Laiškas redakcijai. „Europos jaunimo baimės ir viltys“

Jau penktus metus Prienų „Žiburio“ gimnazija bendradarbiauja su Chojnos mieste esančia mokykla (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr. 1 w Chojnie). Birželio 22-27 dienomis mes, moksleiviai iš Lietuvos ir Lenkijos, diskutavome, dirbome grupėse, kūrėme naujas jaunimo užimtumo strategijas, išsakėme savo baimes dėl ateities. Šių metų projekto tema – „Europa arti: baimės ir viltys“.

Mūsų mokyklos atliko apklausas, kurios parodė, jog opiausia problema yra jaunimo nedarbas ir užimtumo stoka. Pavyzdžiui, tokiuose mažuose miesteliuose kaip Prienai ar Chojna jaunimas neturi galimybių save realizuoti, tobulinti savo įgūdžius ar užsiimti mėgstama veikla. Taip pat buvome susitikę su Seimo nariais A. Palioniu ir V. Kamblevičiumi. Kalbėjome apie tą pačią problemą – jaunimo užimtumą mažuose miesteliuose. Kitą dieną turėjome susitikimą-diskusiją su Prienų rajono meru V. Bujanausku, švietimo skyriaus vedėju R. Zailsku, administracijos direktoriumi A. Marcinkevičiumi. Susitikime taip pat dalyvavo Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyr. specialistas A. Kubilius.

Kaip ir visoje Europoje, taip ir Baltijos šalyse jaunų žmonių nedarbas valdžios problemų sprendimų sąrašuose pažymėtas dideliu klaustuku, iš lėto įgyvendinami įvairūs projektai, rašomi nauji. O tuo metu universitetuose ruošiami puikūs specialistai, kurie, deja, ieškodami geresnės ateities ir siekdami karjeros aukštumų išvyksta darbo ieškoti svečiose šalyse. Galvodami ne tik apie jaunų žmonių, bet ir apie valstybės gerovę, siūlome daugiau dėmesio skirti ekonomikos augimui ir naujų darbo vietų kūrimui, kurti jaunimo darbo centrus mažesniuose miesteliuose, kad  paaugliai suprastų, jog energingam, pozityviam jaunimui darbo gimtame mieste visada atsiras.

Didžiausia bendra mūsų viltis – šviesi ateitis. Dabar dar nesame tikri dėl to, kokius ir kaip egzaminus reikės laikyti, kur pavyks įstoti ir kaip gyvensime vėliau. Tačiau tikimės, jog ilgainiui jaunimo užimtumas didės, motyvacija veikti ir kurti augs, o gyventi mažuose miesteliuose bus malonu ir gera. Todėl dabar labiausiai norime būti užtikrinti dėl savo išsilavinimo naudos ateityje, ar pavyks rasti darbą, laimingai gyventi gimtoje šalyje, ar pavyks išsaugoti valstybingumą, tradicijas ir įskiepyti jas ateinančioms kartoms.

Visa tai dabar priklauso tik nuo mūsų, nuo kiekvieno gyventojo, kuris svajoja apie geresnius laikus, kai nesvarbu, iš kur tu – iš didmiesčio ar mažo miestelio, kai galimybės mokytis ir mokyti kitus visoje šalyje vienodos. Norime parodyti, jog jauni žmonės domisi, kuria ir siekia gėrio ne tik sau, bet ir kitiems. Dalyvaudami tokiuose projektuose, kaip šis, stengiamės išspręsti būtiniausius klausimus, rasti geriausius sprendimus. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie mūsų visų ateities kūrimo.

 

Projekto dalyviai gimnazistai 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close