenis, karvės rują, laboratorinius tyrimus, hormonų (progesterono) raidos pokyčius, kurie atsiranda veršingumo metu, histologinį metodą (citologinis makšties gleivinės mėginio įvertinimas).

Vis tik, praktikos patikrintu ir optimaliausiu metodu yra specifinių nėštumo baltymų tyrimai, tai yra veršingumo baltymų, kurie sintetinami placentoje, aptikimas laboratoriniais tyrimais.

Šie tyrimai atliekami imunofermentinės analizės metodu (IFA) ir šio metodo pagrindu sukurti diagnostiniai rinkiniai veršingumo baltymui identifikuoti bei ankstyvajam embrioniniam mirtingumui nustatyti. Naudojant šį metodą, išvengiama kontakto tarp gyvulių per diagnostikos įrankius. Tuo būdu sumažinama infekcijos paplitimo galimybė ir streso poveikis gyvuliui.

 

2011 m. rugpjūčio 9 dieną Amerikoje buvo pristatytas naujas „Ankstyvasis karvių veršingumo nustatymas IFA metodu“ diagnostinis rinkinys, pagamintas „IDEXX Laboratories“ (JAV) gamintojo, bet skirtas ne tik Amerikos, bet jau ir pasaulinei rinkai.

Metodas pagrįstas antigeno – tiriamojo baltymo ir antikūno sąveika. Tam monokloniniai antikūnai, tai yra, antikūnai tik prieš tam tikrą antigeną, sujungiami su fermentu, galinčiu taip paveikti bespalvę medžiagą, kad ji virstų su tam tikra išreikšta spalva. Tyrimų rezultatai nuskaitomi spektrofotometru, naudojant atitinkamą, metodikoje nurodytą filtro bangos ilgį.

 

Taigi, kokios yra galimybės ir koks yra šio naujo tyrimo – karvių veršingumo nustatymo, atliekant jį imunofermentinės analizės metodu – privalumas, patikimumas ir nauda?

Galimybė yra, kadangi diagnostinis rinkinys jau pasiekė Lietuvos institutus bei laboratorijas, dirbančias gyvūnų imunologinių tyrimų srityje.

Vardinant metodo privalumus, galima būtų juos išskirstyti į keletą punktų.

 

Ankstyva diagnostika

Tai pagrindinis privalumas. IDEXX Galvijų nėštumo diagnostinis rinkinys leidžia tiksliai aptikti vešingumo baltymus kraujo serume arba plazmoje nuo 28 paros po sėklinimo ir nuo 60-tos dienos po veršiavimosi.

Lyginant su rektiniu metodu, atsakymas gaunamas mėnesiu anksčiau, todel neveršingos karvės, sulaukus rujos, vėl sėklinamos. Taip ūkis papildomai uždirba kelis šimtus litų, nes kiekviena diena, kuomet karvės lieka neveršingos, yra nuostolinga.

Greitas rezultato gavimas

Rezultatus galima gauti tą pačią dieną, kada buvo pristatyti mėginiai, kadangi laboratorijoje tyrimo atlikimas užtrunka tik 2,5 valandos.

Patikimas rezultatas

Atliekant tyrimus iš serumo ir plazmos, diagnostinis jautrumo vidurkis, yra 99,5 % (tokiu tikslumu nustatomos veršingos karvės ir telyčios), o specifiškumo vidurkis iš serumo siekia 93,1 %., iš plazmos – net 94,7 %.

Patogus darbo planavimas ir galimybių plėtimas

Veterinarijos gydytojai, gali išplėsti savo siūlomas paslaugas ūkininkams ir, jiems pageidaujant, išsiaiškinti ankstyvą karvės veršingumą be jokio papildomo darbo, tuo pačiu metu, kai galvijams atliekami planiniai stebėsenos (enzootinės galvijų leukozės, galvijų bruceliozės) ar kitu tikslu atliekamų infekcinių ligų tyrimai. Be abejo, tyrimus gali užsakyti ir patys augintojai, besirūpinantys savo bandos produktyvumu.

 

Skaičiai kalba patys už save

 

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) 2012 m. įsigijo ankstyvojo karvių veršingumo nustatymo IFA metodu rinkinį, tam kad patikrinti, ar, naudojant jį Lietuvos galvijų tyrimams, jautrumas ir specifiškumas, kurie yra pagrindiniai kokybės ir rezultatų patikimumo parametrai, atitinka gamintojų nurodytus.

Instituto Serologinių tyrimų skyriaus specialistai, bendradarbiaudami su Alytaus, Lazdijų, Švenčionių, Šalčininkų bei Vilniaus rajonų ūkininkais bei veterinarijos gydytojais, atliko metodo patikrinimą.

„Truputį veršingų“ karvių nebuvo rasta. Keliolika šimtų diagnostinių rinkinių per savo darbinę praktiką naudoję specialistai gavo tiksliai apibrėžtus (teigiama arba neigiama) rezultatus. Galutiniai tyrimų rezultatai buvo patvirtinti, kai buvo gauta informacija iš veterinarijos gydytojų, atlikus rektalinės palpacijos karvėms, tyrimus. Visos 54-ios veršingumo tyrime „neigiamai“ reagavusios karvės po rektalinės apžiūros buvo nustatytos neveršingos.

Analizuojant ankstyvojo veršingumo tyrimo metu rastų „teigiamų“, tai yra, veršingų karvių bei po rektalinės apžiūros veterinarijos gydytojų pateiktus duomenis, nustatyta: kad praėjus 25-28 paroms po karvės sėklinimo, tyrimų specifiškumo procentas siekė 83,3, praėjus 29-35 dienoms – 96,2 %, 36-42 dienoms – 98 %, o virš 43 dienų, visos 135 tirtos karvės buvo 100 procentų teisingai nustatytos veršingomis.

Skaičiai kalba patys už save. Specialistų atlikti tyrimai ir gauti jų rezultatai siūlo puikią inovatyvią galimybę gyvulininkystės sektoriui – visiems Lietuvos galvijų laikytojams bei veterinarijos gydytojams, pasinaudoti nauju tyrimo metodu: greitai ir tiksliai nustatyti ankstyvąjį karvių veršingumą.

Taupant laiką ir lėšas, sumaniausia gamyboje yra naudoti tas siūlomas naujoves, kurios yra sukurtos ilgametę darbo patirtį turinčiose kompanijose, bei patikrintos praktikoje.

 

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai (NMVRVI), atlikę mokslinius laboratorinius tyrimus, pagal sukurtą pažangiausią glikoproteinų nustatymo metodiką, siūlo Lietuvos ūkininkams pasinaudoti šiuo nauju tyrimu: tiksliai ir profesionaliai, taupant laiko sąnaudas, nustatyti ankstyvąjį karvių veršingumą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close