Paminėta Pasaulinė turizmo diena

Visame pasaulyje rugsėjo 27-ąją minima Pasaulinė turizmo arba keliautojų diena. Tarptautinė turizmo organizacija ją paskelbė 1979 m. Generalinės asamblėjos III sesijoje. Ši diena švenčiama siekiant visame pasaulyje paskatinti turizmą, užmegzti kultūrinius ryšius. Šią dieną rengiami festivaliai, organizuojami turistiniai žygiai. Turizmas ir kelionės – tai prasmingas ir sveikas laisvalaikio leidimo būdas, susipažinimas su lankytinomis savo krašto ir kitų šalių vietovėmis, žmonėmis, kultūra.

Šiais metais Birštone Pasaulinė turizmo diena buvo pažymėta įdomiais renginiais. Šeštadienį į vasaros estradą rinkosi orientacinio sporto ir nuotykių mėgėjai, kurie dalyvavo „Encounter“ žaidime. Žaidimo moto: „Judėkite, galvokite, ieškokite“. Taigi nugalėtojais galėjo tapti gudrūs, vikrūs, greiti ir puikiai besiorientuojantys žmonės.

Sekmadienį tykų ir ramų Birštono kurortą sudrebino galingų motociklų gaudesys. Į kurortą atvyko šventinė keliautojų akcija „Susitikime Birštone“. Motociklininkų kolona atvyko prie Birštono Šv. Antano Paduviečio bažnyčios. Svečiai ir birštoniečiai dalyvavo Šv. Mišiose už saugius keliautojų maršrutus, už žuvusiuosius keliuose ir už tai, kad tokių nelaimių būtų kuo mažiau. Šv. Mišias kartu su parapijos klebonu monsinjoru Jonu Dalinevičiumi aukojo ir svečias iš sostinės, šio renginio iniciatorius Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčios kunigas vikaras Algirdas Tolintas.

Po pamaldų motociklininkai, policijos pareigūnai ir baikeriai sėdo ant savo plieno žirgų ir išsirikiavo kolonoje. Jų kelionę pašventino kunigas vikaras A. Tolintas. Motorizuota kolona pravažiavo kurorto gatvėmis. Garsus gausmas žmonių netrikdė, jie linksmai mojavo sveikindami neįprastus svečius. Netrukus motociklininkai išsirikiavo prie kultūros centro.

Birštono kultūros centro renginių organizatorė Roma Žentelienė pasveikino svečius, kurie atvežė šventę į Birštoną, pasveikino susirinkusius miesto ir savivaldybės gyventojus ir svečius.

Sveikinimo žodį tarė kunigas vikaras A. Tolintas, pats neabejingas motociklams ir mėgstantis pasivažinėti. Tai jį suvedė su kelių policininkais ir su baikeriais.

– Nesitikėjau, kad tiek daug baikerių susirinks į šią šventę. Juk baikeriai nieko nebijo, nebent lietaus. O lietaus šiandien nebuvo. Šią gražią šventę ir šią akciją surengti paskatino Lietuvos kelių policijos viršininkas Gintaras Aleksandravičius, primindamas, kad būtų gerai pakartoti piligriminį žygį, kurį buvome kartu surengę į Kryžių kalną. Džiaugiuosi, kad šioje akcijoje dalyvauja kelių policijos pareigūnai, kurie rūpinasi eismo saugumu. Džiaugiuosi, kad renginio iniciatyvą labai gražiai palaikė savivaldybės merė, kad prisidėjo kultūros centras ir visi kiti žmonės. Kaip sakoma, virėme košę iš kirvio, bet išėjo gerai. Mineraliniu vandeniu vaišina „Mineraliniai vandenys“, „Tulpės“ sanatorija motociklininkams pasiūlė maudynes, turizmo informacijos centras – pažintinę ekskursiją po kurortą, – džiaugėsi A. Tolintas.

Susirinkusiuosius pasveikinusi Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė padėkojo už gražų renginį ir įteikė Birštono suvenyrus G. Aleksandravičiui ir A. Tolintui.

Lietuvos kelių policijos viršininkas komisaras Gintaras Aleksandravičius pastebėjo, kad anksčiau motociklo vairuotojo įvaizdis buvo piešiamas juodomis spalvomis – esą tai nedrausmingi eismo dalyviai, dažnai sukeliantys kelių įvykius, nesilaikantys jokių taisyklių.

– Manau, kad šios akcijos, šio susibūrimo tikslas yra parodyti, kad kelyje visi esame lygūs. Kaip dalinsimės ta erdve, kuri vadinama keliu, kiek būsime atsargūs ir atsakingi, taip ir pasieksime norimą tikslą, kad mūsų kelionės būtų saugios, – sakė G. Aleksandravičius.

LKP komisaras įteikė padėkos raštus daugiausia prie akcijos „Susitikime Birštone“ prisidėjusiesiems. Padėką gavo Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė, Birštono parapijos klebonas monsinjoras J. Dalinevičius, Alytaus PK Birštono PK viršininkas Rolandas Stiklius, Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis, „Tulpės“ sanatorijos direktorė Liucija Patinskienė, Svečių namai „Audenis“, Birštono TIC.

Savo nuotaikingu pasirodymu ir puikiais piešiniais apie saugų eismą „Saugokime vieni kitus keliuose“ pradžiugino Birštono vaikų lopšelio darželio ABC grupės auklėtiniai. Vaikai su auklėtojomis Danute ir Angele bei savo tėveliais buvo surengę žygį dviračiais, tad turėjo susirinkusiesiems, ką pasakyti. O prisiminti eilėraštukus apie dviratukus buvo parašyti ir svečiai motociklininkai.

Svečius pasitiko ir linksmino grupė  „DixXband“ ir gatvės šokėjos.

Renginys buvo smagus. Pasitaikė graži rudens diena, ir visų nuotaika buvo puiki.

Vaikų draugas Amsis buvo visiems dėmesingas ir su vaikais ant grindinio piešė tai, ką patyrė per dieną.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close