Mokiniams svarbu turėti saugią mokyklinę kuprinę

Mokyklinė kuprinė – viena iš daugybės mokyklinių prekių, tačiau turinti didelę tiesioginę įtaką vaiko sveikatai. Pasak medikų, netinkamai parinkta kuprinė gali sukelti laikysenos pakitimų. Dažniausiai netaisyklinga laikysena atsiranda 8-10 metų vaikams, kurių stuburas dar tik formuojasi. Parinkta netinkama kuprinė gali tapti netaisyklingos laikysenos, pažeisto stuburo, apsunkintos vidaus organų veiklos priežastimi.
Tėvai neretai leidžia vaikams išsirinkti jiems labiau patinkančią kuprinę, o į svarbius kuprinei keliamus reikalavimus nekreipia dėmesio.

 

Perkant kuprinę verta atsižvelgti ne tik į kuprinės kainą, dizainą, bet ir į specialistų patarimus. Remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) rekomendacijomis, optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10-15 proc. mokinio kūno masės. O geriausia, kad sudarytų iki 10 proc. kūno svorio. Neretai pasitaiko, kad mokinių kuprinių svoris viršija rekomenduojamą normą.

Reikalavimai mokyklinėms kuprinėms

  • Mokyklinės kuprinės turi būti gaminamos su diržais ir rankenėle.
  •  Kuprinė turi būti su minkšta „pagalvėle“ ties stuburu.
  • Turi būti prigludusi prie vaiko nugaros.
  • Diržai platūs (ne siauresni nei3,5 cm), kad vaiko pečius atloštų atgal.
  • Diržai turi būti ne trumpesni kaip70 cmir jų ilgis reguliuojamas. Diržų ilgis turi būti reguliuojamas pagal dėvimą drabužį.
  • Kuprinė neturi būti platesnė už vaiko pečius.
  • Nešamos kuprinės apačia turi būti ne žemiau vaiko juosmens.
  • Kuprinė turi būti ryškios spalvos bei pagaminta iš šviesą atspindinčios medžiagos arba prie jos pritvirtinti atšvaitai. Sunkiausius daiktus reikia dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.
  • Tuščia 7-8 metų pradinuko kuprinė turi sverti ne daugiau kaip700 g, vyresniųjų – iki1000 g. Kartu su knygomis ir kitais daiktais kuprinės svoris neturi viršyti 10 proc. vaiko kūno masės.

Perkant pigesnius gaminius verta atidžiau apžiūrėti visas siūles. Tėveliai pirkdami savo vaikui kuprinę turėtų nesidrovėti ir paprašyti pardavėjų prikrauti į kuprinę svorio: taip galima įsitikinti, kad ji tinka vaikui, yra patogi. Be to, iš karto pasimato visi kuprinės trūkumai (nelygios siūlės, neteisingas svorio pasiskirstymas, netinkamo pločio petnešos). Pradinukui reiktų vaizdžiai parodyti ir paaiškinti, kodėl kuprinėje turi būti tvarka ir kaip reikia nešioti kuprinę. Kuprinės jokiu būdu negalima vilkti rankoje ar nešioti persimetus per vieną petį.
Mokinių tėveliai bent jau pirmais mėnesiais privalėtų kasdien patikrinti savo atžalos kuprinės turinį. Vaikai dažnai mėgsta į jas susikrauti ne tik tai, kas būtina, bet ir mėgstamus žaislus, žaidimus ir pan. Ne tik pirmaklasių, bet ir vyresnių moksleivių tėveliai turėtų nuolat pasiteirauti savo atžalų, ar jiems neskauda nugaros, šono, pečių, ar kuprinė jiems patogi, nėra per sunki.
Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, dirbantys mokyklose, rugsėjo mėnesį Prienų rajono mokyklose organizuos 1-4 klasių mokinių kuprinių svėrimo akciją. Šios akcijos tikslas – išsiaiškinti, ar mokinių turimos kuprinės neviršija rekomenduojamo svorio, nes tinkamai parinkta kuprinė padeda vystytis taisyklingai kūno laikysenai.

Informaciją parengė

Prienų rajono savivaldybės

visuomenės sveikatos biuras

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close