Rudens dailės pleneras Nemajūnuose

Lapkričio 8-17 dienomis Nemajūnuose vyko tapytojų pleneras „Nemajūnai 2013: Rudens dailės pleneras“. Jame dalyvavo menininkai iš įvairių Lietuvos regionų.

Organizuoti plenerus Nemajūnuose jau tapo tradicija. 2012 m. čia vyko penktasis Lietuvos tapytojų pleneras „Nikodemo Silvanavičiaus keliu”, o šiemet menininkų grupė, susirinkusi medinės neogotikos stiliaus Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios prieigose, įkvėpimo ir naujų spalvų ieškojo rudeninėje gamtoje. Tapytojų darbuose vaizduojami gamtos objektai, įspūdingi rudeniniai rūkai.

Plenere dalyvavo žinomi menininkai: Valentinas Varnas, Arvydas Kašauskas, Milda Gailiūtė, Felikasas Jackevičius, Indrė Baronė, Alfredas Šatas, Aldona Šaitienė, Julius Baronas, Dalia Skirdalaitė ir plenero kuratorius bei daugelio kitų Lietuvoje rengiamų tapytojų plenerų organizatorius Marius Mindaugas Danys.

Rengti tokius meno žmonių susibūrimus, ieškoti grožio ir jį parodyti vietos gyventojams pasiūlė Birštono parapijos klebonas monsinjoras Jonas Dalinevičius, kuris buvo ir pagrindinis plenero globėjas.

Dailininkų susibūrimas Nemajūnuose, jo kraštovaizdžio įamžinimas drobėse yra skirtas ir žymaus Lietuvių dailės akademiko Nikodemo Silvanavičiaus, gyvenusio  ir kūrusio šiose apylinkėse, atminimui pagerbti.

„Nemajūnai 2013: Rudens dailės pleneras“ neturėjo aiškiai apibrėžtos temos. Nemajūnuose susirinkę menininkai improvizavo ir savo darbuose užfiksavo rudeninių Birštono apylinkių, gamtos vaizdus, ramybę, rudens rūkus. Menininkai daugiausia dirbo restauruotos, vienintelės Lietuvoje išlikusios originalios medinės neogotikos stiliaus Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios prieigose. Iš Nemajūnų bažnyčios pastatų komplekso vienas pastatas – buvusi klebonija – yra laikomas regioninės reikšmės paveldo objektu. Jame apgyvendinami plenerų ir kitokių renginių dalyviai, vykdomi kūrybiniai projektai.

Plenero dalyvių darbai nuo lapkričio 14 d. vakaro buvo eksponuojami Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje Nemajūnuose. Lapkričio 15 d. menininkus aplankė ir LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prie sėkmingo plenero darbo prisidėjo ir Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus parapijos žmonės, VšĮ „Birštono tulpė“, Jurgita ir Žydrūnas Kazlauskai.

 

Informaciją parengė Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close