JAV – lietuviškais ilgasparniais

Rugpjūčio 4–19 dienomis JAV, Techaso valstijoje, Uvalde, vyksiančiame pasaulio atviros, 15 m ir 18 m klasės čempionate Lietuvos garbę gins du lietuviai: prieniškis, UAB „Sportinė aviacija ir KO” generalinis direktorius Vytautas Mačiulis bei kaunietis Mindaugas Žaliukas. Čempionate dalyvaus 24 šalys, 103 pilotai.


Mūsų sklandytojai varžysis 18 m klasėje ir skraidys Prienų sklandytuvų gamykloje UAB „Sportinė aviacija ir KO“ pagamintais naujausiais kūriniais „LAK-17B-FES”. Iš ankstesnių sklandytuvų „LAK” jie skiriasi moderniais elektriniais varikliais ir 18 m klasėje didžiausiais pasaulyje 500 l talpos bakais sparnuose vandens balastui. Kaip žinia, balastas padidina sparno įkrovimą ir galima greičiau skristi. Tai ypač aktualu esant geriems orams.
Lietuvos pilotai tikisi gerų orų ir laimėti.
Abu „LAK-17B-FES” jau nupirkti ir po varžybų vienas liks JAV, kitas Kanadoje. Už Atlanto jau nupirkta per 20 lietuviškų ilgasparnių. Čempionate Uvalde be mūsų pilotų, 15 m klasėje sklandytuvu „LAK-17A” skraidys ir kanadietis Nick Bonniere.
Lietuvos komandai vadovauja – Vincas Bitinaitis. Prieniškis Stasys Skalskis čempionate dalyvauja kaip UAB „Sportinė aviacija ir KO” reklamos agentas.
V. Mačiuliui tai ketvirtasis pasaulio čempionatas. Ankstesniuose skraidydavo vokiškais „Nimbusais”. Kai tapo sklandytuvų gamyklos direktorus, į padangę kyla  tik „LAK” sklandytuvais. V. Mačiulis varžybose JAV dalyvaus antrą kartą.
„1991 m. kartu su Antanu Ruku TSRS rinktinės sudėtyje buvome pirmi lietuviai, skraidantys JAV. Tuomet dalyvavome nacionalinėse varžybose ir ruošėmės startuoti pasaulio čempionate. Lietuvai atgavus Nepriklausomybę rinktinę palikome, o savo šaliai atstovauti galimybių nebuvo. Smagu vėl grįžti į JAV, ginti Lietuvos garbę ir dar skristi lietuviškais sklandytuvais, – džiaugėsi prieniškis.

O. Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close