Liepa turtinga ne tik daržo, sodo gėrybėmis, bet ir puikia diena – Šv. Onos (liepos 26 d.) diena.

Užuguosčio parapija garsėja ne tik Petrinėmis, bet ir Oninėmis. Šiemet Šv. Onos atlaidai kaip niekad buvo garsūs ir skambūs.

Vidurdienį Šv. Petro ir Pauliaus bažnyčios varpai pakvietė visus į mišias, kurias aukojo kunigas A. Tarasevičius. Žmonių tikrai buvo gausu. Po mišių Užuguosčio parapijos žmonės ir svečiai neskubėjo į namus. Buvusios Užuguosčio mokyklos sporto salėje vyko šventė „ Šv. Ona – Duonos ponia“. Tai šventė, skirta naujos duonos sutiktuvėms, kai žmonės džiaugiasi sulaukę naujo derliaus.

Į „suvargusią“, tačiau kaimo bendruomenės „Užuguostis“ narių išpuoštą sporto salę, susirinko buvę šios mokyklos mokytojai, garbaus amžiaus žmonės, kaimo jaunimas ir net vaikai. Užuguostiečiai sulaukė ir daugelio svečių iš Kaišiadorių rajono Nemaitonių seniūnijos, iš Pieštuvėnų ir iš Radomislio kaimų. Savo apsilankymu šventės dalyvius pagerbė ir Užuguosčio parapijos klebonas A. Tarasevičius.

Svarbiausią svečią – naminės duonos kepalą, iškeptą ant ajerų, į salę įnešė Bronė Karvelienė. Ji tą duonelę ir maišė, ir minkė, ir kepė. Skambėjo Onutės Ročienės eilės rugiui, žmogui ir duonai. Eiles palydėjo daina „Rugeli, žiemkentėli“.

Į šventę buvo pakviestos 35 Užuguosčio parapijoje gyvenančios Onos. Salėje jų buvo mažiau, ne visos galėjo atvykti. Onas ir Onutes sveikino ir po rožės žiedą įteikė bendruomenės jaunimas, joms dainas skyrė Pieštuvėnų ansamblis. Visus susirinkusius pasveikino buvusi ilgametė mokyklos direktorė Danguolė Kederienė, buvęs mokytojas Antanas Krūvelis, Lietuvos žaliųjų sąjūdžio partijos pirmininkas Albinas Morkūnas.

Nebuvo užmiršti ir svarbūs reikalai. Renginio kulminacija – dvišalių bendradarbiavimo sutarčių pasirašymas. Nemaitonių seniūnijos kaimo bendruomenė, kaimo bendruomenė „Pieštuvėnai“ ir Radomislio kaimo bendruomenė su kaimo bendruomene „Užuguostis“ pasirašė bendradarbiavimo sutartis. Bendruomenių pirmininkai Danutė Sodaitienė, Aldona Šidlauskienė, Dalė Stankevičienė ir Radomislio bendruomenės pirmininko pavaduotojas Stanislovas Markauskas savo parašais patvirtino bendruomenių norą bendradarbiauti kultūros ir sporto srityse, keistis informacija ir patirtimi.

Kaimo bendruomenės „Užuguostis“ pirmininkė Danutė Sodaitienė kalbėdama sunkiai tramdė ašaras. Ji pasidžiaugė bendruomenės jaunimu, kurio klegesys pripildo varganą salę, pasidžiaugė susirinkusiais parapijos žmonėmis ir kaimyninių bendruomenių pirmininkų pritarimu sukurti materialinę bazę jaunimo užimtumui gerinti. Ji tiki, kad suremontuota sporto sale galės naudotis ir kitų bendruomenių jaunimas, o tai žingsnis į šviesesnę kaimo ateitį.

Kokia šventė be linksmybių. Gražias kalbas, sveikinimus, didelius darbus lydėjo puikus koncertas. Iš Kaišiadorių rajono atvykęs Varkalių etnografinis ansamblis visus džiugino smagiais pasakojimais ir dainomis. Nuo jų nenorėjo atsilikti ir „Užuguosčio“ bendruomenės dainininkai.

Šventė buvo prasminga ir smagi. Iki pat vakaro netilo dainos, sukosi poros ir rateliai, šypsojosi žmonės. Reikia kaimui tokių renginių, kuriuose žmonės galėtų pabūti, padainuoti, pasikalbėti, renginių, kurie nors trumpam leistų užmiršti sunkią kaimo kasdienybę ir vargus.

Mintimis apie šventę Užuguostyje pasidalijo Vida Milkevičienė ir Asta Stanionytė.

 

***

Ir tiesės vagos tartum duonos riekės,

Ir gulė glotniai čia viena šalia kitos.

O danguje, pilku grumsteliu lėkęs,

Paukštelis mažas dar ilgai giedos.

 

Su saulės spinduliu į žemę krito grūdas,

Kaip prakaito lašelis nuo kaktos,

Jis krito tam, kad žemėje pražūtų –

Tai čia yra tikra prasmė aukos.

 

Aukotis tam, kad želmeniu žaliuotum,

Siūbuotum su rugiagėlėm kartu,

O kai ateis rugpjūtis, laikas kristi,

Sunoktum varpomis šimtais grūdų.

 

Autorius Onutė Ročienė

Nuotraukos Astos Stanionytės

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close