Pažintis su protėvių tėvyne

Nuo liepos 1 iki 26 dienos VĮ „Birštono tulpė“ stovyklauja, ilsisi, pramogauja ir mokosi lietuvių kalbos Rusijos šiaurės ir Sibiro lietuvių vaikai. Į  stovyklą susirinko lietuvių kilmės jaunimas, turintis kokių nors šaknų ar sąsajų su Lietuva. Juos į Birštoną atlydėjo ir kartu ilsėjosi suaugusieji: mamos, močiutės ar tėčiai.

Daugiausia stovyklautojų atvyko iš Sankt Peterburgo, Petrozavodsko, Medvežegorsko, Bratsko, Bamaulo, Ulan-Udės, Čitos lietuvių bendruomenių ir lituanistinių mokyklų. Stovyklos, kurią organizuoja Rusijos lietuvių taryba kartu su Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija, tikslas yra sudaryti galimybę pasimokyti lietuvių kalbos, susipažinti su Lietuvos kultūra ir etnokultūra bei turiningai praleisti laisvalaikį. Daug prie šio bendro projekto ir stovyklų organizavimo prisidėjo Sankt Peterburgo bendruomenės vadovas, profesorius Gintautas Želvys.

Dalis lietuviškas šaknis turinčių vaikų iš Karelijos dvi savaites stovyklavo Alantoje, o po to atvyko į Birštoną, o kita grupė iš karto atvyko į kurortą.

Birštone su Rusijos lietuvaičiais dirbo ir lietuvių kalbos mokė gimnazijos lituanistė Iveta Montvydienė, o kitu laiku su lietuviškomis tradicijomis, kultūra, menu ir papročiais supažindino mokytoja Nijolė Juozaitienė.

– Kasdien po dvi valandas mokomės lietuvių kalbos. Vieni vaikai neblogai mokėjo kalbėti, nes namuose irgi ši kalba neužmiršta, o kiti nemokėjo beveik nieko. Tačiau baigiantis stovyklai visi jau šį tą moka ir gali kalbėti, pasakyti kokį nors sakinį. Kiekvieno čia atvykusio šeimoje yra vienokių ar kitokių lietuviškų šaknų. Seneliai buvo likę nuo tremties laikų, kiti gyvenę kurį laiką Lietuvoje ir išvykę, o taip pat susituokę su kitos šalies piliečiais. Tačiau visi turi labai didelį norą pažinti savo antrąją tėvynę, sužinoti istoriją, pažinti kultūrą ir, be abejo, suprasti ir kalbėti lietuviškai, – pasakojo mokytoja I. Montvydienė.

Netrukus į pokalbį įsijungia ir iš Karelijos, Medvežegorsko atvykusios Jolanta ir Angelina, kurių senelis yra kilęs nuo Druskininkų, iš Gerdašių kaimo.

Mergaitės pasakojo, kad Birštone joms labai patinka, kad labai daug pamatė ir sužinojo apie Lietuvą. Jos porą savaičių stovyklavo Alantoje ir gavo sertifikatus, kad mokėsi lietuviškai. Be to, daug keliavo, pabuvojo Vilniuje, Trakuose, Anykščiuose, apsilankė Molėtų observatorijoje. Be to, jaunosios pašnekovės pasigyrė, kad bendrauja ir bendradarbiauja su Prienų mokykla. Jas lydinti teta ir mama Elina Radvilavičiusova (Radvilavičienė) sakė, kad jai didžiausią įspūdį paliko apsilankymas Kernavėje, kur tuo metu vyko kasmetinis festivalis.

Mokytoja N. Juozaitienė daugiausia laiko praleido su vaikais ir suaugusiaisiais organizuodama įvairius susitikimus, išvykas, pasakodama Lietuvos istoriją ir supažindindama su mūsų krašto tradicijomis ir papročiais. Ypač visiems patiko Rumšiškėse, kur galėjo pamatyti tikrą etnografinį kaimelį, dėvėtus mūsų protėvių apdarus ir naudotus apyvokos daiktus.

Pirmomis stovyklos dienomis svečius supažindino su miestu, aprodė lankytinas ir žymias vietas, surengė fotosesiją ant Vytauto kalno ir prie banginuko gėlyno.

O liepos 6-ąją, Valstybės dieną, jie jau mokėjo „Tautišką giesmę“ ir kartu su visais giedojo prie Vytauto paminklo. Tai nepakartojami įspūdžiai, sutvirtinantys ryšį su Lietuva.

Kadangi Birštone yra puikos sąlygos sportuoti ir aktyviai leisti laiką, buvo surengtos stalo teniso ir badmintono varžybos. Supažindindama su lietuviška kultūra, N. Juozaitienė buvo vaikus nusivedusi į kultūros centrą, kur šokių kolektyvo vadovė Virginija Bankauskienė juos papuošė tradiciniais lietuviškais kostiumais. Rusijos lietuvaičiams smagu buvo ne tik po gražų ir jaukų kurortą vaikštinėti, bet ir apsilankius sakraliniame muziejuje patiems išsikepti miesto simbolį banginuką.

– Veiklos turime labai daug. Vaikus viskas domina, daug klausinėja ir iš  tikrųjų matosi, kad jie domisi Lietuva. Nepaprastą įspūdį visiems paliko apsilankymas liepos 18 dieną Kaune vykusiame Pasaulio lietuvių bendruomenės  organizuotame užsienio lietuvių koncerte, skirtame Pasaulio lietuvių vienybės dienai bei S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui paminėti, – pasakojo N. Juozaitienė.

Šis momentas buvo svarbus ir dėl to, kad Birštone stovyklaujantis Ivanas Oparinas taip pat dalyvavo renginyje ir skaitė Maironio „Trakų pilis“. Ivanas nuolat dalyvauja vietos lietuvių bendruomenės kultūriniuose renginiuose, o praėjusiais  metais tapo Rusijos lietuvių konkurso, skirto Maironio jubiliejui, laureatu. Be to, tame koncerte Sankt Peterburgo ansamblyje dainavo ir Galina Mozūraitė, atlydėjusi į stovyklą anūkus.

N. Juozaitienė su grupe vaikų apsilankė prie paminklo S. Dariui ir S. Girėnui Ąžuolyne, pagerbė jų atminimą Tylos minute ir padėjo gėlių.

Besikalbant su stovyklaujančiais vaikais ir juos atlydėjusiais artimaisiais, susidarė įspūdis, kad  jiems čia labai patinka: puiki gamta, jaukumas ir ramybė,  draugiški bei malonūs žmonės. Be to, kada vaikai dalyvauja užsiėmimuose, suaugusieji turi puikias galimybes pasinaudoti mūsų sanatorijų teikiamomis paslaugomis.

Kalbintieji džiaugėsi, kad ir Savivaldybės merė nepasididžiavo ir juos aplankė, papasakojo apie Birštoną ir jo perspektyvas ir net suvenyrų padovanojo.

Atrodo, kad birštoniečių ir Rusijos kraštų lietuvių bendruomenių draugystė ateityje nenutrūks, o laikui bėgant tik stiprės. Glaudesnį bendradarbiavimą sunkina vizų rėžimas, kuris turėtų būti išspręstas.

Tiek suaugusieji, tiek vaikai džiaugėsi gražia gamta, geru oru, puikiais mokytojais ir įgytomis žiniomis apie savo antrąją tėvynę, apie kurią žinojo tik iš nostalgiškų artimųjų prisiminimų.

Baigiasi viešnagė ir pamokėlės Birštone. Pasak N. Juozaitienės, dar meno mokyklos dizaino studijos vadovė Vilma Krasauskienė išmokys pasigaminti įvairių suvenyrų. Tai bus puiki dovana namiškiams.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close