Kristijonas Donelaitis prakalbo vaikų lūpomis

Praėjusį penktadienį, gruodžio 13 dieną, Birštono vienkiemio bibliotekoje vyko Kristijono Donelaičio kūrybos skaitymai, skirti artėjančioms jo gimimo 300-osioms metinėms. Į renginį atvyko nuolatiniai bibliotekos lankytojai – Birštono vienkiemio darželio-mokyklos vaikai, mokytojai ir direktorė Regina Gustaitienė. Tarp svečių buvo ir seniūnijos darbuotojos, Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys bei moterų klubo „Saulėgrąža“ pirmininkė Dalia Banienė.

Birštono vienkiemio bibliotekos vedėja Gražina Andrulevičienė priminė, kad ir šiais metais Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pakvietė visus geros valios žmones dalyvauti šventinėje akcijoje  ,,Knygų Kalėdos“. Bibliotekininkė pasidžiaugė, kad kiekvienais metais kaimo bibliotekai knygų dovanoja Birštono vienkiemio moterų klubas ,,Saulėgrąža”, seniūnas Jonas Kederys, Birštono vienkiemio darželio-mokyklos kolektyvas.

Po įžanginės kalbos ir renginio pristatymo seniūnijos renginių organizatorė Beata Klimavičienė pasakojo apie svarbiausius K. Donelaičio gyvenimo ir kūrybos faktus, kai kuriuos biografinius duomenis.

Renginio metu buvo skaitomos kiekvienam save gerbiančiam lietuviui  puikiai pažįstamos K. Donelaičio poemos „Metai“ ištraukos. Seniūnijos socialinė darbuotoja Lina Kamarauskienė skaitė ištrauką iš fragmento apie „viežlybą“ būrą Selmą, seniūno pavaduotoja Alva Lišauskienė – „Rudenio gėrybių“ ištrauką. Nuotaikingą tekstą iš „Pavasario linksmybių“ skaitė Birštono vienkiemio darželio-mokyklos direktorė Regina Gustaitienė. Neliko skolingi ir mažieji skaitytojai. Birštono vienkiemio darželio-mokyklos trečios klasės mokiniai skaitė ištraukas iš „Vasaros darbų“, o ketvirtokai – iš „Pavasario linksmybių“. Pasak bibliotekos vedėjos, vaikams skaityti K. Donelaičio kūrybą gana sunku, nes tekstą reikia ne tik skaityti, bet ir suprasti, ką skaitai. Kaip tik dėl tos priežasties su vaikais teko diskutuoti, analizuoti veikėjų elgesį, veiksmus ir kai kurių žodžių reikšmes.

Jau daug metų Birštono vienkiemio moterų klubui „Saulėgrąža“ atstovaujanti D. Banienė ne tik atneša nešulį knygų, bet visada vaikams randa gerą žodį, paskaito vieną ar kitą ištrauką. Šį kartą ji pasakojo apie bendravimą, draugystę, gražius tarpusavio santykius ir skaitė ištrauką iš A. de Sent Egziuperi „Mažojo princo“. Šis gražus skaitymas visada paliečia ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų širdis. Ypač dabar, kai artėja Kalėdos.

Bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys pasveikino susirinkusius su šv. Kalėdomis, pasidžiaugė, kad vaikai mėgsta ir skaito knygas.

K. Donelaičio kūrybos skaitymai, kaip ir kiekvienas bibliotekoje vykęs renginys,   baigėsi saldžiomis dovanėlėmis, kurių visada turi paruošusi savo skaitytojams bibliotekos vedėja.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close