Prie Lietuvos mezgėjų žinomumo pasaulyje prisideda ir prieniškės

Prieš aštuonerius metus trys draugės Danutė, Akvilė ir Sandra sukūrė išskirtinį mezginių verslą, pavadinusios jį „Mezgimo akademija“, kuris dabar, tik jau „The Knotty Ones“ vardu, žinomas ko ne visame pasaulyje. Šiuo metu pagrindinis įmonės biuras įsikūręs Vilniuje, jo vadovės gyvena Vilniuje ir Niujorke, o Prienuose yra logistikos centras, kuriame dirba dvi jaunos mūsų krašto moterys Marina ir Ingrida.

Idėją parsivežė iš Balio

Įmonės įkūrėjos, kurias suvedė bendri mokslai ir kelionės, viešėdamos Balyje susižavėjo vietinių amatininkų kuriamais dirbiniais. Taip gimė idėja „prikelti“ ir lietuvišką amatą – mezgimą. Kodėl mezgimas? Todėl, kad merginos pasigedo šiuolaikinei moteriai sukurtų modernių, estetiškų, natūralių rankų darbo megztinių, tokių, kuriuos mielai nešiotų pačios, kurie būtų numegzti iš storų siūlų ir primintų močiučių megztus. Ko nerado, tą ir nusprendė įgyvendinti.

Dar viena įgyvendinta idėja – įmonėje įdirbinti ne tik didmiesčiuose, bet ir atokiuose Lietuvos regionuose gyvenančias moteris. Mezga ir jaunos, vaikus auginančios moterys, ir vyresnės, kurioms regionuose sunku susirasti darbą. Vienos dirba visu etatu, kitos – dalį dienos. Iš pradžių visi megztiniai buvo mezgami tik rankomis. Šiuo metu pirkėjams siūlomi dviejų linijų gaminiai – megzti rankomis ir pusiau mašinomis.

Visi gaminiai susiję su Lietuva

Šiuo metu mezga per keturiasdešimt įvairiuose Lietuvos regionuose įsikūrusių moterų, net dešimt jų gyvena Prienų krašte.

Pasaulį užkariaujantys megztiniai pavadinti lietuviškais vardais. Pirmieji buvo pavadinti įmonės kūrėjų draugų vardais, vėliau atsirado „Barbora“, primenanti Barboros Radvilaitės suknelių stilių, „Jūra“ su į Baltijos bangas panašiomis pynėmis, „Pieva“, „Laumė“, „Milda“, „Laimė“, „Delčia“, Preila“, „Nida“ ir kiti. Tik megztinio „Širdžių daužytojas“ pavadinimas turi romantišką bei liūdną ar linksmą (pagal asmeninę situaciją) istoriją. Suteikiant megztiniams lietuviškus pavadinimus klientams papasakojama ir apie mūsų kraštą. Lietuvybė atsispindi ir megztiniuose panaudotuose senuosiuose raštuose, ornamentuose, spalvose.

Kol kas mezgami tik moterims ir vaikams skirti drabužiai, tačiau jau netrukus bus pristatyti ir megztiniai vyrams.

Nors įmonė vadinasi „Mezgimo akademija“, pasaulyje ji žinoma „The Knotty Ones“ vardu, nes net 95 proc. produkcijos eksportuojama į pusšimtį pasaulio šalių, o daugiausiai pirkėjų užsakymų sulaukiama iš Australijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Suomijos, Vokietijos, Šveicarijos, Kinijos, PAR, Japonijos.

Lietuviškas prekės ženklas ne kartą buvo atsidūręs mados pasaulyje populiariuose leidiniuose „Vogue“, „Elle“, „Instyle“, „The Guardian“ ir „The Telegraph“.

Medžiagų ir gaminių tarpinė stotelė – Prienai

Balbieriškietė Marina buvo pirmoji „Mezgimo akademijos“ mezgėja, pradėjusi dirbti dar 2013 m. pabaigoje. Prieš keletą metų prie komandos prisijungė prieniškė Ingrida. Dabar jos yra gamybos ir kokybės specialistės, kurios atrenka naujas mezgėjas ir rūpinasi, kad mezgėjos nepritrūktų siūlų, kad megztiniai laiku pasiektų užsakovus.

Marina ir Ingrida pasakojo, kad su po visą Lietuvą išsibarsčiusiomis mezgėjomis ir įvairiose pasaulio šalyse gyvenančiais užsakovais bendrauja per siuntų tarnybas. Kurjeriai iš Prienų paima siūlus, tikslias gaminio schemas, reikalingus priedus, virbalus ir nuveža mezgėjoms. Tokiu pat būdu jau numegzti megztiniai grįžta į Prienus ir, patikrinus kokybę, iškeliauja pas užsakovus.

Priklausomai nuo mezginio sudėtingumo ir mezgimo spartos, patyrusi mezgėja megztinį numezga per 10–30 valandų.

Marina ir Ingrida nuolat ieško naujų mezgėjų, nes užsakymų daugėja. Tačiau, moterų teigimu, tai nėra taip paprasta, nes megzti reikia labai kruopščiai, pagal pateiktus reikalavimus, užsakymus įvykdyti per numatytus terminus, kad megztinis laiku pasiektų užsakovą.

Klientai prisideda prie mezgėjų svajonių išsipildymo

Pasak „The Knotty Ones“ darbuotojų, kviečiama, kad pirkėjai padėtų išsipildyti jų dėvimą megztinį ar aksesuarą numezgusios moters svajonei.Pirkėjams yra papasakojamos moterų gyvenimo istorijos, jų svajonės, kurių jos nesiryžta įgyvendinti arba tam neturi pinigų. Pirkėjai gali skirti10 ar daugiau eurų sumą. Šie pinigai atitenka konkrečios svajonės įgyvendinimui. O svajonės būna įvairiausios. Išsipildė vienos mezgėjos svajonė išmokti vairuoti automobilį ir įsigyti vairuotojo pažymėjimą, kita baigė kompiuterinio raštingumo kursus, trečiai buvo padovanotas elipsinis treniruoklis…

Darbuotojų teigimu, ši graži akcija įgyvendinama dar tik antrus metus, o prie svajonių įgyvendinimo prisideda maždaug kas ketvirtas pirkėjas.

Kad pirkėjai pasitikėtų įmonės vadovėmis – neįtartų, kad jos pinigus renkasi sau, pirkėjams parodomos nufilmuotos svajonių įgyvendinimo akimirkos.

Kuria tvarią madą

Kuriant drabužius nesivaikoma madų, megztiniai yra nepavaldūs laikui – kokybiški ir ilgaamžiai, kuriuos, tinkamai prižiūrint, galima dėvėti ne vienerius metus.

Dauguma siūlomų megztinių modelių jau mezgami šešerius ar septynerius metus ir yra populiarūs, todėl neketinama atsisakyti, tačiau pasiūloma naujų spalvų. Nekuriamos kolekcijos, todėl mados tendencijos taip pat neaktualios, tačiau rudenį ir pavasarį pirkėjams pasiūloma naujų gaminių.

Daug dėmesio skiriama spalvoms. Visos jos ramios, santūrios, paimtos iš gamtos.

Idėjas modeliams sugalvoja pačios įmonės įkūrėjos, o jas apibendrina ir išgrynina JAV ir Lietuvoje gyvenančios dizainerės.

Lietuviams kol kas atrodo, kad mokėti kelis šimtus eurų už megztinį yra per daug. Tačiau užsienyje vis daugiau žmonių renkasi tvarų gaminį, žinodami, kas jį gamino, būdami tikri, kad darbuotojai nebuvo išnaudojami, kad auganti avis nebuvo žalojama, o vilnos perdirbėjai dirba ekologiškai ir turi tai patvirtinančius visus reikiamus sertifikatus.Verslas prisideda ir prie taršos mažinimo, nes gaminama ne pramoniniu būdu, bet daugiausia rankomis arba nedidelėse šeimos mezgyklose.

Pasak įmonės darbuotojų, jų įmonė kol kas gali save vadinti etiška, žengiančia tvarios įmonės link.

Megztiniai mezgami iš natūralių avių arba alpakų vilnų, medvilnės, be jokios sintetikos. Pasak darbuotojų, natūralumu dabar mažai kur išsiskirsi. „The Knotty Ones“ iš daugybės kitų pasaulinių prekių ženklų išsiskiria tuo, kad pirkėjams siūlo beveik vien tik megztinius ir dėl to yra labiau pastebima, o pasakodami mezgėjų gyvenimo istorijas, stengiasi klientą priartinti prie gamintojo.

Pusės milijono eurų parama

Trijų draugių sukurtą verslą – gilias tradicijas turintį amatą mezgimą ir naujovišką požiūrį į jį, kai vienoms moterims megztiniai tampa šiuolaikiškais drabužiais, kitoms – pragyvenimo šaltiniu, pernai pastebėjo ir rizikos kapitalo fondas bei verslo angelai, investavę pusę milijono eurų.

Tai kol kas didžiausia suma kada nors Lietuvoje investuota į mados prekių ženklą.

Lietuviškam prekės ženklui „The Knotty Ones“ buvo skirta nominacija „Už įdomiausius smulkaus verslo projektus“.

Įmonės komanda džiaugiasi ir didžiuojasi, kad buvo patikėta jų idėja bei noru ją įgyvendinti.

Gauta investicija naudojama socialiniam verslo modeliui plėtoti bei naujoms rinkoms plėsti.

„Gal ir jūs mėgstate megzti, norite užsidirbti ir prisidėti prie „The Knotty Ones“ idėjų įgyvendinimo? Susisiekite su mumis“, – ragino Marina ir Ingrida.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close