Problemos, aktualios abiem šalims

Prienų „Žiburio“ gimnazija nuo 2009 metų bendradarbiauja su Lenkijos Chojnos miestelio 1-ąja gimnazija. Abiejų mokyklų mokytojai ir mokiniai kartu parengė jau tris projektus. Praėjusią savaitę Prienų rajono savivaldybės vadovai ir administracijos skyrių specialistai susitiko su ketvirtojo projekto „Europa arti: viltys ir baimės“ dalyviais ir partneriais iš Lenkijos ir „Žiburio“ gimnazijos.   

Projektas vyko birželio 22-27 dienomis. Jame dalyvavo 10 mokinių ir 2 mokytojai iš Lietuvos (projekto koordinatorius Lietuvoje Artur Hovakimyan, mokytojai Emma Valūnienė, Dalia Šklėriūtė, Roma Ruočkienė ir gimnazijos direktorė Irma Šneiderienė) ir 10 mokinių bei 2 mokytojai iš Lenkijos Chojos miestelio.

Ketvirtojo projekto tema „Europe locally: hopes and fears“ (Europa arti: viltys ir baimės“). Pasirinkdami aktualią jaunimui temą projekto partneriai gvildeno ir aktualizavo jaunimo užimtumo, darbo ir laisvalaikio mažuose miesteliuose, tokiuose kaip Prienai ir Chojna, klausimus.

Prienų „Žiburio“ gimnazijos gimnazistai ir mokytojai projektui pradėjo ruoštis nuo gegužės pradžios. Gimnazistai atliko apklausą apie jaunų žmonių užimtumą, laisvalaikį, viltis ir baimes. Svarbiausi kelti klausimai: kodėl jie išvyksta svetur, palieka savo gimtuosius miestus, ko bijo ir ko nori, ką jie gali gero nuveikti ir padaryti savo šalyje.

Per projekto dienas dalyviai užsiėmė įvairia veikla. Jie rengė pristatymus apie savo atliktus darbus, savo miestus ir mokyklas, savo nuomones atvaizdavo plakatuose, nuotraukose. Taip pat buvo ekskursijose Vilniuje, LR Seime, Birštone ir, žinoma, Prienuose bei jo apylinkėse. Daug kalbėta, diskutuota, išryškinti abiejų šalių mažų miestelių jaunimo gyvenimo skirtumai ir panašumai. Diskusijose mokiniai dalijosi mintimis, siūlė problemų sprendimo būdus.

Vieną iš projekto užimtumo dienų projekto dalyviai susitiko ir diskutavo su Prienų rajono savivaldybės ir administracijos vadovais. Susitikime-diskusijoje dalyvavo rajono meras Vytas Bujanauskas, administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas, Investicijų skyriaus vedėjas Vytautas Griauslys, Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyr. specialistas Adomas Kubilius.

Susitikimo metu rajono savivaldybės vadovai ir specialistai iš abiejų šalių gimnazistų sulaukė daug įvairių jaunimui aktualių klausimų: ar yra organizacijų ir įstaigų, kurios Prienuose padeda jauniems žmonėms rasti darbo? kokios galimybės jaunimui save realizuoti, tobulinti savo įgūdžius ar užsiimti mėgstama veikla? kodėl mieste nerengiamos jaunimo diskotekos? ką daro vietinė valdžia, kad jauni žmonės norėtų ir liktų tokiuose mažuose miesteliuose, kaip Prienai, o išvažiavę studijuoti, grįžtų atgal? kuo konkrečiai vykdomoji valdžia padėjo Prienuose įsikūrusiai jaunimo organizacijai? kaip padeda mokytojams, kuriems dėl mokyklų reorganizacijos gresia nedarbas? Gimnazistams ypač aktualu buvo sužinoti, koks bus Prienų „Žiburio“ gimnazijos bendrabučio, po kurio stogu glaudžiasi ir Prienų jaunimo klubas, likimas ir kokia nauda būtų savivaldybei, jeigu jis būtų uždarytas. Apie naudą nė vienas iš savivaldybės atstovų negalėjo nieko konkrečiai atsakyti, galima buvo suprasti, kad pagrindė priežastis – finansinė, tačiau gimnazijos direktorė nuramino Jaunimo klubo narius, pažadėjusi suteikti patalpas „Žiburio“ gimnazijoje.

Atsakydamas į klausimą dėl grėsmių mokytojams netekti darbo Švietimo skyriaus vedėjas R Zailskas paminėjo keletą problemos sprendimo būdų: „Vienas iš būdų – mokytojams po truputėlį mažinti krūvį, kad daugiau jų galėtų dirbti, varijuoti su ugdymo planu, derinant pamokas, ir pats nemaloniausias dalykas – tai pasakyti mokytojams: deja, kitais metais jūs neturėsite darbo“.

Diskusijoje su projekto dalyviais išryškėjo nemažai problemų ir galimybių, apie kai kurias Prienų jaunimas net ir nežinojo.

Savivaldybės administracijos Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyr. specialistas A. Kubilius paaiškino, kad Prienų rajono savivaldybės taryboje buvo patvirtintas 2013-2018 m. jaunimo problemų sprendimo planas, kuriame numatytos gairės, kaip mažinti jaunimo nedarbą. Mero V. Bujanausko teigimu, šio išdavoje gimė kreipimasis į Sveikatos apsaugos ir darbo ministeriją, kad ši paruoštų jaunimo užimtumo programą ir gaires ateičiai. Pasak politikų, savivaldybėje yra jaunimo organizacijų, visuomeninių organizacijų, Prienų asociacija Jaunimo klubas, kur nišą gali rasti veiklusis jaunimas, gerai besimokantiesiems padėti gali speciali studentų rėmimo programa. Anot kalbėjusiųjų, rajone vyksta pakankamai daug meninės pakraipos vasaros stovyklų, kuriose gali dalyvauti kūrybiški vaikai. Sportuojantieji gali naudotis įrengtais ir rengiamais sporto aikštynais mieste ir seniūnijose.

Kalbėdamas apie jaunimo laisvalaikio užimtumą, administracijos direktorius A. Marcinkevičius suabejojo, ar kažkas šiuo metu galėtų pasakyti receptą, ką reikėtų daryti, kad jaunimas prasmingai leistų laiką. Prieš dvidešimt metų tokių klausimų net nekildavo. Jo nuomone, priežastis yra motyvacijos dirbti, mokytis, sportuoti stoka, ir tokia problema matoma visoje Lietuvoje. Nepaisant to, direktorius pasidžiaugė aktyviu jaunimu, kuris nebijo diskutuoti ir polemizuoti su politikais, drąsiai reiškia savo mintis ir kritiką. Viename iš susitikimų-debatų su kandidatais į LR Seimą praėjusiais metais aktyviausieji rajono mokyklų mokiniai ne vieną politiką privertė pasijusti nepatogiai.

Diskusijos metu Lenkijos Chonos 1-osios gimnazijos delegacijos vadovas pastebėjo, kad tokios pačios problemos, kaip ir Prienuose, egzistuoja ir jų mieste: jaunimui trūksta užimtumo, diskotekų organizavimas taip pat buvo nutrauktas dėl probleminio jaunimo elgesio bei finansavimo saugumui užtikrinti trūkumo, jaunuoliai baigę mokyklą dažnai išvyksta į užsienį mokytis ir dirbti.

Svečias teigė nemanantis, kad yra labai blogai, kai jauni žmonės išvyksta, pamato, išmoksta ir sugrįžę taiko savo žinias bei gebėjimus tokiuose mažuose miesteliuose. Deja, juose nėra, ką veikti, todėl sugrįžę ilgam nepasilieka, netrukus vėl išvyksta. „Reikia užimti jaunimą taip, kad jis neturėtų galimybės leisti laiką beprasmiškai ar chuliganiškai. Pas jus daug sportuojančio jaunimo“, – nuostabą, pamatęs, kad dauguma Prienuose sportuoja lauke, dažniausiai žaidžia krepšinį, išsakė svečias.

A. Marcinkevičius paminėjo, kad Prienų rajono savivaldybė turi krepšinio komandą, kuri dalyvauja aukščiausioje šalies lygoje, ir 2012-2013 metų sezone, kada vyko varžybos Prienuose, nebuvo užregistruotas nė vienas nusikaltimas. Be to, jaunimui yra galimybė vykdyti plačią veiklą socialinėje srityje. „Turime labai daug senyvo amžiaus žmonių, neįgaliųjų. Ta veikla prasminga: jūs patys išmoktumėte mylėti žmogų tokį, koks jis yra, be to, atliktumėte labai gerą darbą ir suprastumėte, kokioje aplinkoje mes gyvename. Tai padėtų jums daug geriau suprasti vyresnius žmones“, – sakė jis.

„Šiandien, norint Vakarų Europoje ar kur toliau studijuoti geresniuose universitetuose arba įsidarbinti, vienas iš reikalavimų yra savanorystė, dalyvavimas savanoriškoje veikloje. Tai ne tik būdas išsiauklėti, mylėti žmogų tokį, koks yra, bet ir tam tikras indėlis į jūsų ateitį. Šiandien mes turime daug žmonių, kuriems reikia mūsų paramos“, – administracijos direktoriaus mintis papildė svečių vadovas.

Bendradarbiaujančių šalių projekto partnerių susitikimas su rajono vadovais ir specialistais abiem pusėms paliko malonų įspūdį. Lenkijos Chojna miestelio gimnazistų ir juos lydinčių mokytojų delegacijos vadovas džiaugėsi Chojnos 1-osios ir „Žiburio“ gimnazijų draugyste, besitęsiančia jau ketvertą metų. Palyginus su kitais bendradarbiavimo partneriais, kuriuos turi lenkai, tai yra ilgiausiai trunkanti  projektinė veikla. Atsisveikindami svečiai padėkojo už malonų priėmimą, o rajono merui įteikė atminimo suvenyrą.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close