Liepos 26-ąją, po dienos darbų, Klebiškio kaimo bendruomenė „Klevas“ susirinko švęsti Oninių. Atvyko ne tik keturios Onutės iš Klebiškio ir Juodaraisčio kaimų su savo šeimomis, bet ir gausus būrys norinčiųjų jas pasveikinti. Džiugu, kad į šventę rinkosi ištisos šeimos – nuo vyriausiojo iki paties mažiausio. Varduvininkės džiaugėsi, kad į šventę susirinko daug gražaus jaunimo.

Onutės buvo pasitiktos sutiktuvių maršu ir pasodintos kaišytuose varduvininkių krėsluose prie šviežio derliaus vaišėmis nukrauto stalo, ant kurio puikavosi pabaigtuvių vainikas, nupintas iš rugių varpų ir baltų gėlių – kad duonutė būtų baltesnė.

Šventės vedėja A. Černevičienė papasakojo apie Oninių tradicijas. Onutes skambiais posmais, gėlių žiedais ir linksmais palinkėjimais balionuose sveikino bendruomenės pirmininkė J. Brundzaitė, o vainikavo bendruomenės sekretorius K. Tarasevičius. Sveikino Onutes ir visi kiti – kas gėlės žiedu, kas suvenyru, o kas ir šiltu žodžiu.

Po sveikinimų vyko Onučių varžytuvės, kurių metu varduvininkėms teko atsakyti į klausimus apie Onines, sušokti Onučių valsą, įminti po mįslę. Vietoje išrinkta 3 narių komisija viską stebėjo, skaičiavo balus. Šauniausiąja Onute išrinkta Onutė Spūdienė. Jai įteiktas prizas. Laikydamiesi tradicijų, išsirinkom šauniausią Oną, dovanojom jai „uzboną“, kad turėtų, kur supilt „smetoną“.

Po Onučių varžytuvių daug šokom ir dainavom, kadangi šventės linksmąją dalį „Onyte,  einam su manim pašokti“ vesti padėjo muzikantas R. Kleinas, kuriam norime padėkoti, kad nepasididžiavo ir rado laiko atvykti pas mus.

Per atokvėpius nuo šokių ir dainų vaišinomės šviežio derliaus vaišėmis, žaidėme žaidimus, išbandėme laimę šventinėje Oninių loterijoje (prizai buvo šviežio derliaus gėrybės).

Buvo labai linksma, nes tą Oninių papročių dalį, kur po pabaigtuvių vainiko įteikimo  reikia daug šėlioti, išpildėme su kaupu.

Oninių (Pabaigtuvių, Nokio, Sirpsto) papročiai moko tarpusavio paramos, bendruomeniškumo, meilės darbui ir nuoširdžiai pasilinksminti pabaigus darbus, todėl ši šventė taip mėgstama ir švenčiama bendruomenėse.

 

A.Černevičienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close