„Nedaug iš gyvenimo paėmiau…“

KITIEMS – KITUR…

Kitiems – kitur sidabro aukso pilys,

O aš gimtinėj bokštus jų matau.

Čia, kur lietus dažnai šaltokas lyja,

Kur stiebiasi rugiai kasdien aukščiau.

 

 

 

Kur žalios pievos gėlėmis kaišytos,

Kur lyg prisėta įlomėj rūgštynių,

Kur šviečia laukas, kvepiantis garstyčiom,

Kur lubinai per dieną žvakių negesina…

Danutė Zieniūtė

 

„Nedaug iš gyvenimo paėmiau…“

Danutė Zieniūtė

 

Tokiu pavadinimu knyga balandžio 27 dieną buvo pristatyta Prienų rajono, Balbieriškio seniūnijos kaimų bendruomenėje „Vidupis“, Sūkurių kaime. Ši eilėraščio eilutė, panaudota knygos pavadinimui, manau, priverčia susimąstyti ne vieną. Nedaug iš gyvenimo paėmusi mokytoja, poetė savo gyvenime yra daug davusi: davusi savo mokiniams žmogaus būties žemėje prasmės supratimą, pasėjusi jų sielose Tėvynės meilės grūdą, tiesos suvokimo jausmą. Tikrai manau, kad neklystu – kitaip nebūtų šios knygos, kurią sudarė buvusios Danutės Zieniūtės mokinės Anelė Zurlienė ir Onutė Andrulevičienė. 1974 metais pasitraukusi iš gyvenimo Danutė iki šiolei yra savo buvusiems mokiniams mylima Mokytoja.

Knygoje yra sudėti buvusių mokinių, bendradarbių, giminaičių prisiminimai ir didelis pluoštas niekur nepublikuotų poetės eilėraščių, dauguma jų tiesiog kalba tėviškės žydinčiais kloniais, čiurlenančiais upeliais…

O tėviškė yra visai netoli tos vietos, kurioje vyko renginys, tai Balbieriškio seniūnija, Mackių kaimas. Paminėti kraštietės atminimą, paklausyti jos eilių ir prisiminimų apie ją susirinko kelių kaimų gyventojai – juk bus kalbama apie savo žmogų…

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias už to krašto gyvas ir mirusias motinas, taip pat už mokytoją Danutę Zieniūtę aukojo Miroslavo parapijos klebonas Antanas Matusevičius.

Knygą pristatė Anelė Zurlienė, apsakydama ne tik knygos idėjos gimimą, bet ir trumpai pristatydama žmones sudėjusius į knygą savo prisiminimus apie mokytoją. Kalbėjo ir eilėraščius iš naujos knygos skaitė Vilma Visockienė, Scholastika Kavaliauskienė, Alfonsas Mekionis, Emilija Krušinienė, poetės dukterėčia Regina Marčiukaitytė-Diržinauskienė. Tarp eilėraščių posmų skambėjo Vitalijos Biržinskaitės ir Dalios Kazlauskienės atliekamos dainos. Bendruomenės pirmininkas Alfonsas Vitkauskas nuoširdžiai pasidžiaugė ir padėkojo visiems renginio dalyviams.

O pabaigti rašyti noriu irgi mokytojos, poetės Danutės Zieniūtės posmu:

Šįryt einu, gimtine, į tave,

Į tavo širdį pasibelsiu tyliai

Lyg kažkada į motinos duris.

Ten snaudžia tėvas – senas žilas šilas

Ir kyla pirmas saulės spindulys.

Eil. „Pašauk mane vardu…“

 

Scholastika Kavaliauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close