Birštono muziejuje: nuo istorijos iki meno

Plati ir įvairiapusė veikla vyksta Birštono muziejuje. Darbštūs ir kūrybingi kolektyvo žmonės organizuoja įvairios tematikos edukacinius renginius, čia vyksta Birštono visuomenei reikalingas mokslinis tiriamasis darbas. Daug dėmesio skiriama parodoms organizuoti. Birštono krašto gyventojai ir svečiai pastebi, kad muziejuje dėmesys skiriamas ne vien istorinėms aktualijoms, bet ir liaudies menui, šiuolaikinei dailei, fotografijai. Dėl plačios įvairiapusės veiklos muziejaus kolektyvas atranda naujų partnerių ir gerbėjų.

   Olego Karavajevo dailės studija ir Birštonas

 

Birštonas nuostabi gamtos oazė. Miškais ir Nemunu, kalvų ir tolumų vientisumu kurortas patraukia kiekvieną čia atvykstantį. Kaip nuostabiai Birštono gamtą apdainavo Vilniaus Jėzuitų akademijos (vėliau Vilniaus universiteto) rektorius M. Sarbievijus. Kaip nuostabiai dar 20 a pradžioje Birštono grožį yra atskleidę klebonas J. Karvelis ir J. Mačys-Kėkštas, kaip vaizdžiai mūsų Birštoną yra aprašę J. Tumas-Vaižgantas ir A. Vienuolis-Žukauskas, Č Kudaba ir daugybė kitų krašto grožį pajutusių žmonių. Ne vienas atvykstantis aplankyti muziejų ištaria, kad čia Birštone nuostabiai gražu, ramu, kad tai vieta, tinkama ne tik gydytis, bet ir medituoti, kurti. Visi neužmiršta pridurti, kad Birštonas labai tvarkingas miestas, kad čia nemėgstami šiukšlintojai, kad labai pareigingai dirba švarą ir tvarką užtikrinančios tarnybos. Birštoną atrado ne vienas menininkas, kiekvienas bent elementariai grožį jaučiantis žmogus.

Birštoną atrado ir dailininkas Olegas Karavajevas. Dailininkas gimė 1946 m Lenkijoje. Į Lietuvą jis atvyko 1970 m. Olegą Karavajevą kaip dailininką atrado Kauno rajono Garliavos J. Lukšos gimnazija. 2001 m. Kauno rajono savivaldybės viešoje bibliotekoje Olegas subūrė dailės studiją. Dailės studija puoselėjo du svarbius tikslus: tai pažintis su vaizduojamojo meno abėcėle, kūrybos pradmenimis ir dvasinio bendravimo būtinybe. Pasak Olego Karavajevo, svarbiausia dalyvavimo studijos veikloje prielaida – nuoširdus noras bandyti kurti, prisiminti, galbūt, kažkada puoselėtą, bet neįvykusią svajonę, susieti savo likimą su dailininko darbu, turiningai praleisti laisvalaikį, išvengti depresijos, vienišumo bendravimo stokos. Studija – mokykla, savo kūrybos ir bendravimo demokratinėmis nuostatomis patraukusi ne vieną mokytoją, inžinierių, mediką, bibliotekininką, muziejininką, verslininką. Studijos darbai buvo eksponuoti parodose Lietuvos Respublikos Seime, M. Riomerio universitete, Kauno apskrities viešoje bibliotekoje, ne viename Lietuvos miestų ir miestelių.

Su Olegu Karavajevu susipažinome šių metų kovo mėnesį dailės studijos nario dailininko Gyčio Markučio parodos „LDK pilys“ pristatyme. Dailės vadovas O. Karavajevas – ramus, santūrus ir be galo nuoširdus žmogus – su didele meile kalbėjo apie kolegos darbus, apie tai, kad Birštonas žavi menininkus, kad juos traukia Birštono muziejaus aura ir kad jie čia norėtų dar kartą sugrįžti.

Pleneras Birštone

Praėjusį šeštadienį dailės studija Birštone organizavo plenerą. Apsistoję mūsų muziejuje, dailininkai pasklido po visą kurortą. Ir Birštono žmonės, ir poilsiautojai įvairiose kurorto vietose atkreipė dėmesį į O. Karavajevo studijos dailininkus, palinkusius prie molbertų. O. Karavajevo studija surengė jau ne vieną plenerą, bet įsimintiniausi jiems buvo Pilviškėse, Veisiejuose ir čia, Birštone. Juk čia, mums taip artimose, nuostabiose gamtos erdvėse, gimė 15 įdomių savitų, įvairiais svajos ir fantazijos, vėjo ir medžių dvelkimo potėpiais nutapytų paveikslų. Visi jie tarsi sudaro vientisą rudenėjančio Birštono atspindį.

 

Vytautas Kuzmickas, istorikas, Birštono muziejaus vyr. fondų saugotojas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close