Iš nuostabių rožių ir levandų aromatų prisodrinto Rožių slėnio apie valandą kylame aukštyn į kalnus. Netrukus pasiekiame Gabrovą, kuris laikomas pasauline juoko sostine, satyros ir humoro miestu. Netgi ir lietuvių kalba yra išleista knygelė apie gabroviečius, jų keistenybes ir šykštumą. Šiame miestelyje ilgiau neapsistojame, tik pro autobuso langus stebime nedidukus gražius namelius, skendinčius gėlėse. Tiesa, nemažai yra ir apleistų, su užrašais apie pardavimą ar nuomą. Dar kiek pavažiavus vingiuotais kalnų keliais, pasiekiame netoli esančią Etaros gyvenvietę. Čia, panašiai kaip mūsų Rumšiškėse, veikia etnografinis muziejus po atviru dangumi, kuriame susipažinome su tradiciniais bulgarų amatais, savita nacionaline virtuve ir papročiais. Gidė pasakojo, kad Etaroje eksponuojami praėjusių šimtmečių pastatai buvo atgabenti iš įvairių šalies kraštelių ir restauruoti. Pamatėme, kaip gaminami medžio dirbiniai, saldumynai, ypač skani rankų darbo chalva ir šokoladas. Tokio niekur ragauti neteko. Matėme, kaip audžiami kilimai, kaip daromi gaminiai iš metalo, apsilankėme pas žolininkę, prekiaujančią vaistažolėmis ir dalijančią patarimus.

Šipkos viršukalnė

Vėl kylame aukštyn į kalnus. Nelabai jauku žiūrėti pro autobuso langą, šiurpuliukai eina iki padų, kai kam darosi bloga.

Netrukus pasirodo ir kalnuose pastatytos cerkvės bokštai. Patyręs vairuotojas atveža vos ne iki aikštės. Gidė pasakoja, kad ši šventykla buvo pastatyta vieno karvedžio motinos, norėjusios pagerbti rusų ir bulgarų karius, žuvusius Šipkos perėjoje. Tai nepaprastai graži, auksu papuoštais kupolais cerkvė. Ji neseniai restauruota, panaudojant 8 kg aukso. Užėję į cerkvės vidų, uždegame žvakeles, apžiūrime čia laikomas relikvijas ir paveikslus.

Dabar galutinis kelionės tikslas yra Šipkos viršukalnė, kur pastatytas Laisvės paminklas. Ši vietovė vadinama Erelio lizdu. Stara Planina kalnuose, Šipkos viršukalnėje, vyko vieni svarbiausių mūšių už Bulgarijos laisvę. Žuvo tūkstančiai bulgarų ir Rusijos imperijos karių. Beje, tarp jų buvo ir lietuvių. Gidė pasakoja, kad kiekvieno bulgaro pareiga yra bent kartą užkopti į šią viršukalnę, pagerbti žuvusius už Bulgarijos laisvę.

Iš tikrųjų kelionė į viršukalnę yra gana sunki. Nuo kalno papėdės iki nepriklausomybės paminklo yra 890 laiptelių, neskaičiuojant laiptelių, esančių pastato viduje įsikūrusiame muziejuje. Kopimas į viršukalnę trunka maždaug valandą, o nusileisti galima perpus greičiau. Užlipus į patį bokšto viršų, galima pasigrožėti nepaprastais šalies vaizdais, puikia kalnų panorama.

 

Žavi šilta ir švari jūra

Bulgarijoje gamta labai graži, žydi daug gėlių, švari ir šilta jūra, tačiau labai trūksta tvarkos. Kurortiniuose miesteliuose pastatyti prabangūs, išskirtinės architektūros viešbučiai, panašūs į viduramžių rūmus. Poilsiautojų patogumui nusileisti prie jūros veikia liftai, o jeigu viešbutis toliau – vežiojama elektromobiliais.

Į Bulgariją verta važiuoti vien dėl nepaprastai gražių paplūdimių, šilto Juodosios jūros vandens ir visada šilto oro.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close