Trijų šalių jaunimą suvienijo muzika

Penktadienio pavakarę į Nemajūnų dienos centro kiemelį susirinko ne tik vietiniai, bet ir aplinkinių kaimų gyventojai pasiklausyti iš trijų šalių – Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos – jaunimo parengto improvizuoto folklorinės muzikos koncerto. Šis pasirodymas buvo parengtas tarptautinio mainų projekto „Music unite dus“ metu. Projekte, be lenkų ir vokiečių, dalyvavo ir Eičiūnų jaunimo folkloro ansamblis „Vieversa“. Jaunimas gyveno Pikelionių kaime Jono Žigo kaimo turizmo sodyboje, o vyresnio amžiaus vokiečių grupė buvo apgyvendinta Nemajūnų klebonijoje. Nemajūniečiai džiaugėsi, kad kiekvieną vakarą galėjo pasiklausyti pučiamųjų atliekamų melodijų neišeidami iš namų.

Alytaus rajono Eičiūnų jaunimo centras jau keletą metų domisi lietuvių liaudies folkloru. Aktyvus jaunimas pradėjo bendraminčių ieškoti ir netolimame užsienyje – Lenkijoje. Pirmieji partneriai, su kuriais buvo užmegzti ryšiai buvo Lenkijos Kreolės kaimo bendruomenė ir jaunimo folkloro ansamblis „Malwa“.

Projektas vyksta jau ketvirtus metus: du kartus tarptautinės stovyklos vyko Lenkijoje, pernai – Lietuvoje. Šiais metais taip pat pasirinkta Lietuva ir nuo liepos 23 iki 30 dienos mokomės bendrauti ir muzikuoti kartu. Kai prie projekto prisijungė ir vokiečių jaunimas, vieną kartą buvome visi išvykę ir į Vokietiją. Europos bendrijos programa „Youth Action“ remia šį projektą, kuris yra naudingas visų šalių jauniems žmonėms. Visų pirma, jie mokosi bendrauti padedami muzikos, susipažįsta su įvairių šalių kultūra, muzika, dainomis ir šokiais ir jų mokosi kartu. Stovykloje jaunimas ne tik muzikavo, bet kartu rytais atlikdavo rytinę mankštą, maudėsi šaltame Verknės vandenyje. Be to, visi dalyvavo naktiniame žygyje į Gojaus mišką prie didžiojo ąžuolo,pasakojo projekto vadovė Audronė Anušauskienė.

Gražų muzikos ir dainų vakarą stovyklautojai padovanojo Nemajūnų krašto žmonėms, o sekmadienio vakarą, po šv. Mišių ir vargonų koncerto Birštono bažnyčioje, prie „Tulpės“ sanatorijos vyko dar vienas tarptautinės stovyklos dalyvių koncertas.

Jaunimo atstovai supažindino su stovyklos programa, pasakojo, ko išmoko ir kur lankėsi, kaip gyveno šias dienas. Pasirodo, kad kita svarbi projekto veikla be muzikos – sveikos gyvensenos populiarinimas tarp jaunimo. Stovykloje niekas nenaudojo jokių alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių. Sužinojome, kad jaunimas ne tik plaukiojo Verkne, bet buvo išvykę koncertuoti ir į Klaipėdą.

A. Anušauskienė pasidžiaugė puikiais muzikos vadovais iš Kauno – Vita Braziuliene, jos dukra Daugaile ir sūnumi Augintu. Eičiūnų „Vieversos“ ansambliui vadovauja Dalia Jusienė, lenkų ansambliui „Malwa“ – Mariola Jagiello ir Grazna Przytula, o vokiečių – Ursula ir August Feldman.

Ir Nemajūnuose, ir Birštone koncertavo vokiečių Enslando pučiamųjų orkestro „Des Hageringes Lūnne“ jaunimo ir suaugusiųjų grupė, jaunimo ansamblis „Malwa“ iš Lenkijos ir Eičiūnų vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Vieversa“. Įdomiausia buvo, kai visi kartu traukė dainas lietuvių, lenkų ar vokiečių kalbomis, smagiai trypė „krakoviaką“ ir kitokius šokius. Iš vienodai apsirėdžiusių ansambliečių sunku buvo atrinkti, kas yra kas.

Nemajūnuose po koncerto jaunimas į tarptautinį ratelį įsuko ir renginio žiūrovus, mielu noru prisidėjusius prie vakaro linksmybių.

Birštone prieš pat koncertą dangus nieko gero nežadėjo – pakilo vėjas, užėjo tamsūs debesys ir atrodė, kad prapliups lietus. Tačiau žiūrovai lietaus nepabūgo, dangstėsi skėčiais, slėpėsi po sanatorijos pastoge, bet koncertą vis tiek žiūrėjo.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close