„Revuona“ į gyvenimą išleido dar vieną laidą (GALERIJA)

Pirmadienį, saulei krypstant į vakarus, Prienų Kristaus Apsireiškimo šventorius sužydo gražiausiomis gėlėmis. Tikrosios gėlės šįkart savo spalvomis bandė lenktyniauti su čia susirinkusiųjų apdarų margumu ir ryškumu.

Tą vakarą Prienų „Revuonos“ vidurinės mokyklos abiturientai sakralinėje aplinkoje gavo viduriniojo išsilavinimo atestatus. Rodos, tokius paprastus, šiek tiek spalvingesnius negu tuščias baltas popierius lapus. Tačiau, tas lapas – jų darbo įvertinimas. Tai įvertinimas, kurį visi įgyja per, rodos, tokį trumpą, o vaikų akimis beprotiškai ilgą brendimo laikotarpį.

Tai vieno gyvenimo etapo pabaiga, kito pradžia. Palikę vaikiškus žaislus, mokyklinius suolus, jie žengia į naują gyvenimą. Kiekvienas mokinys to ir laukia. Vieną dieną tapti suaugusiu ir gyventi tą smagų, įdomų, netikėtumų pilną gyvenimą. O šią dieną galų gale supranta, kad palikęs mokyklos suolą, paliko kur kas daugiau. Savarankiškas gyvenimas pilnas ne tik laisvės, grožio, pramogų. Jis pilnas ir darbo, vargo. Būnant vaiku galima dėl nieko nesukti galvos, išlėkti į mokyklą, mamai pasakius, kad jos gaminta košė neskani. Galima iki nakties žaisti lauke, nesukant  galvos, ar mama žino, kur mes esam. Galima neišmokti pamokos ir gauti teigiamą pažymį.

Tapę suaugusiaisiais suprantame, kad visa laisvė, džiaugsmas ir žaidimai – visa, ką turėjome, yra ne kas kita, o suaugusiųjų vargu uždirbta duona. Suaugę tampame ne tik atsakingi už save, tampame atsakingi ir už bendradarbius, už draugus, už artimuosius, už šeimą, kurią sukuriame. Tą košę, kurią valgėme patys, tenka paruošti sau ir savo vaikams. Sugaišus laiko, įdėjus į tą košę savo darbo. Vis tik yra svarbu išgirsti, ką vaikas pasakys apie ją.

„Revuonos“ abiturientai baigė savo mokymosi laiką. Dabar viskas priklausys nuo kiekvieno noro ir galimybių. Siekių ir laimės. Vieni pasuks į aukštąsias mokyklas,  studijų link, kiti galbūt norės jau anksčiau pradėti savarankišką gyvenimą, kurti šeimą.

Atestatų įteikimas bažnyčioje nustebino daugelį prieniečių. Visi įpratę atestatus priimti mokyklos aktų salėje, su pasirodymais, pasisakymais ir, žinoma, su vaišėmis. Tad nelabai įsivaizdavo, kaip tokią šventę galima perkelti į Dievo namus.

Iš tikrųjų tai buvo nuostabi šventė. Abiturientai, mokytojai, tėveliai gavo žymiai daugiau. Bažnyčia – vieta, kur kiekvieną aplanko dvasinė ramybė. Susirinkusiųjų veiduose nesimatė nei nuovargio, nei nuoskaudų, nei ašarų. Ramino ne tik sakralinė aplinka, ramino ir kultūrinė aplinka. „Revuona“ savo abiturientams, jų tėveliams bei svečiams padovanojo dar daugiau – tai, ką ne visi galime išgirsti, pamatyti. Vakarą savo žodžiais įkvėpė aktorė Virginija Kochanskytė. Vargonams aidint dainavo tarptautinių konkursų laureatė, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto vokalo specialybės dėstytoja Giedrė Zaicaitė (sopranas). Jai akompanavo pianistė Edita Zizaitė. Turbūt retas kuris savo gyvenime būtų radęs laiko ar būtų pasitaikiusi proga nueiti į jų koncertą. Turbūt retas muzikantas ar dainininkas gali iškilmes padaryti tokia iškilmingas. Tą vakarą muzikinis teatras persikėlė į Prienus. Ir jis buvo nemokamas. Pro atvertas bažnyčios duris muzika ir nuostabus balsas sklido užpildydami ne tik visą šventoriaus erdvę, bet ir gatvę. Šalia Nemuno krantų suskambo Bernardo Brazdžionio, Justino Marcinkevičiaus žodžiai. Jie skambėjo tokioje tyloje, kad net ploti buvo baugu. Nesinorėjo sutrikdyti ramybės auros,  pakibusios virš čia susirinkusiųjų.

Šį vakarą čia apsilankė ir valdžios vyrai. Per visus mokslo metus globodami, remdami ir aplankydami „Revuoną“ jie nepraleido šio šventinio vakaro. LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius, nors ir labai užimtas, rado laiko šį vakarą palaikyti abiturientus ir palinkėti jiems sėkmės. Jis pasveikino bei specialią dovaną įteikė Jurgitai Gusaitei, šių metų abitūros egzaminuose geriausiai pasirodžiusiai „šimtukininkei“ revuoniškei. Jis taip pat džiaugėsi galėdamas paskatinančiais žodžiais palydėti abiturientus į jų naują gyvenimo etapą. Abiturientus pasveikino ir LR Seimo narys Andrius Palionis. Bažnyčios skliautuose nuskambėjo ir Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Algio Marcinkevičiaus sveikinimai. Jis perdavė ir mero Vyto Bujanausko žodžius, skirtus šiam iškilmingam vakarui.

Ne mažiau iškilmingai jautėsi ir „Revuonos“ direktorė Ilona Balčiukynienė. Šiek tiek pailsėjusi nuo darbų mokykloje, nuo reorganizacijos, ji neslėpė šypsenos.

Aktorė V. Kochanskytė, visą vakarą dalijusi poetų mintis, linkėjo ir meilės. Bet svarbiausia – svajoti. Svajonėmis einame į priekį. Šį vakarą paskutinieji „Revuonos“ abiturientai pasinėrė į kiekvieno vaiko svajonę – būti suaugusiais.

Vakaras baigėsi, margaspalvių gėlių jūra pajudėjo tolyn. Pasitikdamos saulėlydį tos margaspalvės gėlės paskutinį kartą apsikabins ir visam gyvenimui išsiskirstys į skirtingas puses. Tik likimas spręs, ar jos visos dar bent kartą sugrįš ten, kur susitiko. Aišku tik viena – jau niekada nebebus taip, kaip buvo. Gyvenimas eina tik į priekį.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close