Pereinamasis „Revuonos“ prizas iškeliavo į Joniškį

Lapkričio 16 d. Prienų KLC karaliavo liaudiškas šokis – čia vyko XV respublikinis senjorų liaudiškų šokių kolektyvų konkursinis festivalis „Revuona“. Festivalyje jau yra dalyvavę kolektyvai iš 16 Lietuvos miestų, taip pat „Bijūno“ šokėjai iš Latvijos.

Šokiu „Oi, žiba žiburėlis“ festivalį pradėjo visų dalyvaujančių kolektyvų šokėjų poros. O pasivaržyti dėl garbingo pereinamojo prizo – „Verpstės“ – susirinko šešių kolektyvų šokėjai iš Vilniaus, Marijampolės, Kauno, Utenos, Joniškio ir Prienų. „Verpstės“ autorius – medžio drožėjas Vaidas Šeškevičius.

Šokėjų pasirodymus vertino komisija: Lietuvos dainų švenčių baletmeisteris, Prienų KLC liaudiškų šokių kolektyvo „Ringis“ vadovas Raimundas Markūnas, choreografė, mokytoja metodininkė, Birštono kultūros centro liaudiškų šokių kolektyvų „Aguonėlė“ ir „Jievaras“ vadovė Virginija Bankauskienė ir Prienų KLC choreografas, liaudiškų šokių kolektyvo „Trapukas“ vadovas Džordanas Aksenavičius.

Pastaruosius metus „Verpste“ džiaugėsi uteniškiai, kurie ir pradėjo konkursinio festivalio pasirodymus. Utenos mokytojų senjorų liaudiškų šokių grupė „Levindra“ susibūrė prieš 35 metus. Per visą šį laiką surengta daugybė koncertų šalyje, dalyvauta visose dainų ir šokių šventėse, su koncertinėmis programomis aplankyta nemažai užsienio šalių, laimėta konkursų. Kolektyvas džiaugiasi turėdamas didžiulį būrį bendraminčių ir galėdamas savo šokiu dalintis su kitais. Juk šokis daro gyvenimą gražesnį. Šiame festivalyje uteniškiai dalyvavo antrą kartą. Kolektyvui vadovauja Audinga Kvaselytė.

Antrą kartą festivalyje dalyvavo ir Naujosios Vilnios KC senjorų liaudiškų šokių kolektyvas „Lendrūnas“, vadovaujamas Virginijos Čereškienės-Beviršės.

Prieš 13 metų susibūręs kolektyvas nuo 2008 metų aktyviai dalyvauja visuose Vilniaus miesto kultūriniuose renginiuose, Lietuvos dainų šventėse, tarptautiniuose ir respublikiniuose festivaliuose, konkursuose. 2018 m. konkurse Kroatijoje senjorų šokių grupėje „Lendrūnas“ pelnė 1-ąją vietą.

Marijampolės KC senjorų liaudiškų šokių grupė „Sidabra“, vadovaujama Virginijos Sagulinos, „Revuonos“ festivalyje dalyvavo penktą kartą. Kolektyvo pradžia skaičiuojama nuo 1986 metų. „Sidabra“ Marijampolės miestui atstovauja visose respublikinėse dainų šventėse, regionų šventėse Vilniuje, Panevėžyje, Utenoje, Šiauliuose, garsina Sūduvą užsienio šalyse: Lenkijoje, Italijoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Prancūzijoje, Turkijoje, Vengrijoje, Švedijoje, yra tradicinio senjorų tautinių šokių festivalio „Supynėm šokių pynę“ pagrindiniai iniciatoriai, savo puikia nuotaika ir dar linksmesniais šokiais puošia miesto ir apskrities tradicinius renginius.

Kauno KC senjorų liaudiškų šokių kolektyvas „Ainiai“, susikūręs 1969 m., prieš 24 metus pasivadino „Ainių“ vardu. Per 50 veiklos metų „Ainiai“ surengė daugybę koncertų, keliavo, dalyvavo apžiūrose, konkursuose, festivaliuose, Pasaulio lietuvių dainų šventėse, šoko Kauno miesto renginiuose. Lietuvoje ir už jos ribų kolektyvas turi gausų draugų ir bendraminčių būrį. Šiuo metu kolektyve šoka 20 širdimi nesenstančių šokėjų. „Ainių“ nariams šis kolektyvas – neatsiejama gyvenimo dalis, o Kauno kultūros centras – antrieji namai. Kolektyvui vadovauja prieniškiams gerai pažįstamas Darius Žilinskas.

Suvalkijos žemėse užaugintas, Nemuno upėje išpraustas, dainų šventes, konkursus ir festivalius apkeliavęs senjorų liaudiškų šokių kolektyvas „Vajaunas“ į liaudiško šokio puoselėtojų gretas įsiliejo prieš 21 metus. Šiuo metu kolektyve šoka 17 linksmų, širdimi nesenstančių įvairių profesijų žmonių, savo laisvalaikį paskyrusių liaudies šokiui, dainai, liaudies tradicijų puoselėjimui ir perdavimui jaunajai kartai.

Kolektyvas aktyviai dalyvauja miesto ir rajono šventėse, respublikiniuose konkursuose, festivaliuose, Lietuvos dainų šventėse, Prienų kraštą garsina tarptautiniuose festivaliuose bei šventėse. Vajauniškių iniciatyva Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyksta pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvų konkursinis festivalis „Revuona“.

Šokėjai yra laimingi galėdami atverti savo širdis liaudies menui ir tikisi, kad dar ilgai galės puoselėti liaudišką šokį, džiuginti kitus ir patys džiaugtis teikiama šokio palaima. Vajauniškiai labai džiaugiasi 2017 m. pasiekimais respublikiniame suaugusiųjų liaudiškų šokių konkurse „Pora už poros“, kuriame iškovojo laureato vardą, o dar labiau – 2018 m. į kolektyvo lizdą nutūpusia „Aukso paukšte“.

Kolektyvo tikslas – propaguoti ir vystyti liaudies šokio tradicijas savo krašte, puoselėti tautinę kultūrą, pažinti ir gerbti savo tautos istoriją. Jų kredo: „Kolektyvas mūs ne jaunas, bet pasiutiškai vajaunas!“ (vajaunas – karingas). „Vajauno“ šokėjams vadovauja Ligita Gediminienė.

Joniškio KC senjorų liaudiškų šokių ansamblio „Jievaras“ šokių grupė, vadovaujama Vitoldo Krajino, į festivalį atvyko pirmą kartą ir iš karto „griebė jautį už ragų“ – iškovojo pereinamąjį prizą.

Kolektyvas, prieš 41 metus susibūręs kaip vyresniojo amžiaus žmonių liaudiškų šokių klubas „Senjorai“, maždaug po 20 ties metų, prie šokėjų prisijungus instrumentinei ir vokalinei grupėms, tapo vyresniųjų liaudiškų šokių ansambliu „Jievaras“. Nuo pat įsikūrimo kolektyvas dalyvauja savo krašto, respublikiniuose bei tarptautiniuose renginiuose, festivaliuose, dalyvavo visose respublikinėse dainų šventėse, respublikiniuose konkursuose, iš kurių ne kartą Joniškin parsivežė laureatų vardus.

Ansambliečiams ne tik smagu būti draugėje su savomis tradicijomis, bėdomis ir džiaugsmais, bet ir stengiamasi puoselėti, saugoti, plėtoti lietuviškas bei savo krašto tradicijas, liaudies šokius, dainas, muziką. Tad neatsitiktinai, be organizuojamo tradicinio tarptautinio liaudiškų šokių festivalio „Jievaro tiltas“, nuo 2000 metų ansamblis ėmėsi naujos koncertinės formos – kurti choreografinius spektaklius, kuriuose atsispindi Joniškio krašto papročiai ir tradicijos. Tokių spektaklių sukurta net šeši. Jie buvo parodyti ne tik Joniškyje, bet ir daugelyjeLietuvos miestų.

Konkurso dalyvius sveikino Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė ir Prienų KLC direktorė Virginija Naudžiūtė. Jos džiaugėsi net penkiolika metų vykstančiu festivaliu, dėkojo dalyvaujantiems kolektyvams ir linkėjo dar ilgai patiems džiaugtis šokiu bei džiuginti kitus. Buvo padėkota ir šio konkursinio festivalio iniciatorei bei organizatorei – šokių kolektyvo „Vajaunas“ vadovei Ligitai Gediminienei. Kolektyvų savitumu, nuoširdumu ir noru šokti džiaugėsi bei visiems dėkojo vertinimo komisijos pirmininkas R. Markūnas.

Komisijos sprendimu pagrindinis konkursinio festivalio pereinamasis prizas atiteko Joniškio KC senjorų liaudiškų šokių ansamblio „Jievaras“ šokėjams.

Festivalyje dalyvavę kolektyvai buvo apdovanoti savivaldybės bei Prienų KLC padėkomis, dovanomis bei keramikės Aušros Deltuvienės kurtomis simbolinėmis „Verpstėmis“.

„Iki susitikimo kitais metais!“, – linkėjo L. Gediminienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close