Nusilenkė atminimui, kančiai ir darbams

Nusilenkti didžių kraštiečių: kalbininko, profesoriaus Jono Kazlausko bei jo bendramokslio, didžiojo Lietuvių tautos žodžio meistro Justino Marcinkevičiaus, atminimui ir darbams į jų amžino poilsio vietą Saulės  ir Antakalnio kapines liepos 31 dieną buvo nuvykę Birštono ir Prienų bibliotekų, muziejų darbuotojai, šių šviesuolių šeimų nariai ir artimieji bei tie žmonės, kurie rūpinosi jų atminimo įprasminimu. Savivaldybei atstovavo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius.

Ši išvyka buvo suorganizuota Seimo nario Andriaus Palionio iniciatyva ir lėšomis, į ekskursiją lydėjo jo padėjėja Valė Petkevičienė.

Pirmiausia buvo aplankyta profesoriaus J. Kazlausko amžino poilsio vieta Saulės kapinėse, padėta gėlių ir uždegtos atminimo žvakelės. Birštono sakralinio muziejaus vadovė, atliekanti muziejaus direktoriaus pareigas, Roma Zajančkauskienė  pakvietė visus bendrai maldai. Atrodo, ir pati gamta lietaus ašaromis apraudojo anksti iš gyvenimo išėjusį J. Kazlauską.

Eilėraščių posmus, kuriuose išaukštinamas žmogus, jo dvasia ir darbai, skaitė Anarsija Adamonienė, Stefutė Juršienė ir Aldona Milda Valatkienė.

Už prisiminimą ir pagerbimą dėkojo Jono Kazlausko brolis bei dukros Rasos vyras Gintaras Aleknonis.

Profesorius, žinomas kalbininkas, baltistas J. Kazlauskas  mirė paslaptinga mirtimi, kaip manoma, nuo KGB rankų. Pasak Prienų krašto muziejaus įkūrėjos, buvusios Jono Kazlausko studentės bei atminimo įamžinimo iniciatorės Antaninos Aleknavičienės, šiandien mes turėjome progą dar kartą nusilenkti jo atminimui, darbams, ilgesiui, kančiai, pažeminimui, jo meilei gimtajai kalbai ir žmonėms.

Antakalnio kapinėse, prie poeto Justino Marcinkevičiaus kapo, taip pat buvo sukalbėta malda, padėta gėlių ir uždegtos žvakės.

Poetui skirtus posmus skaitė A. Adamonienė, buvusi J. Kazlausko ir Just. Marcinkevičiaus bendramokslė, žinoma Prienų krašto poetė, nuoširdaus ir dvasingo žodžio meistrė Stefutė Juršienė ir Birštono „Bočių“ bendrijos pirmininkės  pavaduotoja Aldona Milda Valatkienė.

Nors šiek tiek lynojo, daugelis atvykusiųjų pasinaudojo proga aplankyti ir kitų žinomų žmonių, žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kapus, o taip pat ir Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko kapą.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close