Birštono krašto ūkininkai dalyvauja „Metų ūkio“ konkurse

Kiekvienais metais, kai jau užbaigti pagrindiniai žemės ūkio darbai, Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyrius kartu su konsultavimo biuru organizuoja konkursą „Metų ūkis“. Konkurse dalyvauja daugiausia jauni ir perspektyvūs ūkininkai, sugebantys žengti kartu su naujomis inžinierinėmis ir informacinėmis technologijomis ir naudojantys jas savo ūkiuose.

 

Spalio 17 dieną LŪS Prienų skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius, Birštono savivaldybės administracijos Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Stasys Revuckas bei Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys apsilankė pas konkurse dalyvaujančius ūkininkus.

Pirmiausia komisija aplankė Žemaitkiemio kaime esantį Virginijos ir Jurgio Rukų ūkį, sėkmingai besiplečiantį ir vis stiprėjantį. Šiais metais jauni ūkininkai deklaravo172 hapasėlių, o kitais metais žada valdas išplėsti iki300 ha. Jų nuomojamų žemės plotų yra jau ir Alytaus rajone. Rukų ūkis mišrus: Jurgis ir Virginija užsiima ne tik augalininkyste, bet ir augina kiaules bei mėsinius veršius, tad šeimininkams nekyla problemų dėl prastesnės kokybės grūdų ar jų atliekų panaudojimo. Mišrus ūkis tuo ir naudingas, kad jeigu blogesni metai, prastesnis javų derlius, tai ūkį gelbsti gyvulių auginimas.

Pasak Birštono savivaldybės administracijos Ūkio, turto ir kaimo plėtros vedėjo pavaduotojo A.S. Revucko, labai gerai, kad kartu darniai dirba visa šeima. Rukų sūnus Mykolas jau baigęs A. Stulginskio universitetą ir su žmona padeda tėvams, dukra Julija irgi mokosi toje pačioje aukštojoje mokykloje inžinierijos fakultete.

Darbo jėgos Rukų šeimai netrūksta, nes dalyvaudami projektuose ir programose įsigijo gerą ir patikimą techniką. Namų aplinka tvarkinga, kieme žydi gėlės. Jaučiasi, kad čia gyvena ir dirba darbštūs žmonės, tikri savo ateitimi.

„Metų ūkio“ konkurse dalyvauja ir Nečiūnų kaime esančio ūkio šeimininkai Vytautas ir Vilma Leckai. Jų ūkis labiau specializuojasi pienininkystėje Leckai laiko apie 40 melžiamų karvių, turi penimų galvijų ir telyčias bandai atnaujinti. Šiemet ūkininkas deklaravo240 ha, iš kurių didesnę dalį užima ganyklos, nors augina nemažai ir grūdinių kultūrų.

Vytautas ūkį iš savo tėvų perėmė 2006 metais. Tada buvo tik 10 melžiamų karvių. Dabar pažanga akivaizdi, banda padidėjusi, o dalyvaujant programose įsigyta pieno linija, šaldytuvas ir kita reikalinga technika. Žinių Vytautui taip pat netrūksta, nes jis yra baigęs žemės ūkio mokslus ir toliau tobulinasi ir gilina žinias.

Jeigu pieno kainos nekris, tai šie ūkininkai turi geras perspektyvas. Smagu, kad ūkyje dirba visi savi, kad ir jų vaikai domisi žemės ūkiu ir jau tėvams padeda kiek kuris pajėgia. Šių ūkių sėkmė yra ta, kad bus kam tęsti pradėtus darbus, sako A. S. Revuckas.

Komisija, apsilankiusi šiuose ūkiuose, liko patenkinta ne tik tiesioginiais darbo rodikliais, bet ir gerai tvarkoma aplinka, pagal gamtosaugos reikalavimus laikomomis trąšomis ir chemikalais.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close