Prie Prienų meno mokyklos vairo – nauja direktorė

Vasario 1 d. Prienų meno mokyklai pradėjo vadovauti konkursą direktoriaus vietai užimti laimėjusi ilgametė Jiezno muzikos mokyklos vadovė Aida Pūraitė-Jankauskė. Jos manymu, turėtų ateiti toks laikas, kai Lietuvoje, kaip ir kai kuriose užsienio šalyse, grojimas vienu ar kitu muzikos instrumentu bendrojo ugdymo mokyklose ar universitetuose taps privalomu.

Džiaugiasi vėl tapusi Prienų meno mokyklos dalimi

Pasak Aidos, dalyvauti konkurse ją paskatino permainų siekis darbinėje veikloje. Prisidėjo ir praktiškumas – norint pasiekti darbo vietą Jiezne tekdavo nuvažiuoti nemažą atstumą, o Prienai yra gerokai arčiau nuo Kauno, kur šiuo metu gyvena.  

„Aišku, šiek tiek gaila palikti Jiezną, nes Jiezno muzikos mokyklos bendruomenė labai puiki, draugiška, mokytojai atsidavę savo darbui ir mokiniams“, – paklausta, ar negaila palikti Jiezno, kalbėjo Aida.

Tačiau, jos teigimu, atstumas nuo Prienų iki Jiezno yra sąlyginai nedidelis, rajono meno ir muzikos mokyklos tęsia ilgametes bendradarbiavimo tradicijas, todėl nesijaučia labai nutolę vieni nuo kitų.

Prienai – Aidos gimtasis miestas. Čia ji užaugo, baigė Prienų meno mokyklą, čia gyvena jos tėvai, čia mokytojavo ir seneliai, tad ryšys su Prienais visada buvo ir yra labai artimas.

Tolimesnį profesinį kelią Aida rinkosi paskatinta Prienų meno mokyklos mokytojos Danguolės Kolpakovienės. Kadangi mokslai sekėsi gerai, įstojo į J. Gruodžio konservatoriją Kaune, vėliau tęsė bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur mokėsi garsaus Lietuvos smuikininko Vilhelmo Čepinskio smuiko klasėje. Baigusi Muzikos akademiją nutarė šiek tiek pakeisti studijų kryptį – VDU Žurnalistikos katedroje baigė Viešosios komunikacijos magistro studijų programą.

Tačiau muzika visada buvo šalia, nesinorėjo visai nuo jos nutolti, tad pradėjusi dirbti mėgstamą muzikos mokytojos darbą Kaune, vėliau Prienuose ir Jiezne, Aida visai netikėtai sulaukė pasiūlymo laikinai vadovauti Jiezno muzikos mokyklai. Po dešimtmečio laikino vadovavimo šiuo metu prasidėjo dar vienas naujas ir, kaip tikisi Aida, įdomus profesinis etapas.

„Džiugu, kad Prienų meno mokykla turi ne tik naujas gražias patalpas, bet ir gilias tradicijas, gerą aurą, čia dirba profesionalūs ir savo darbą išmanantys kūrybingi mokytojai, tad džiaugiuosi galėdama vėl būti jos dalimi, tačiau kartu jaučiu ir didelę atsakomybę“, – kalbėjo naujoji Prienų meno mokyklos vadovė.

Planuose – renginiai ir koncertai, plėtra ir naujos programos

Pasak Aidos, Prienų meno mokykla yra pagrindinė Prienų vaikų meninio ir muzikinio ugdymo „kalvė“, todėl norisi, kad būtų sudarytos kuo palankesnės sąlygos mokinių talentams skleistis, o tam svarbu išsiaiškinti bendruomenės siekius ir poreikius.

„Dalijamės idėjomis, atsiradus galimybėms organizuosime tradicinius rajono, respublikinius renginius ir koncertus. Esame aptarę bendradarbiavimo galimybes su kai kuriomis regiono meno ir muzikos mokyklomis, Kauno J. Naujalio muzikos gimnazija. Planuojame periodiškai atnaujinti instrumentų ir mokymo bazę, turime svajonę plėstis ir naudingai pritaikyti turimas papildomas patalpas, kuriose būtų galima įkurti fotografijos, garso įrašų studijas“, – ateities planus vardijo direktorė.

Tęsiant pradėtus mokyklos įrengimo darbus ir toliau bendradarbiaujant bei padedant Savivaldybės administracijos darbuotojams, po truputį jau planuojami remonto darbai, kuriems galima išnaudoti karantino laikotarpį. 

Vadovė sako, kad atsižvelgiant į mokyklos galimybes ir bendruomenės poreikį, norėtųsi įsteigti ir papildomų programų, pvz., kompozicijos, mušamųjų klases, padidinti muzikavimo papildomais instrumentais pasirinkimo įvairovę, o ateities svajonė – turėti ir platesnę, ne vien muzikos ir dailės meno šakų, sintezę mokykloje.

Neformalusis vaikų švietimas nenutrūko ir per karantinus

Kaip ir visos ugdymo įstaigos, neformaliojo švietimo mokyklos su pačiais didžiausiais karantino iššūkiais susidūrė dar pavasarį. Pasak direktorės, šiuo metu visi turi sukaupę patirties organizuojant ugdymo procesą nuotoliniu būdu, smagu, kad rajone neformalusis vaikų švietimas nenutrūko per visą pandemijos laikotarpį, nes tai yra svarbu ir vaikų savijautai, ir saviraiškai. Direktorės teigimu, didžiausios kliūtys – technologinės, tačiau gelbsti mokytojų kūrybiškumas, lankstumas ir, žinoma, tiesioginė ir nepamainoma tėvelių pagalba.

„Nors labai trūksta galimybės mokytis ir koncertuoti gyvai, gyvo kontakto su vaikais pamokose ir vieniems su kitais, tačiau tikimės, kad nuotolinis darbas mūsų labai nenutolins. Bendraujame su kolegomis, išnaudojame galimybes dalyvauti tarptautiniuose ir respublikiniuose nuotoliniuose konkursuose ir festivaliuose, džiaugiamės mokinių laimėjimais – karantinas nesudaro kliūčių mokiniams ir mokytojams demonstruoti profesinius pasiekimus“, – pasakojo A. Pūraitė-Jankauskė, kurios vadovaujamoje mokykloje mokosi 250 mokinių, dirba 24 mokytojai.

Direktorė pasidžiaugė, kad pastaruoju metu konkursuose ir festivaliuose laurus skina mokyklos akordeonistai, pianistai, stygininkai, dailininkai – vien vasarį sulaukta daugiau nei 10 laureatų diplomų. Šiuo metu vyksta virtualus mokyklos bendruomenės festivalis „Karantinas linksmai“, kuris, tikimasi, padės pakelti nuotaiką, gerą ūpą ir mokymosi motyvaciją.

Vaikams – didelės pasirinkimo galimybės

Kalbėdama apie šių dienų neformalųjį švietimą, Aida sakė, kad vaikai turi dideles pasirinkimo galimybes, gali išbandyti save ir pasirinkti širdžiai artimas veiklas. Ji tiki, kad ateis toks laikas, kai, suvokiant meninio ugdymo naudą, Lietuvoje, kaip ir kai kuriose užsienio šalyse, grojimas vienu ar kitu muzikos instrumentu bendrojo ugdymo mokyklose ar universitetuose taps privalomu.

Pasak direktorės, mokykloje siūlomos programos leidžia pasirinkti, kuria kryptimi – profesine ar labiau mėgėjiška – norima keliauti ir, atsižvelgiant į mokinių poreikius bei gabumus, gali pasiūlyti atitinkamą dėstomų dalykų branduolį.

„Tačiau turime suvokti, jog mes esame ne laisvalaikio būrelis, o formalųjį švietimą papildanti mokykla su tam tikrais programiniais reikalavimais, ir smagu, kad dauguma tėvelių, suprasdami vaikų meninio ugdymo svarbą ir įtaką jų augančios asmenybės, kultūrinio akiračio formavimuisi, atveda vaikus į mokyklą ir patiki juos mūsų mokytojams. Na, o mokytojų pagrindinis tikslas yra sudominti vaikus dėstomu instrumentu, „užkrėsti“ meile muzikai ir dailei. Žvelgiant vaiko akimis, tam didžiausią įtaką dažnai turi net ne pasirinktas vienas ar kitas instrumentas, o paties mokytojo asmenybė ir galimybė prisiliesti prie meno apskritai“, – įsitikinusi Aida.

Laisvalaikiu – kelionės, knyga ir smuikas

Aida tikisi, kad ir po vieno ar daugiau dešimtmečių meno mokykla, kaip ir iki šiol, bus Prienų kultūrinio švietimo židiniu, kuris prisidės prie kultūringos ir išsilavinusios ateities visuomenės auginimo, čia atrasti talentai garsins Prienų kraštą platesniuose meno vandenyse, o baigusieji šią mokyklą, nesvarbu, kokia bebūtų jų ateities profesija, visuomet prisimins ją su meile ir noru paimti į rankas dailininko teptuką ar muzikos instrumentą.

Aida sako, kad pati muzikuoja visada esant galimybei, tiesa, šiuo metu labiau mėgėjiškai. Ne taip seniai ji su Prienų rajono meno ir muzikos mokyklų mokytojais susiburdavo į kamerinį ansamblį, pasirodydavo įvairiuose renginiuose. Tikisi, kad pasibaigus karantinui ši graži tradicija bus atgaivinta. Prienų meno mokyklos direktorės kėdę dar vis besipratinanti Aida sakė, kad laisvalaikiu labai mėgsta keliauti, skaityti, dalyvauti „protmūšiuose“, žaisti stalo žaidimus ir, aišku, paimti į rankas smuiką.  

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close