Prieniškiai nesiveržia dalyvauti kvitų loterijoje

Jau aštuntas mėnuo, kai Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) iniciatyva vyksta kvitų loterija, kuria siekiama kovoti su šešėliu, skatinti žmones pirkti tik legaliai. Norintiems dalyvauti tereikia registruoti didesnius nei vieno euro sumos kasos aparatų kvitus, gautus maitinimo, paslaugų įstaigose ar turgavietėse už įsigytas prekes bei paslaugas.

Loterijoje kas savaitę galima laimėti 10 prizų po 200 eurų, o kas mėnesį – vieną 5 tūkst. eurų prizą.

 

Kvitą paima retas

Abiejuose Prienų turgeliuose kalbinti maisto prekių pardavėjai, kuriems privalu turėti kasos aparatus (t.y. tie, kurie prekiauja ne pačių užauginta produkcija), sakė, kad kasos aparato kvitą jie visada duoda pirkėjui, tačiau retas kuris paima. Pasak pardavėjos Aušros, pardavėjai net ragina pirkėjus paimti kvitą, užsiregistruoti ir dalyvauti loterijoje. Dauguma tik numoja ranka, tačiau ji pažįsta ir tokių, kurie sako, kad registruojasi. Pardavėjos teigimu, daugiau pirkėjų ketino dalyvauti loterijoje, kai išgirdo, kad savaitės prizus laimėjo du ar trys prieniškiai.

Įvairiais maisto produktais prekiaujanti Vanda parodė pilną kibirėlį kvitų – tiek jų paliko pirkėjai praėjusią dieną. Moteris sakė, kad iš karto jų neišmeta: „Gal kuris pirkėjas sugrįš, gal jam kvitas bus reikalingas.“

Centriniame turgelyje mėsa prekiaujanti Vilė pasakojo, kad dauguma pirkėjų kvitus tiesiog palieka ant prekystalio, o ji juos išmeta, tačiau yra pora vyresnio amžiaus nuolatinių pirkėjų, kurie visada paima kvitus ir sako, kad registruojasi loterijoje. Vienas jų užsiregistruoti nueina į VMI Prienų padalinį, kur darbuotojos jam pagelbsti. Pardavėja sakė, kad labai apsidžiaugtų, jei pirkinys jos kioske kam nors atneštų sėkmę.

„Sėkme loterijose netikiu, todėl ir šioje nedalyvauju“, – teigė duoną pirkusi Danutė. Prisistatyti nepanorusi garbaus amžiaus moteris sakė, kad net negirdėjusi apie tokią loteriją, tačiau pažadėjo, kad nuo šiol visada ims kvitus ir prašys anūkų pagalbos registruojantis loterijoje: „Juk tai, pasirodo, net nieko nekainuoja!“

Retkarčiais nešini kvitais vyresnio amžiaus pirkėjai užsuka į Kauno apskrities VMI Prienų padalinį ir prašo padėti jiems užsiregistruoti loterijoje. Pagalbos jie visada sulaukia, tačiau, anot darbuotojų, sėkme pasidžiaugti dar nė vienas nebuvo atėjęs.

 

Prienuose ir Birštone – po vieną laimėtoją

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Kauno AVMI) viršininkė Judita Stankienė informavo, kad nuo kvitų žaidimo pradžios užregistruota daugiau nei 1,46 mln. kvitų. Prekes turgavietėse ar tam tikras paslaugas įsigiję asmenys kvitus registruoja gana aktyviai: per dieną vidutiniškai užregistruojama apie 7 tūkst. kvitų, tad kas mėnesį žaidimui pateikiama daugiau nei 200 tūkst. kvitų. Nors pastebima, kad pastaruoju metu auga kvitų už turgavietėse įsigytas prekes skaičius, tačiau už paslaugas gauti kvitai vis dar sudaro apie 60 proc. užregistruotų kvitų.

Pasak J. Stankienės, šiuo metu visoje Lietuvoje paskelbta 320 savaitinių kvitų žaidimo prizų laimėtojų ir 7 mėnesinių prizų laimėtojai, tad bendras kvitų žaidimo prizinis fondas siekia beveik 100 tūkst. eurų. Kauno apskrityje iš viso laimėjusiųjų yra jau 74, o Prienų ir Birštono savivaldybėse kol kas paskelbta tik po vieną kvitų loterijos laimėtoją.

Skelbiant laimėtojus, paminima vieta, kur loterijos dalyviai įsigijo prekes ar gavo paslaugas, tačiau pirkėjų gyvenamoji vieta, kuri leistų identifikuoti laimėtoją, loterijos organizatoriams nežinoma. Tad visai galimas dalykas, kad mūsų krašte yra ir daugiau kvitų loterijos laimėtojų, kuriems sėkmę atnešė kitame mieste įsigyta prekė.

 

Auga gyventojų sąmoningumas

Kauno AVMI viršininkės J. Stankienės teigimu, kalbant apie tarpinius kvitų žaidimo rezultatus, pastebima, kad keičiasi ne tik verslo atstovų, bet ir pačių gyventojų elgesys. Verslininkai pasiūlo gyventojams pasiimti išduotą kasos kvitą, o kai kurie netgi primena apie šiuo metu vykstantį kvitų žaidimą. Tuo tarpu gyventojai vis dažniau paprašo būtent fiskalinio kvito, nes jis įrodo, jog pajamos už jų apmokėtas prekes ar paslaugas bus tikrai apskaitytos, t. y. mokesčiai pasieks valstybės biudžetą. Augantį gyventojų sąmoningumą galima vertinti ir pagal VMI gyventojų siunčiamus pranešimus: palyginti su praėjusių metų sausio–gegužės mėn., VMI šiais metais iš gyventojų jau sulaukė 25 proc. daugiau pranešimų dėl galimai pastebėtų pajamų neapskaitymo atvejų.

„Labai vertiname atsakingą gyventojų elgesį, visa gauta informacija nedelsiant analizuojama ir priimamas sprendimas dėl tolimesnių kontrolės priemonių“, – sakė J. Stankienė.

Jos teigimu, pamažu galima vertinti ir finansinius kvitų žaidimo rezultatus – praėjusių metų pabaigoje VMI pradėta iniciatyva labai paskatino aktyviau vykdyti PVM prievolę viešojo maitinimo sektoriuje. Skaičiuojama, kad per pirmus penkis žaidimo mėnesius, atsižvelgus į bendrą šalies PVM augimą ir lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, viešojo maitinimo sektoriuje į biudžetą papildomai deklaruota 1,87 mln. eurų PVM.

Šiuo metu VMI skaičiuoja tik viešojo maitinimo sektoriaus pokyčius, tačiau ateityje planuojama vertinti ir kitus šiai iniciatyvai aktualius paslaugų sektorius. Kitąmet bus galima įvertinti ir kvitų žaidimo nulemtus prekybos turgavietėse rezultatus.

 

Už pusantro euro vertės paslaugą – 5 tūkst. eurų prizas

Pasak VMI atstovės, nemažai gyventojų žino apie šiuo metu vykstantį kvitų žaidimą, kai kurie dalyvauja nuo pat iniciatyvos pradžios, o sprendimą dalyvauti žaidime neretai grindžia tuo, kad už įprastai įsigyjamas prekes gaunamas kvitas tampa ir loterijos bilietu, tik nemokamu. Dalyvauti skatina ir tai, kad užregistruoti kvitą internetinėje VMI sistemoje – patogu ir paprasta: registruojant kvitą reikia nurodyti tik esminę kvito informaciją bei telefono numerį, į kurį laimėjimo atveju atsiunčiama trumpoji žinutė.

Iki šiol laimėjusieji mėnesinius prizus buvo įsigiję prekių ar gavę paslaugų, kurių vertė nuo 1,59 iki 11 eurų, ir tik viena suteikta paslauga brangesnė – už 31,9 euro.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close