Birštono vienkiemio bendruomenė kuria gražesnį kaimo veidą

Praėjusių metų pabaigoje Birštono vienkiemio bendruomenė pažymėjo savo veiklos dešimtmetį. 2003 metais lapkričio 16 dieną veiklą pradėjo iniciatyvinė grupė, kurią sudarė 33 nariai. Bendruomenė buvo įregistruota 2003 metų gruodžio 4 dieną. Švenčiant dešimtąjį gimtadienį bendruomenės naryste pagrįstai gali didžiuotis jau 120 Birštono vienkiemio gyventojų. Artėjančio gimtadienio proga su Birštono vienkiemio bendruomenės vadovais kalbėjomės apie prasmingus metus, apie bendruomenės ir žmonių susitelkimą siekiant pagerinti gyvenimą kaimiškoje vietovėje.

 >>> NUOTRAUKOS IŠ BENDRUOMENĖS GYVENIMO ČIA <<<

 

Dešimtmetis pažymimas prasmingais darbais

Pirmajame bendruomenės susirinkime buvo aptarti iniciatyvinės grupės iškelti tikslai, kuriems buvo pritarta. Bendruomenės nariai savo pirmininku išrinko Vytą Kederį, o pavaduotoja – Birutę Vokietaitienę. Taip pat buvo išrinkta ir bendruomenės taryba.

Pasak B. Vokietaitienės, iniciatyvinė grupė, burdama Birštono vienkiemio gyventojus bendrai veiklai, turėjo nemažai tikslų: gerinti čia gyvenančių žmonių gyvenimą, gražinti gyvenamąją aplinką, didinti gyventojų užimtumą, plėsti jaunimo laisvalaikio praleidimo galimybes, gaivinti istorinę praeitį, puoselėti senąsias liaudies tradicijas, skatinti tarpusavio bendravimą ir pagalbą šalia esančiam, skleisti gerąją patirtį ir garsinti krašto vardą.

Per dešimtmetį bendruomenės tarybos sudėtis keitėsi, atėjo nauji žmonės, tačiau vadovai išliko tie patys. Bėgant metams bendruomenė tvirtėjo ir gausėjo, mokėsi iš klaidų, kėlė sau naujus tikslus ir uždavinius. Dabar, praėjus 10 metų, jau galima įvertinti tai, kas padaryta, ir pasidžiaugti laimėjimais.

Labai džiugu, kad ir B. Vokietaitienė ir V. Kederys yra Birštono savivaldybės tarybos nariai ir atstovauja kaimo žmonių interesams. Jie geriausiai žino šio krašto žmonių poreikius, norus ir galimybes tai pasiekti. Jie visada išsako Taryboje savo rinkėjų pageidavimus, kreipiasi su įvairiais prašymais. O Birštono savivaldybė, atsižvelgdama į bendruomenės prašymus, rado būdų ir lėšų išspręsti pačias svarbiausias gyvenvietės problemas.

 

Kas gero padaryta ir kuo galima džiaugtis

Uždavus tokį klausimą, apie vienus darbus pasakojo B. Vokietaitienė, apie kitus – V. Kederys. Bendruomenės vadovai dirba pasitelkdami visą bendruomenę. Tad kiekvieno bendruomenės nario nors ir nedidelis įnašas yra dalelė didelio darbo. „Juk čia visų namai, čia mes gyvename. O kai gera ir jauku čia gyventi, mes ir patys būname draugiškesni, vieni kitiems mielesni ir nuoširdesni“, – sakė bendruomenės vadovai.

B. Vokietaitienė pasakojo, kaip bendruomenės iniciatyva ir savivaldybės lėšomis buvo sutvarkyta gyvenvietės infrastruktūra, įrengta sporto aikštelė, kurioje jaunimas gali išbandyti savo jėgas, išspręsta laisvalaikio užimtumo problema.

Bendruomenės nariams aktyviai įsijungus į kultūrinę veiklą, atsirado galimybė rengti įvairias kultūrines programas, o su jomis pasirodyti ne tik savo, bet ir kai kurių Lietuvos regionų žiūrovams.

Bendruomenė dalyvauja visuose savivaldybės renginiuose, taip pat ir patys rengia šventes, kuriose noriai dalyvauja ir Birštono miesto bei aplinkinių kaimų žmonės. Iš tokių kasmetinių renginių galima paminėti Birštono kurorto šventę, Užgavėnių ir Atvelykio bei Žolinės šventes.

Bendruomenė daug dėmesio skyrė liaudies tradicijoms ir papročiams puoselėti – buvo rengiamos įvairios, senas tradicijas primenančios šventės, kartu papildant jas ir naujais elementais. Iš jų galima paminėti adventines popietes, Trijų Karalių šventę, Juozines, Atvelykį, Jonines, Derliaus šventę, Motinos dieną, Žolinę. Pradėta atgaivinti vakarojimo tradicija adventiniu laikotarpiu.

Beveik nuo bendruomenės įsikūrimo veikia vyrų ir moterų vokaliniai ansambliai, kurie savo dainavimu labai papuošia kultūrinę veiklą.

„Mūsų krašte buvo gyva tradicija, kad kiekvienas kaimas, kuriame buvo koks nors kultūros žiburėlis (mokykla, biblioteka), turėjo savo teatrą. Jame vaidino patys to kaimo žmonės. Viešus pasirodymus, vaidinimus rengdavo klojimuose, mokyklų klasėse. Todėl visi labai pritarė minčiai atgaivinti kaimo teatrą. Tad labai džiaugiamės, kad per savo gyvavimo laikotarpį pastatėme net 6 spektaklius. Didžiausią pasisekimą turėjo spektaklis „Ženteliai“, su kuriuo apkeliavome pusę Lietuvos“, – pasakojo B. Vokietaitienė.

Siekiant ugdyti gyventojų estetinį ir meninį lygį, rengiamos menininkų darbų parodos. Daugelis galėjo pasidžiaugti ir pasigėrėti siuvinėtais, tapytais ar kitokia technika padarytais paveikslais, bendruomenės narės Astos Kavaliauskaitės darbelių paroda, taip pat kitų liaudies meistrų kūrinių ekspozicijomis. Taigi, nereikia kaimo žmonėms trenktis į miestus, kad pasisemti dvasinių žinių, jie daug ką randa ir savo bendruomenėje.

Šiame krašte rengiami kaimo teatrų festivaliai sutraukia daug žiūrovų ne tik iš mūsų seniūnijos ir savivaldybės, bet atvyksta svečių ir iš tolimesnių vietovių.

Pasak B. Vokietaitienės, organizuojant renginius būtinas ne tik bendruomenės narių nuoširdus darbas, aktyvi veikla, bet ir tam tikri materialiniai resursai. Bendruomenė jaučia didelę Birštono savivaldybės pagalbą ir paramą.

Birštono vienkiemio bendruomenės branduolys visada ieško naujų veiklos formų ir  idėjų. Anot bendruomenės pirmininko pavaduotojos, dalyvavimas projektinėje veikloje labai padėjo sustiprinti materialinę bazę.

Didžiausias bendruomenės veiklos tikslas – burti visų seniūnijos kaimų gyventojus bendram darbui. Bendruomenė atvira visiems, kuriems jos veikla priimtina. Bendruomenės partneriai yra Birštono vienkiemio darželis-mokykla, su kuriais rengiami bendri projektai ir šventės. Mokykla dalyvavo Žemės ūkio ministerijos paskelbtame projekte bendruomenės logotipui sukurti.

Birštono vienkiemio bendruomenė tapo visai rimta organizacija, kai vieno savo nario iniciatyva įsigijo vėliavą,o B. Vokietaitienės ir A. Jasbučio dėka buvo sukurtas bendruomenės himnas, atspindintis susikūrimo istoriją.

Bendruomenė labai džiaugiasi, kad jos gretas papildo nauji ir jauni žmonės, kuriems svarbu, kokiame kaime ir kokioje aplinkoje jiems reikia gyventi. Kaip tik jaunimas ir ieško naujų kasdienio gyvenimo spalvų, kuria ir įgyvendina naujas idėjas, turtina senuosius papročius ir tradicijas naujomis formomis. Pasak bendruomenės pirmininko pavaduotojos, bendruomenė nuolat atsinaujina ir gausėja, tad reikia tikėtis, kad jos veikla nesustos.

 

Labai svarbu įgyvendinti projektus

Bendruomenė daug dėmesio skiria ne tik kultūriniams renginiams, bet ir materialinės bazės stiprinimui, t. y. siekia įrengti tokius objektus, kurie neštų naudą daugeliui seniūnijos gyventojų.

Iš laimėto Žemės ūkio ministerijos projekto lėšų buvo įsigyta kėdžių, stalų, pakeisti baldai seniūnijos salėje. Atsiradus galimybei dalyvauti Birštono vietos veiklos grupės rengiamuose projektuose, bendruomenė ruošiasi įgyvendinti seniai puoselėjamą idėją – gyvenvietėje įrengti poilsio parką ir vaikų žaidimų aikštelę. Šis sumanymas kilo prieš keletą metų, kai B. Vokietaitienė nusižiūrėjo apleistą valstybinės žemės sklypą, kuris nepuošia gyvenvietės. Tai kodėl gi jo nepanaudojus ir nepadarius naudingo visiems čia gyvenantiems? Parkas labai pagražintų gyvenvietę, kartu atitiktų tiek jaunimo, tiek pagyvenusių žmonių poreikius.

„Tai dabar pats svarbiausias mūsų objektas, kurį ruošiamės įgyvendinti VVG lėšomis, dalyvaujant ir Birštono savivaldybei. Džiugu, kad jau turime poilsio parko techninį projektą. Metų pradžioje bus skelbiamas rangovų konkursas, o baigiantis metams jau galėsime jau priimti naują objektą“, – pasakojo V. Kederys.

 

Bendruomenė jungia įvairius žmones

Tiek bendruomenės pirmininkas, tiek jo pavaduotoja visada džiaugiasi savo bendruomenės nariais.

„Tarp bendruomenės narių yra menininkų, ūkininkų, kultūros darbuotojų ir daug talentingo jaunimo. Yra daug žmonių, kurie savo darbais ir visuomenine veikla prisideda prie bendruomenės stiprėjimo. Jie įvertinti įvairiais apdovanojimais: išrinkti Metų žmonėmis, apdovanoti padėkomis, įrašyti į Prienų ir Birštono krašto šviesuolių knygą. Savo darbais ir asmeniniu pavyzdžiu jie rodo, kaip reikia gyventi ir tvarkytis savame krašte“, – džiaugėsi B. Vokietaitienė.

Bendruomenės vadovai pažymėjo, kad vykdant bendruomenės veiklą labai svarbi ir rėmėjų pagalba. Bendruomenė turi daug tokių pagalbininkų, į kuriuos galima atsiremti ir pasitikėti. Jiems bendruomenė yra dėkinga už pagalbą telkiant žmones gražiems ir kilniems tikslams, krašto tradicijų puoselėjimui, vardo garsinimui ir kitų priemonių įgyvendinimui.

Apžvelgus 10-ies metų darbus galima džiaugtis, kad bendruomenė netrypčioja vietoje, neapsiriboja tik pramoginiais renginiais, o ieško naujų veiklos formų, naudingų daugeliui kaimo žmonių. Pasak bendruomenės pirmininko, norisi tikėti, kad ir ateityje bendruomenė neapsiribos tuo, kas yra pasiekta, o kels sau naujus reikalavimus ir uždavinius ne tik kiekybės, bet ir kokybės prasme. Žvelgiant į ateities perspektyvas, svarbi yra regiono bei savivaldybės strategija, kam bus skiriami prioritetai, o tada ir bendruomenės rikiuosis užduočių vykdymui.

Baigdamas pokalbį, V. Kederys dar kartą pabrėžė, kad bendruomenės tikslas – patiems kuo daugiau prisidėti prie projektų rengimo ir jų įgyvendinimo. „Mes ne prašytojai, mes patys daug ką galime padaryti ir padarome, tačiau reikia ir tam tikros pagalbos bei finansavimo“, – pabrėžė bendruomenės pirmininkas. Pasak jo, 120 žmonių vienijanti bendruomenė – jau jėga. Atsiranda ir daugiau norinčiųjų prisijungti ir kartu kurti gražesnį kaimo gyvenimą.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close