Menininkai pakerėti Nemajūnų gamtos ir žmonių

Ketvirtadienio vakarą Birštono bendruomenės namuose vyko trečiojo dailininkų plenero Nemajūnuose darbų pristatymas ir aptarimas.

Ankstesniais metais dailininkai apsistodavo Birštone ir tapydavo kurorto ir jo apylinkių peizažus. Prieš trejetą metų vietovių geografija prasiplėtė, kai buvo atrasti Nemajūnai, užbūrę ir sužavėję meno žmones.

Birštono parapijos klebono monsinjoro, Carito pirmininko Jono Dalinevičiaus globojami plenero dalyviai dirbo kūrybingai ir produktyviai. Pristatydamas menininkus ir jų darbus, kurie liks Birštone, klebonas džiaugėsi, kad jiems patiko Nemajūnų gamtos grožis, tenkino gyvenimo bei kūrybos sąlygos. Bažnyčios statinių rekonstrukcijos projektas ir buvo rengiamas su tikslu, kad čia galėtų apsistoti meno žmonės, sugebantys įvertinti ne tik Nemajūnų medinės gotikinės bažnyčios ansamblio grožį, dailininko Nikodemo Silvanavičiaus matytus vaizdus, tapytus paveikslus, bet ir atrasti kažką naujo ir nepatirto.

– Per šias kartu su dailininkais praleistas dienas įsitikinome, kad pastatai panaudojami pagal paskirtį. Mes džiaugiamės matydami puikius darbus, puikius paveikslus, – sakė klebonas monsinjoras J. Dalinevičius.

Susirinkusieji galėjo pasigėrėti dailininkų Jono Čepo, Juozo Pranckevičiaus, Mariaus Mindaugo Danio, Antano Obscarsko, Arvydo Kašausko, Agnės Pauliulytės, Rebekos Bruder darbais, grafikės iš Kauno Gražvydos Andrijauskaitės kūriniais.

Kiekvienas dailininkas išsakė savo pastebėjimus ir įspūdžius iš šio plenero. Pasak A. Kašausko, pleneras buvo labai geras: „Renku iš išsiblaškymų įvairius įspūdžius ir bandau sudėti į vieną vietą. Pažinau vietinius žmones, perėmiau jų minčių“.

Dailininkai dešimt dienų gyveno ir kūrė Nemajūnuose, čia gimė jų paveikslai. Uždaryme dalindamiesi patirtais įspūdžiais dailininkai sakė, kad pleneras buvo puikus, čia nuostabi gamta, svetingi ir nuoširdūs žmonės. Dailininkas A. Kašauskas pasidžiaugė, kad Nemajūnuose susirinko labai stipri komanda.

Gerus įspūdžius pleneras paliko ir kitiems menininkams, apsilankiusiems čia pirmą kartą. Grafikė kaunietė Gražvyda sakė, kad tai antras jos gyvenime pleneras ir jai patikęs. Tapytoja Rebeka pasakojo, kad plenero metu „piešė iš nakties ir gėles“.

Diana Zviedrienė iš Vilniaus pasakojo, kad 11 metų dėstė filosofiją, o dabar užsiima tapyba ir tapo „kabančias“ erdvėje gėles. Šį kartą tarp medžių „pakabino“ ir Nemajūnų bažnyčią. Čia ją užbūrė graži gamta, įgyta patirtis ir pirmas apsilankymas Birštone.

Visi menininkai turėjo, ką pasakyti, padėkoti, pasidžiaugti. Pasak dailininkės Dalios iš Kretingos, pleneras buvo puikus, bus ką prisiminti ir nutapyti. Ji dėkojo visiems už buvimą kartu, už  patirtį ir gerus įspūdžius.

Už bendrus renginius ir partnerystę dėkojo Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vilekis, sanatorijos „Tulpė“ direktorė Liucija Patinskienė, Nacionalinės kurortų asociacijos direktorė Kazlauskienė, Birštono TIC direktorė Rūta Kapačinskaitė.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close