Rugpjūčio 16-18 dienomis Birštone vyko VIII tradicinė irklavimo šventė „Gintaro keliui atminti“, kurią organizavo VĮ sporto klubas „Birštono Nemunas“. Į ją atvyko vandens sporto mėgėjų iš Vilniaus, Kauno, Prienų ir Birštono, buvo ir svečių iš Suomijos.

Visas tris dienas oras buvo palankus, tad irkluotojai turėjo puikią galimybę  parungtyniauti, o žiūrovai – stebėti gražų ir spalvingą reginį.

Pirmąją šventės dieną vyko50 kilometrųvikingų žygis Nemunu „Gintaro kelias“ 16 ir 10 vietų žalčiais ir 22 vietų drakonais. Dalyviai startavo Nemajūnuose, ties vandens lygio matavimo stotimi, o finišavo Birštone, prie Vytauto piliakalnio. Plaukdami Nemunu irkluotojai galėjo pailsėti kas10 kilometrųnumatytose vietose: Mūliškėse, Giraitiškėse ir Tartokuose.

Tuo pat metu vyko25 kilometrųžygis turistinėmis dvivietėmis kanojomis ir baidarėmis Verknės upe. Dalyviai 11 valandą startavo Pikelionyse, o finišavo prie Vytauto piliakalnio.

Šeštadienį, rugpjūčio 17 dieną, vyko varžybos ir Nemune, ir Verknėje. Vadinamoje „Verknės“ regatoje 20 kilometrųdistancijoje dalyvavo turistinės dvivietės kanojos ir baidarės. Plaukdami baidare pirmąją vietą laimėjo komanda „Optimistas“ (birštonietis Eimantas Šalomskas ir prienietis Rytis Tarasevičius),  antri buvo „Stichijos vanduo“ (kaunietė Kristina Zabarauskaitė ir prienietis Tadas Davidavičius). Šioje regatoje Birštono „Šilagėlės“ komanda (Irma Gedminaitė ir Paulius Bagdonavičius) užėmė ketvirtąją vietą.

Karališkoje vikingų regatoje 10 kilometrųdistancijoje varžėsi didieji žalčiai (14+1+1) ir mažieji žalčiai (8+1+1). Greičiausiai nuotolį įveikė „Kauno irklavimo mokykla“, didžiuoju žalčiu atplaukusi į finišo vietą prie Vytauto piliakalnio (startavo prie Prienų tilto) per 0:44.02. Antri buvo „Sulkavan lukion soutujoukkue“ ekipažas iš Suomijos, nuotolį įveikęs per 00:54.11. Trečioje vietoje liko kauniečių komanda „DevBrigde“, vos 13 sekundžių atsilikusi nuo antrosios vietos laimėtojų.

Karališkąją vikingų regatą mažuoju žalčiu laimėjo komanda „Vikings from Denmark“, atplaukusi per 1:06.03, antra buvo „Svorsk“ jungtinė komanda, nuotolį įveikusi per 1:12.17.

Sekmadienį vyko sprinto varžybos 500 nuotolyje turistinėmis baidarėmis (startas prie laivo „Vytenis“, finišas prie vasaros estrados). Nugalėjo „Meistrų komanda“ (Jonas Vilkas iš Utenos ir Arvydas Stašaitis iš Prienų), antrąją vietą užėmė  „Neoptimistai“ (birštonietis Eimantas Šalomskas ir kaunietis Virginijus Zykus), o trečioji atiteko „Pumos“ duetui (Inga Brazdžionienė ir Audrius Stašaitis).

Vikingų lenktynėse žalčių (14+1+1) laivų klasėje nugalėjo Prienų komanda „Žiburys“, nuotolį įveikusi per 3.26 min, antri liko suomių „Sulkavan lukion soutujoukkue“ irkluotojai, atplaukę per 4.03 min.

Irkluotojai varžėsi ne tik vandenyje, bet ir ant kranto. Šeštadienio vakarą vyko komandinės lenktynės žolės slidėmis, kurias laimėjo „DevBrigde“, antroje vietoje liko „Kauno Irklavimo mokykla“.

Vyko varžybos ir irklavimo treniruokliais „Cocept“ pagal amžiaus grupes. Vaikinų grupėje iki 16 metų nugalėjo kaunietis Lukas Krasauskas; vyrų 17-22 metų grupėje nugalėjo prienietis Karolis Kamarauskas, o antrąją vietą užėmė birštonietis Eimantas Šalomskas; vyrų nuo 23 metų grupėje laimėtoju tapo birštonietis Kęstas Linkevičius, o merginų grupėje iki 16 metų pirmoji vieta atiteko kaunietei Austėjai Ordinatei.

Tačiau didžiausia atrakcija buvo plaukimo varžybos per Nemuną. Keturi plaukikai buvo nugabenti į kitą Nemuno pusę, ir iš ten plaukė atgal. Gerokai atsiplėšęs nuo kitų ir visą laiką pirmavęs pirmas į krantą išlipo birštonietis Eimantas Šalomskas. Antroji atplaukė prienietė, M. Riomerio universiteto studentė Paulina Buzaitė. Trečias buvo kaunietis Virginijus Zykus, o ketvirtoji – prienietė, „Žiburio“ gimnazijos abiturientė Ina Mieldažytė.

Pakalbinti plaukikai sakė, jog plaukti buvo pakankamai sudėtinga, kadangi viduryje Nemuno stipri srovė.

Nors oras buvo puikus, šventė dalyvių gausa nepasižymėjo. Į Birštoną iš Šventosios, kur šiuo metu atostogauja, atvykusi (gyvena Airijoje ir užsiima ekoturizmu) ir Vikingų lenktynėse žalčių laivu irklavusi Danguolė Laugalienė  nusistebėjo, kad čia tokios puikios sąlygos aktyviam sportui, graži gamta, o tiek nedaug susirenka į šventę.

Šventės uždarymo metu VĮ sporto klubo direktorė Inga Brazdžionienė ir įstaigos garbės prezidentas A. Stašaitis įteikė apdovanojimus, padėkos raštus ir atminimo medalius paskutinių rungčių nugalėtojams, dalyviams ir rėmėjams.

Stasė Asipavičienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close