Opozicija pasiruošusi dirbti stabiliai

Po valdančiosios daugumos Prienų rajono savivaldybėje taryboje suformavimo pirmadienį į spaudos konferenciją susirinko naujai suformuota opozicija, kurios gretose 9 Tarybos nariai iš dviejų frakcijų – „Tvarkos ir teisingumo“ bei jungtinės. Opozicijos atstovai ne tik pristatė naująją sudėtį, bendrus tikslu, siekius, pakomentavo politinę situaciją, bet atliko ir „namų darbus“. Jos akiratyje dėl galimų pažeidimų, daugiausiai susijusių su viešųjų interesų konfliktu, atsidūrė net 4 Tarybos nariai. Vieno iš jų, vicemero Egidijaus Visocko, bus reikalaujama atsistatydinti iš užimamų pareigų.

Praėjus vos 10 dienų po liepos 18 d. vykusio Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdžio 9 Tarybos nariai pareiškė formuojantys naująją opoziciją, kurios gretose partijos „Tvarka ir Teisingumas“ nariai – Loreta Jakinevičienė, Cezaras Pacevičius, Arvydas Bijaminas bei Kastytis Tarasevičius, Darbo partijos (leiboristų) atstovai Rima Zablackienė ir Vytautas Martinaitis, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos atstovai Jonas Vilionis ir Martynas Butkevičius, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Juozas Krikštolaitis. Naujosios opozicijos lydere išrinkta R. Zablackienė, jos pavaduotoja – L. Jakinevičienė. Spaudos konferencijoje dalyvavo ir Lietuvos Respublikos Seimo narys, partijos ,,Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyriaus pirmininkas Vytautas Kamblevičius. Opozicijai ir toliau vadovaus Rima Zablackienė, jos pavaduotoja išrinkta buvusi vicemerė Loreta Jakinevičienė.

Opozicija nesiblaškys ir dirbs Prienų rajono gyventojų labui

Pradėdami spaudos konferenciją opozicijos lyderė R. Zablackienė bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyriaus pirmininkas V. Kamblevičius pasidžiaugė, kad pagaliau sudaryta stabili opozicija, kuri tikimasi išsilaikys iki pat dabartinės Tarybos kadencijos pabaigos ir dirbs Prienų rajono gyventojų labui.

Komentuodamas susidariusią politinę situaciją, partijos ,,Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyriaus pirmininkas V. Kamblevičius sakė, jog nesutarimai su buvusiais koalicijos partneriais prasidėjo dėl mokesčio už komunalines atliekas pakėlimo. Anot Seimo nario,  tvarkiečiai kategoriškai pasisakė prieš drastišką kainos pakėlimą (buvo siūloma kainą pakelti nuo 0,16 Lt. iki 0,22 Lt ir dar daugiau), kurios reikalingumą uoliai įrodinėjo socialdemokratai ir liberalcentristai. Nors buvo pateikiamos įvairios priežastys kainų kėlimo būtinumui, paaiškėjo, kad menamos vos ne milijoninės skolos neegzistuoja ir būtinybės kelti mokestį – nėra. Tą  konstatavo ir Kontrolės komitetas. Šiuo klausimu buvo parengti net du Tarybos sprendimų projektai, tačiau tik tvarkiečių ir buvusios opozicijos dėka jie taip ir neišvydo dienos šviesos. Žinoma, „Tvarkai ir teisingumui“ už šį pasipriešinimą teko susimokėti – iš mero pavaduotojos pareigų buvo pašalinta L. Jakinevičienė, o patiems „tvarkiečiams“ teko palikti valdančiosios daugumos sudėtį.

Opozicijos atstovai teigė, jog galimai dėl savivaldybės administracijos aplaidumo ar ,,nenoro“ buvo praleistas ir komunalinių atliekų išvežimo sutarties nutraukimo laiko terminas, todėl nei išsiderėti palankesnių sąlygų gyventojams, nei paskatinti verslo – atliekų išvežimo konkurencingumą Prienų rajono savivaldybėje – nebepavyks. Kaip sakė V. Kamblevičius administracijos direktoriui nuolat buvo primenama, jog baigiasi sutarties laikas ir reikia skelbti naują konkursą, tačiau tik dėl matomai  nuo jam ,,vienam suprantamų priežasčių“ tai padaryta nebuvo.

K. Tarasevičius paminėjo, kad įvairiuose viešuosiuose paslaugų pirkimuose turi patirties ir pasidomės, ar šiuo klausimu nėra faktų prieštaraujančių Lietuvos Respublikos įstatyminiams aktams.

Tarp valdančiosios daugumos silpnybių įvardintos ir derybos dėl naujos šiluminės katilinės statybos. Kyla klausimas, ar vis tik šiais metais prieniečiai mokės už šilumą mažiau? Tačiau aiškėja, kad taip turbūt nebus. Opozicija rengiasi šiuo klausimu detaliau pasidomėti ir informuoti rajono gyventojus.

Opozicijos lyderė R. Zablackienė nedvejodama pareiškė, kad paskutinis posėdis, valdančiosios daugumos nesutarimai parodė, kad koalicija vis dar nestabili. Tuo tarpu, opozicijoje – dabar yra susirinkę tie, kurie savo rinkiminėse programose yra būtent nurodę siekį dirbti Prienų krašto ir jo gyventojų naudai, todėl nors ir neturėdami galios jie, būdami opozicijoje galės sėkmingiau pastūmėti valdančiąją daugumą dirbti žmonėms. R. Zablackienė opozicijos stabilumu nedvejoja, nedvejoja ir tuo, kad opozicija nors ir mažesnė už koaliciją, bet žymiai stabilesnė.

Kalbėdama apie opozicijos stabilumą, L. Jakinevičienė tei, jog vienas iš stabilumo garantų yra gebėjimas susitarti su partneriais. Būdami koalicijoje tvarkiečiai nesiblaškė, jų atstovai nekeitė nei partijų, nei frakcijų, balsuodavo visada taip, kaip būdavo sutarta koalicijos posėdyje. Buvusi vicemerė apgailestavo, jog iš buvusių kolegų to neretai pasigesdavo. Tą akivaizdžiai įrodo ir kai kurių tarybos narių koalicijų, netgi partijų keitimas, ar nesugebėjimais jose kartu būti su partijos kolegomis.

Apie naujoje valdančiojoje koalicijos daugumoje esančių tarybos narių nestabilumą kalbėjo ir tarybos narys Jonas Vilionis teigdamas, jog dabartinės koalicijos nestabilumas labiausiai gali pakenkti rajono žmonėms pas kuriuos dabartinė dauguma nebesugeba atvykti net į šventes. Pasak jo, dabartinėje daugumoje esantys nariai nėra pakankamai kompetentingi priimti teisingus ekonominius, socialinius bei švietimo problemų sprendimus. Negana to, nors jiems bandant padėti buvo pateikta daug pasiūlymų – į juos atsižvelgta nebuvo. Savivaldybės skirtos lėšos žemės ūkiui yra atiduodamos krepšiniui, tačiau tai nekelia rajono ekonomikos. Valdantieji kalba apie ekonomines zonas, apie ekonomikos kėlimą ir investicijų atėjimą, tačiau savo sprendimais tik atgraso verslą. Tarybos narys M. Butkevičius taip pat paminėjo, kad dabartiniai valdantieji daro daug klaidų ir į jas neatsižvelgia. Priešingai – nusikaltusį specialistą paskatina pagyrimo raštu.

Pasityčiota iš Tarybos narių

Daug kritikos išsakyta ir dėl praėjusio tarybos posėdžio galimų procedūrinių pažeidimų, kuomet iš Tarybos posėdžio darbotvarkės meras Vytas Bujanauskas pasiūlė išbraukti nepasitikėjimo savivaldybės administracijos direktoriui Algiui Marcinkevičiui klausimo svarstymą. Nors nepasitikėjimo pareiškimui buvo surinkti parašai ir būtent dėl šio klausimo sušauktas neeilinis Tarybos posėdis, klausimas buvo vis tik išimtas iš darbotvarkės. Opozicijos atstovai esą įsitikinę, jog tai padaryta galimai prieštaraujant Vietos savivaldos įstatymui bei Tarybos reglamentui, todėl jie kreipsis į Vyriausybės atstovą Kauno apskrityje ir bus reikalaujama Mero ir savivaldybės juristės atsakomybės.

R. Zablackienė sakė, jog prieš tarybos posėdį ji konsultavosi su Vyriausybės atstove  kuri patikino, kad klausimas dėl nepasitikėjimo administracijos direktoriui turėjo būti svarstomas ir iš darbotvarkės jo išimti negalima. Opozicijos nariai vieningai teigė,  kad šis klausimas buvo nesvarstomas būtent dėl valdančios daugumos nestabilumo ir baimės.

Akiratyje ir naujasis Mero pavaduotojas

Liepos 18 d., po mėnesį išbuvusios tuščios vicemero kėdės, Tarybos posėdyje naujuoju mero pavaduotoju buvo išrinktas Egidijus Visockas. Pagal įstatymus, Mero pavaduotojas negali eiti jokių kitų pareigų ir gauti už jas atlygio. Jis gali užsiimti visuomenine ar švietėjiška veikla. Opozicijos lyderė R. Zablackienė konstatavo, jog ši taisyklė dabartiniam vicemerui pasirodo negalioja, nes jis vis dar dirba Prienų rajono savivaldybės Kūno kultūros ir Sporto centro direktoriaus pavaduotoju bei kūno kultūros mokytoju „Žiburio“ gimnazijoje. Pasirodo, jog šiose įstaigose vicemeras atostogauja ir sėkmingai gauna„atostoginius“.  R. Zablackienė juokavo, kad reikia paskelbti konkursą – „kas dar turite laisvų darbo vietų E. Visockui įdarbinti“. Opozicija patvirtino, kad dėl šio fakto kreipsis į Etikos komisiją, bei reikalaus mero pavaduotojo E. Visocko atsistatydinimo.

Primename, kad E. Visockas jau kartą buvo svarstytas Etikos komisijoje, kuri nustatė, kad jis pažeidė viešuosius interesus dirbdamas keliose įstaigose ir reikalaudamas padidinti jam darbo krūvį.

Šilavoto seniūno pavaduotojui – išskirtinės sąlygos

Opozicija pro akis nepraleido ir Šilavoto seniūno pavaduotojo konkurso. Šįkart atsakomybės norima iš aukščiausių rajono pareigūnų – Mero ir administracijos direktoriaus. Nes tik su jų žinia vienai iš 10 seniūnijų – Šilavoto seniūnijai buvo padarytos nuolaidos pretendentui į konkursą Šilavoto seniūno pavaduotojo pareigoms užimti. Nors visose seniūnijose iš seniūno pavaduotojų reikalaujamas aukštasis universitetinis išsilavinimas, Šilavoto seniūnijoje šioms pareigoms užimti – užteko koleginio-aukštojo neuniversitetinio išsilavinimo. Tuo pasirūpino administracijos direktorius gegužės 14 d. pasirašydamas naują įsakymą. Įdomu tai, kad po to gegužės 22 d. Savivaldybės tinklalapyje pasirodė skelbimas dėl šio konkurso.

Todėl turbūt opozicijai ir kilo daug klausimas, kodėl Šilavoto seniūnijai reikia mažiau kvalifikuotų specialistų?  Dėl šio fakto jau kreiptasi į Valstybės tarnybos departamentą, planuojama kreiptis ir į Savivaldybės antikorupcijos komisiją.

Opozicijai užkliuvo ir Balbieriškio seniūnija. Pasak jų, Balbieriškyje seniūno etatas jau senai yra laisvas ir seniūno pavaduotoja dirba viena, nors Balbieriškio seniūnija – dvigubai didesnė. Kodėl neskelbiamas konkursas? Gal Balbieriškiui nereikia seniūno? O gal ši vieta, kaip Prienų Globos namų direktoriaus vieta,  kažkam saugoma?

Administracijos direktorius jau nepiktina – o stebina

Opoziciją stebina ne tik vis bandomas ir nepavykstantis pareikšti nepasitikėjimas administracijos direktoriui, bet ir jo tolimesni „darbai“. Paskutinysis – prašymas skirti virš 12 tūkst. Lt. ilgalaikiam turtui įsigyti ir ne tik išlaidų sąmatos neturėjimas, bet ir nesugebėjimas paaiškinti kam to reikia.

Užkliuvo ir mero taupymo planas, kuomet buvo pasiūlyta panaikinti autobusą važiuojantį iš Kauno į Prienus, pro Pakuonį. Tik Pakuonio seniūno dėka, kuris paruošė namų darbus ir paskaičiavo visus kaštus, autobusas žmonių dabar neveža tik iki kapinių arba iki seniūnijos ribos.

Anot R. Zablackienės, iki šiol dar nepaskaičiuotas ir naujos katilinės statybos naudingumas. Nei meras, nei administracijos direktorius, nei specialistai negali pasakyti, kokia bus prognozuojama šilumos kaina, pastačius taip trokštamą katilinę.

Internete vietos – jau nėra

Sudomino ir šilumos kainų konkursas, kuris kaip reikalauja įstatymai, paskelbtas viešųjų pirkimo tinklalapyje, tačiau į Prienų šilumos tinklų tinklalapį, kaip reikalaujama, nebuvo įkeltas. Pabandžius išsiaiškinti kodėl – niekas konkretaus atsakymo nepateikė. Tačiau iš nuogirdų girdėtas atsakymas, kad ši informacija – tiesiog – netilpo. Tai tik įrodo, kaip rimtai savivaldybės atstovai žiūri ir prieniečiams ypač svarbius klausimus.

J. Krikštolaitį stebina tai, kad nors pagal įstatymus savivaldybės komitetų balsavimai, išvados turi būti žinomos ir pateikiamos nė vėliau, negu likus valandai iki Tarybos posėdžio. Tarybos nariams ir merui šią informaciją tenka klausti ir aiškintis jau posėdžio metu. Nors jau informacinės technologijos tikrai nėra svetimos, o visi Tarybos nariai tikrai turi kompiuterius – tikrai nebūtų sunku, likus valandai iki posėdžio visą komitetų informaciją Tarybos nariams atsiųsti elektroniniu paštu. Meras per posėdžius neranda ir protokolų.

M. Butkevičiui, kaip Etikos komisijos vadovui, užkliuvo Tarybos narė R. Keturakienė, kuri turėdama nusišalinti nuo klausimo dėl dotacijų savo vadovaujamai įstaigai „MediCA klinika“ ji to nepadarė ir Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto vardu skyrė daugiau lėšų „MediCA“ klinikos prevencinei sveikatos programai.

Leonas Sakalavičius, kaip ir E. Visockas, panašu bus supainiojęs privačius interesus. Jis Būdamas Prienų krašto muziejaus direktorės pavaduotojas, išleistas neapmokamų atostogų, dirbo muziejaus Skriaudžių padalinyje už atlygį.

Opozicija, siekiant pagelbėti Prienų rajono savivaldybės gyventojams, pasiryžusi dirbti sunkiai ir dvigubu pajėgumu. Pasak jos narių – Etikos komisija tikrai turės ką veikti, o, pasak, M. Butkevičiaus – darbo tikrai bus, etikos pažeidimų segtuvas jau kaupiasi.

Mantvydas Prekevičius

1 thought on “Opozicija pasiruošusi dirbti stabiliai

  1. Nesutaikomi priešai kartu..? Ko nepadarysi dėl mylimo Prienų reajono… 🙂 🙂

Comments are closed.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close