Pasaulio sunkiaatlečių vicečempionas – birštonietis

Rugpjūčio 2-11 d. Italijoje, Turine, vyko Pasaulio veteranų žaidynės „Turinas 2013“. Tuo pačiu metu vyko ir pasaulio veteranų sunkiosios atletikos čempionatas. Šiame čempionate dalyvavo ir Romas Matažinskas iš Birštono. Jam sėkmė lėmė savo amžiaus grupėje bei kategorijoje aplenkti priešininkus iš kitų šalių, užtikrintai pasiekti antrąją vietą ir į namus parsivežti sidabro medalį.

Jau nuo 12 metų sportuojantis ir besitreniruojantis 69 m. R. Matažinskas žinomas ne tik Birštono krašte ar Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Jam vis dar priklauso pasaulio bei Europos rekordas, nors per kiekvieną pasaulio ar Europos čempionatą yra bandančių pagerinti R. Matažinsko dvikovės rekordą. 60 m. veteranų iki 77 kg svorio kategorijoje stūmimo veiksme Romas yra pasaulio bei Europos čempionas. Pasaulio rekordas – 120,5 kg – nesumušamas jau nuo 2004 m.

Ne išimtis ir šių metų pasaulio čempionatas. Birštonietis į tokias varžybas važiuoja ne kaip nauja žvaigždė, ne išbandyti jėgas mėginantis sunkiaatletis, o patyręs, gerbiamas ir varžovams beveik neįveikiamas profesionalas. Nors sunkiaatlečiai jau laikomi veteranais nuo 35 m. amžiaus, Romas, nuo 1995 m. perėjęs į jų gretas, priešininkams neleidžia pailsėti.

R. Matažinskas buvo įrašytas ir į šių metų pasaulio veteranų medalininkų sąrašus. Žaidynėse dalyvavo per 30 000 dalyvių, iš kurių – per 500 sunkiaatlečių, tačiau jo pavardė ir ženklelis „LTU“ ir vėl atsirado tarp geriausiųjų. Jį aplenkė tik Endre Holczer iš Izraelio.

R. Matažinskas 65 metų grupėje 69 kg kategorijoje pirmuoju bandymu išrovė 60 kg štangą, kuomet Endre trečiojo bandymo metu išrovė 80 kg, o bronzos medalininkas iš Kanados Ken Miller – 55 kg. Stūmimo veiksme Endre pavyko išstumti 93 kg, Romui – 77 kg, o Ken – 79 kg. Bendroje įskaitoje paaiškėjo, kad Endre surinko 173 taškus, Romas – 137, o Ken – 134. Romui tai puikus rezultatas.

Su sunkiaatlečiu teko bendrauti prieš jam išvykstant į varžybas Italijoje, jo siekis buvo bronza. Pastangos ir sėkmė ne tik pateisino, bet ir viršijo lūkesčius. Sugrįžus ir visiems sužinojus jo rezultatą, džiaugsmu dalinosi ir jo treniruoti sportininkai, ir jo treniruoti Lietuvos sunkiosios atletikos čempionai.

Pasak R. Matažinsko, varžybose sunkiausia buvo ne įtampa. Kiekvieną gruodį vykstančiame Lietuvos senjorų sunkiosios atletikos atvirame čempionate paaiškėja, kas vyks į pasaulio varžybas. Lietuvoje vykstančiose varžybose Romas nesinervina, jam įtampos nebūna. Viskas, atrodo, paprasta. Ir praėjusių metų gruodį sunkiaatletis išrovė 65 kg ir išstūmė 85 kg, taigi jo dvikovės rezultatas buvo 150, o bendroje įskaitoje jis užėmė 4 vietą, taip atverdamas sau duris į Italiją.

Atrodo, lengvos ir paprastos varžybos tokios neatrodo atvykus į pasaulio čempionatą. Jaudulys ir įtampa tampa piktu priešu. Tačiau šiemet labiausiai R. Matažinską vargino kepinantis Italijos karštis. Jo varžybų dieną informacinėje temperatūros lentoje švietė ne ypač linksmai atrodantis skaičius – 42. Ir tai pavėsyje. Labiausiai jį nustebino, kad jis su europiečiais iš šiaurinių Europos šalių buvo šlapi nuo prakaito, o pietiečiai po kiekvieno štangos veiksmo užsidengdavo rankšluosčiu, kad nesušaltų. Ne ką geriau buvo ir po varžybų.

Į pasaulio varžybas Romas vyko už savo lėšas. Nei sporto, nei savivaldybės valdžia lėšų neskyrė nei kelionei, nei apgyvendinimui. Esant pensininkui ir dirbant tik miesto katilinėje, taupyti reikia ilgai. Stengiantis kuo mažiau išleisti, teko užsisakyti pigesnį viešbutį, kuriame nakvynė kainavo pigiau jau vien dėl sutaupytos elektros energijos kondicionieriui – čia jo tiesiog nebuvo. Pasak Romo, aukščiausia temperatūra, kurią teko pajusti Italijoje, buvo 46 laipsniai karščio pavėsyje.

Neskaitant viso to, R. Matažinsko pasiekti rezultatai tikrai verti tokio aukšto įvertinimo. Iš šešių veteranų sunkiaatlečių, Lietuvoje iškovojusių kelialapius į Italiją,  tik jam, Albinui Nausėdai iš Klaipėdos ir Andrejui Platonovui iš Vilniaus pavyko įžengti į medalininkų gretas. Albinas 75 m. amžiaus grupėje, 56 kg svorio kategorijoje išrovė 40 kg ir išstūmė 52 kg. Su šiuo rezultatu savo kategorijoje jis į Lietuvą parvežė auksą. O Andrejus 45 m. amžiaus grupėje iki 105 kg svorio kategorijoje išrovė 120 kg, išstūmė 144 kg ir į namus parsivežė sidabrą.

R. Matažinskas patvirtino, kad čia dar ne paskutinės varžybos. Kitoms jis jau pradėjo ruoštis.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close