Patriotinių dainų vakaras Matiešionyse

Jau tryliktą kartą Matiešionių kaime, profesoriaus kalbininko Jono Kazlausko tėviškėje Birštono ir Prienų krašto žmonės susirinko pagerbti jo atminimą, pabendrauti ir kartu pasiklausyti gražių lietuviškų patriotinių dainų. Patriotinių dainų vakaras „Myliu gimtinę“ surengtas Seimo nario Andriaus Palionio iniciatyva.

 Į paminėjimą ir dainų vakarą atvyko J. Kazlausko broliai Vytautas ir Algirdas, dukros Eglė ir Rasa su šeimomis, Birštono merė Nijolė Dirginčienė, vicemeras Juozas Aleksandravičius, Prienų meras Vytas Bujanauskas ir vicemeras Egidijus Visockas, Lietuvių kalbos instituto direktorė Jolanta Zaborskaitė, daug vietinių kaimo žmonių, dzūkų folkloro ansamblis „Riecimėlis“ iš Lazdijų bei grupė svečių iš Pakruojo.

Prieš prasidedant renginiui sodybos šeimininkas, J. Kazlausko sūnėnas Virginijus Kazlauskas ir Seimo narys A. Palionis kiemo gale uždegė aukurą. Gausiai susirinkusius artimuosius, bičiulius, lietuvių kalbos puoselėtojus ir svečius sveikino Seimo nario padėjėja Valė Petkevičienė.

Seimo narys A. Palionis pasveikino renginio dalyvius ir svečius, primindamas kad Matiešionys – ne tik profesoriaus J. Kazlausko tėviškė, bet tai lyg vieškelis,  parvedantis į gimtuosius namus; jo pasėta lietuvybės sėkla sudygsta bent kartą čia apsilankiusiųjų širdyse.

– Profesorius yra vertas mūsų pagarbos, nes jis gyveno dėl mūsų ateities. Tad branginkime tai, ką turime, garbingai tęskime tradicijas, mylėkime ir gerbkime savo gimtąją kalbą ir žemę, – sakė Seimo narys.

Susirinkusiuosius į Kazlauskų kiemą sveikino Prienų ir Birštono merai, pasidžiaugdami nauja iniciatyva ir gražia, kitokia negu kitos, profesoriaus gimtadienio švente.

J. Zaborskaitė šventės dalyviams perdavė nuoširdžiausius Vilniaus universiteto kalbininkų sveikinimus, pasidžiaugė savivaldybės merės mokėjimu mylėti gimtąją kalbą ir nuostabią žemę, dėkojo Seimo nariui už gražią iniciatyvą ir jausmus.

– Mums, kalbininkams, ramiau, kai matome, kad Seimo narys kalba nuoširdžiai, su ašara akyse, – sakė Lietuvių kalbos instituto direktorė.

Ilgų ir ugningų kalbų niekas nesakė, tačiau tą vakarą profesoriaus gimtojo Matiešionių kaimo padangė skambėjo nuo lietuvių liaudies ir patriotinių dainų, kurias atliko Birštono vienkiemio bendruomenės vyrų ir moterų ansamblis, „Žiburio“ gimnazijos jaunimas, vadovaujamas Romos Ruočkienės, Kauno mokytojų ansamblis „Svaja“ ir Birštone besilankantis Lazdijų kultūros centro folkloro ansamblis „Riecimėlis“. Visus labai pradžiugino Matiešionių kaimo moterų grupė, kuri susibūrė dar 2000 metais, kai buvo pradėta minėti J. Kazlausko gimtadienius, ir sėkmingai gyvuoja iki šiol. Tiesa, prie Marcelės Židelevičienės, Mortos Kederienės ir Albinos Pikienės prisijungė dar vienas atlikėjas Juozas Deltuva, kuris ne tik smagiai pagrojo armonika,  bet ir padainavo jaunystės laikų vakaruškų dainas. Savo skambiomis dainomis džiugino ir moterų duetas: Roma Zdanavičienė ir Onutė Gratulevičienė. Birštono gimnazijos gimnazistai Giedrė ir Vytautas padainavo dainą pagal J. Palionio žodžius.

Kaip sakė V. Petkevičienė, tą vakarą buvo pinamas vainikas iš pačių gražiausių dainų, išjaustų ir išgyventų savo šalies poetų, tikrų lietuvių patriotų, mylinčių ir gerbiančių savo gimtąją kalbą, savo šalį ir savo žemę. Ji mūsų, ji mums priklauso, tad ir turime ja džiaugtis, kaip kuris sugebame ir išmanome. Ir branginti.

Visiems buvo labai malonu klausytis ne tik širdį uždegančių dainų, bet ir mūsų mylimo poeto, tautos sąžinės Justino Marcinkevičiaus eilių, dainų ir eilėraščių, parašytų Juozo Palionio, prieniškių žinomų ir mylimų poetų Stefutės Juršienės ir Anarsijos Adamonienės.

Nors šis neakivaizdinis susitikimas su gerbiamu profesoriumi vyko daugiau kaip dvi valandas, niekam nenusibodo. Gera pabūti šioje vietoje, pasiklausyti gražių dainų ir prasmingų žodžių, pakilti virš kasdienybės ir pasijusti savo krašto patriotais, mylinčiais tėviškę, savo kaimą ir žmones. Net ir arklį, besiganantį ganykloje, kurio viename eilėraštyje pasiilgo Just. Marcinkevičius…

Po renginio Seimo narys A. Palionis įteikė padėkos raštus visiems dainininkų kolektyvams, sodybos šeimininkams Birutei ir Virginijui Kazlauskams. Lietuvių kalbos instituto direktorei J. Zaborskaitei padovanojo knygą apie J. Kazlauską „Baltistikos ąžuolas“.

Kaip ir kiekvienais metais, visi buvo pavaišinti svetingų šeimininkų ir renginio organizatorių.

 

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close