,,Geriausias“ užimtumas gatvėje

Virš Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro kaupiasi juodi debesys. Paskutiniame Tarybos posėdyje sukelta sumaištis paliko ne tik  Centrą lankančius vaikus be stogo, bet kartu sukėlė daug problemų projektų įgyvendinimui ir ES lėšų įsisavinimui. Kodėl taip nutiko? Kiek pavyko išsiaiškinti, toks sprendimas priimtas po ekonominės plėtros, finansų  ir investicijų komiteto pirmininko A. Vaicekausko pasiūlymo.

Atsižvelgiant į Prienų bendruomenės ir vaikų dienos centro projekto vadovų prašymą, Savivaldybės vadovų ir investicijų skyriaus iniciatyva pateiktas sprendimo projektas, kuriam pritarus būtų suteikta galimybė Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centrui įsikurti  Prienų ,,Žiburio“ gimnazijos bendrabučio patalpose. Kartu planuota įrengti patalpas  miegojimui ir Prienų ,,Revuonos“ vidurinės mokyklos specialiojo ugdymo skyriaus vaikams, paslaugą vaikams ir toliau galėjusi būtų teikti ir Prienų ,,Žiburio“ gimnazija. Kaip pavyko išsiaiškinti šis variantas pasirinktas atsižvelgiant į racionalų lėšų taupymą, nes dviejų aukštų patalpos, kurių jau daug metų naudojamas tik pirmas aukštas ir šiais metais turės būti šildomos. Atsisakyti šildymo neįmanoma, nes tame pačiame pastate yra privačių butų.

            Iki šiol Prienų bendruomenės vaikų dienos centro vadovai nesupranta, kodėl ekonominės plėtros, finansų  ir investicijų komiteto pirmininkas A. Vaicekauskas pasiūlė vaikams įsikurti  Kūno kultūros ir sporto centro senose patalpose, nes nuvykę į jas liko

tiesiog šokiruoti. Čia nėra nei šildymo, nei laiptų, tiesiog vyksta statybos.

Dar keistesnis siūlymas įsikurti Prienų ,Ąžuolo“ pagrindinėje mokykloje, kurioje įsikūrusi Pedagoginė psichologinė tarnyba, remontuojamos patalpos pradinukams. mokyklos Gaila, bet racionalioms iniciatyvoms nepritarta. Pasiūlymai įsikurti Kauno 2 kur įsikūrę daug įstaigų –  prokuratūra, mokesčių inspekcija, kitos įstaigos dar absurdiškesnis. Centro lankytojai su baime laukia rugpjūčio 30 d. Tarybos posėdžio ir prašo Tarybos narių, opozicijos ne politikuoti, bet prieš siūlant pasiklausti Centro vadovų apie jų veiklą ir šios veiklos įgyvendinimo galimybes.

Kaip mus informavo Prienų bendruomenės pirmininkė A. Grižaitė ir projekto vaikų dienos užimtumo centro projekto vadovė V. Bražukaitienė, nuo 2003 metų  Prienų bendruomenė jau įgyvendino per 30 įvairių projektų,   kurių daugelis orientuoti į socialinių paslaugų plėtrą, vaikų ir jaunimo užimtumą.

2010 metais startavo Prienų bendruomenės Vaikų dienos užimtumo centro projektas, kurio įgyvendinimui finansavimą skyrė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Nuo 2011 spalio 1 d. aktyvią veiklą vykdo ir Prienų bendruomenės „Savanorių centras“. Jo veiklos metu specialiai apmokyti 30 savanorių, 170 – dalyvavo ne tik vietinėse, bet ir respublikinėse akcijose – „Maisto bankas“, „Nedelsk“, „Kalėdų miestas“. Šio centro įsteigimui taip pat laimėtas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektas. Nuo šių metų vasario 1 d. kartu su Lietuvos Caritas organizacija jau vykdomas projektas „Modernus bendruomeninis darbo ir šeimos įsipareigojimų derinimas“ skirtas asmenims, kurie dėl šeimos įsipareigojimų (artimųjų globos, priežiūros) nedirba arba turi sudėtingų darbinių įsipareigojimų. Centre šiuo metu lankosi 14 vaikų ( nuo 7 iki 12metų) iš 10 šeimų .Tėvai konsultuojami, vedami grupiniai užsiėmimai, buvo vedamas kompiuterinio raštingumo seminaras tėvams ir jie įgijo informacinių

technologijų naudojimosi kompetencijas.

Nuo spalio mėnesio turėtų būti pradėtas vykdyti dar vienas projektas – „Socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracija į darbo rinką“. Šis projektas parengtas 3 metams  iki 2015-ųjų. Projekto tikslai –  didinti socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančių šeimų, kurių vaikai lanko dienos centrus, tėvų socialinį ugdymą ir paruošimą darbo rinkai. Pagrindiniai uždaviniai dirbti individualiai ir grupiniu būdu su tėvais, kurie neturi darbo. Juos motyvuoti, ugdyti, konsultuoti. Ugdyti asmenines, socialines kompetencijas ir pritaikyti jas vietos bendruomenėje. Dirbti, atstatant tėvystės įgūdžius bei kuriant savipagalbos grupes, su turinčiais priklausomybes. Įtraukti dienos centrus lankančių vaikų tėvus į parapijos bendruomenę. Mokyti ir organizuoti profesinį ir verslumo orientavimą bendruomenėje. Tai yra dirbti individualiai ir grupiniu būdu, apmokant pagrindinių principų įsidarbinant ar atnaujinant įgūdžius. Organizuoti bendrųjų ir profesinių įgūdžių programas ir mokymus, perkant paslaugas ir mokymus perkvalifikavimo ir mokymų įstaigose. Ypatingas dėmesys bus skiriamas tėvų, socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančių šeimų, kurių vaikai lanko dienos centrus, įdarbinimui ir palaikymui darbo rinkoje. Taip numatytos priemonės ir bendradarbiavimas su įdarbinančiomis įmonėmis. Projekto dalyviai bus konsultuojami ir dienos centre ir darbo vietoje, kad kuo geriau įsisavintų darbinius įgūdžius ir galėtų dirbti nuo 6 mėn. iki ilgalaikių sutarčių. Šiems tikslams įgyvendinti numatyti projekto vykdytojų mokymai ir kvalifikacijos kėlimas. Vietos kvalifikuoti supervizoriai – specialistai  apmokys dienos centrų darbuotojus darbui individualiu ir grupiniu būdu su klientais.  Taip pat nuolat, projekto metu bus vykdomos supervizijos – konsultavimas visų tiesiogiai dirbančių organizacijų projekte.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close