Penktadienio vakarą į personalinę grafikos darbų parodą Birštono kurhauze pakvietė žinomas menininkas, Šiaulių universiteto profesorius, Menų fakulteto dekanas Vaidotas Janulis.

Svečią pristatė kurhauzo šeimininkas, Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis, pasidžiaugdamas, kad toks garsus ir įdomus menininkas sutiko surengti savo darbų parodą kurorte. Gerų žodžių apie savo buvusį dėstytoją negailėjo dailininkas, skulptorius Martynas Gaubas,  kurio kvietimu ši įdomi ekspozicija atkeliavo į kurhauzą. M. Gaubas sakė, kad profesorius labai atsakingai ir preciziškai kuria naujus darbus ir ieško vis kitokių atlikimo technikų. Tokių paveikslų, kokius  kuria gerbiamas V. Janulis, Lietuvoje daugiau nėra, nebent vienas kitas pabando. Juk tapybą ir grafiką derinti yra nauja ir mažai žinoma.

– Smagu, kad toks žmogus randa laiko atvažiuoti ir pristatyti savo naujausius darbus, – sakė M. Gaubas.

Jam pritarė ir Z. Vileikis, kurio manymu, visi eksponuojami paveikslai yra pedantiškai išbaigti ir profesionalūs.

Parodos autorius pasidžiaugė, kad jo darbų paroda surengta respektabilioje aplinkoje, kurhauze, kad į ją atėjo nemažai pažįstamų žmonių: menininkas M. Gaubas, gimnazijos mokytoja Iveta Montvydienė, Savivaldybėje dirbanti Roma Urbonienė ir pats kultūros centro direktorius Z. Vileikis. Visi šiauliečiai, dabar gyvenantys ir dirbantys Birštone.

V. Janulis pasakojo, kad kurorte buvo dar sovietiniais laikais. Birštonas labai pasikeitė ir išgražėjo, tačiau liko toks pats tylus, jaukus ir ramus.

Kalbėdamas apie savo darbus, menininkas pasakojo, kad net pats negali įvardinti, kokios temos vyrauja – fantastinės, mitologinės, vaizduojančios keistus gyvius, žuvis, žmones. Net ir paveikslų pavadinimai egzotiški ir mįslingi: „Fobijos“, „Skraidančios žuvys“, „Serfingas“, „Šeichas“, „Paskutinė vakarienė“ ir kt.

Kažką jauti, kažką matai ar įsivaizduoji, tačiau abejingas likti negali.

Atlikimo technika taip pat sudėtinga, eiliniam parodos lankytojui nelabai dar žinoma. Kaip paminėjo profesorius, čia naudojamos dvi technikos rūšys: šilkografija ir skaitmeninė spauda. V. Janulis paminėjo, kad kaligrafijos reikšmė grafikos kūriniuose vis dar neprarandama, o egzistuojančios klasikinės technikos sudaro  galimybę viską jungti. Anot menininko, technologijos greitai kinta, todėl pasidaro  įdomiau jas jungti tarpusavyje ir stebėti, kas iš to gaunasi.

Į parodos pristatymą atėjo ne tik birštoniečių, bet ir poilsiautojų, kuriems V. Janulis ir Z. Vileikis mielai viską pasakojo rusų kalba.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close